Leden, 2023
blog

Co je to vitrifikace a kryokonzervace vajíček

S tím, jak se napříč populací snižuje plodnost u mužů i u žen, specialisté na reprodukční medicínu se snaží neustále přicházet s novými možnostmi léčby neplodnosti. Umělé oplodnění darovanými vajíčky nebo spermiemi je dnes už běžná praxe, podobně jako zmražení reprodukčních buněk pro využití v budoucnu. Moderní techniky vitrifikace a kryokonzervace dávají naději ženám, které po vlastních dětech výhledově uvažují, ale léčí se s onkologickými onemocněními, odkládají těhotenství na pozdější dobu nebo nemají dostatečnou zásobu vajíček. Vitrifikace a kryokonzervace oocytů (pohlavních buněk) hrají podle renomované lékařky Any Cobo, která se na tuto oblast specializuje, velmi významnou roli. 

Vitrifikace a kryokonzervace jako zachování ženské plodnosti

V současnosti mnoho žen odkládá těhotenství na pozdější dobu z mnoha důvodů. Na osobní rovině se často jedná o to, že žena chce nejprve vystudovat, najít si odpovídající práci, vybudovat si kariéru, finančně se zabezpečit, cestovat a poznávat svět nebo hledá toho správného partnera. Svou roli můžou hrát také zdravotní obtíže, jako jsou onemocnění vyžadující onkologickou léčbu, neplodnost, syndrom PCOS (syndrom polycystických ovarií), endometrióza a mnoho dalších zdravotních problémů. 

Podle studie lékařky Any Cobo, Ph.D. a jejího týmu pod názvem Vitrifikace oocytů vzhledem k zachování plodnosti z lékařských i nelékařských důvodů: „Populace, která může mít z FP (zachování plodnosti) prospěch, zahrnuje ženy, u nichž hrozí ztráta funkce vaječníků buď z iatrogenních příčin (negativní dopady lékařských zákroků a ošetření), nebo z důvodu přirozeného vyčerpání zásoby vajíček. Proto je v současné době tato možnost selektivního zachování plodnosti nabízena onkologickým pacientkám i zdravým ženám, které si z různých důvodů přejí odložit mateřství.“

Pokud žena do budoucna plánuje těhotenství a mateřství, ale zároveň ještě nenastala ta správná doba nebo hrozí riziko neplodnosti, je vitrifikace a kryokonzervace pohlavních buněk často jedinou možností, jak si pořídit vytoužené miminko. Zmražená vajíčka jsou sázkou na jistotu i v případě, že se žena rozhodne pro početí v pozdějším věku. Jedná se o metodu social freezing nebo také zachování plodnosti, kdy si žena nechá odebrat vajíčka (respektive muž spermie) v plodném věku a je možné je uchovat do chvíle, kdy se pár rozhodne založit si vlastní rodinu. 

kryokonzervace

Kryoembryotransfer (KET) jako šetrná metoda umělého oplodnění 

Zmrazení pohlavních, reprodukčních buněk je velmi účinná metoda, jak zachovat plodnost ženy i muže v řádu desítek let. Moderní technika vitrifikace, která využívá vlastnosti tekutého dusíku, během pár sekund zmrazí vajíčka nebo sperma na teplotu téměř - 200 °C. V tomto stavu jsou pak vajíčka (podobně jako oplodněná embrya) uchovávaná na IVF klinikách. Díky tomu už nemusí ani jeden z partnerů podstupovat další odběry pohlavních buněk, což je zvláště u žen, které musí před každým odběrem oocytů podstupovat hormonální stimulaci, velmi žádoucí. Úspěšnost kryokonzervace a vitrifikace je pak mezi 60 % až 90 % použitelných vajíček nebo embryí. 

Kromě toho, že jsou kryoembryotransfer a vitrifikace vajíček šetrné vůči ženskému tělu, které není nuceno podstupovat opakovanou hormonální stimulaci, jedná se o velmi úspěšnou variantu početí i v pozdějším věku, kdy je šance na početí přirozenou cestou podstatně nižší. V současnosti se mnoho žen věnuje své pracovní kariéře, osobnímu růstu, nebo hledání celoživotního partnera, se kterým by mohly založit rodinu. Právě pro ně je vitrifikace, kryoembryotransfer a social freezing možnost, jak si užít život naplno a zároveň si splnit sen o vlastní rodině. 

Podle výše zmiňované studie lékařky Any Cobo je zmrazení vajíček vhodnou alternativou pro ženy, které odkládají mateřství na pozdější dobu nebo je čeká onkologická léčba. „Pacientky, které uvažují o zachování plodnosti, by proto měly být povzbuzovány, aby se pro tuto léčbu rozhodly ještě před dosažením 35 let věku, protože tím se výrazně zvýší jejich šance na úspěch. Vliv věku byl pozorován také u pacientek s nádorovým onemocněním a u žen s diagnostikovanou endometriózou. Reprodukční výsledky po zachování plodnosti jsou horší u pacientek s nádorovým onemocněním, ale přímá souvislost mezi onemocněním a reprodukčními výsledky zatím nebyla prokázána. Mladé pacientky do věku 35 let s endometriózou, které před odběrem oocytů pro zachování plodnosti podstoupily cystektomii, mají horší výsledky než neoperované ženy ve věkově srovnatelných skupinách.“

 

Plánuju založení rodiny, ale zatím nepřišel ten správný čas?

Neplodnost, jak u mužů, tak i žen, je v posledních letech stále závažnější problém. Lékaři zabývající se neplodností, početím a narozením zdravého miminka, se snaží neustále zlepšovat metody, jak otěhotnět a bez problémů porodit nového človíčka. Díky tomu patří reproduktivní medicína, IVF metody a další způsoby, jak udržet co nejvyšší míru zachování plodnosti mezi jedny nejrychleji se rozvíjející lékařské obory.

Neplodnost může být pro mnoho párů velmi citlivé téma. Proto se lékaři, zabývající se neplodností, věnují nejen nejnovějším výzkumům a poznatkům v tomto oboru, ale také se snaží nabízet odbornou péči s lidskou tváří, empatií a porozuměním konkrétní situaci daného páru, kterému se nedaří počít. 

Na IVF klinice Gynem se setkáte s profesionály ve svém oboru, kteří vám nabídnou řešení vašich obtíží s početím a také dalšími přidruženými problémy. V neposlední řadě můžete očekávat laskavý a vstřícný přístup a empatický přístup k vašim potřebám.  

 

Zdroje: 

Ana Cobo, Juan Antonio García-Velasco, José Remohí, Antonio Pellicer, Oocyte vitrification for fertility preservation for both medical and nonmedical reasons, Fertility and Sterility, Volume 115, Issue 5, 2021.

https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2021.02.006. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028221001242

 

Ana Cobo,Juan A. García-Velasco,Aila Coello,Javier Domingo,Antonio Pellicer,José Remohí, Oocyte vitrification as an efficient option for elective fertility preservation, Fertility and Sterility, Volume 105, Issue 3, 2016.

https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2015.11.027

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028215021111