Únor, 2022
blog

Těhotenství týden po týdnu – 24. týden

Ve 24. týdnu těhotenství je žena již plně v druhé polovině svého těhotenství. Miminko je velké asi 26 až 30 centimetrů a váží zhruba 500 až 600 gramů. Velmi rychle se vyvíjí a od této chvíle by mohlo být za určitých okolností schopné přežít i mimo dělohu, i když šance jsou zatím velmi malé. Dítě si začíná uvědomovat svoji polohu v děloze i to, jak se vznáší v plodové vodě. Nastávající maminka dokáže zřetelně vnímat pohyby miminka. Ve čtyřiadvacátém týdnu gravidity také nastává čas na orální glukózový toleranční test, při kterém se zjišťuje, zda nehrozí riziko těhotenské cukrovky. Druhý trimestr patří mezi jedno z nejkrásnějších období těhotenství, které si nastávající maminky nejvíce užívají. 

Vývoj miminka v 24. týdnu těhotenství

Ve 24. týdnu těhotenství je budoucí maminka téměř na konci 2. trimestru, který je obecně považovaný za nejsnazší období těhotenství. Zatímco v předchozích týdnech miminko rostlo hlavně do délky a prodlužovaly se mu horní i dolní končetiny, nyní se tento růst zpomaluje a naopak se zvyšuje váhový přírůstek. 24. týden těhotenství je velmi významný v tom, že se jedná o mezník ve vývoji plodu. V lékařské terminologii se jedná o takzvanou hranici viability plodu. To znamená, že v případě předčasného porodu má miminko šanci na přežití. Tato šance není sice nijak vysoká, lékaři uvádějí možnost zhruba jednoho případu ze čtyř až pěti, ale existuje tu naděje.    

Drtivá většina orgánů je v tomto období v podstatě vyvinutá až na jednu výjimku. Hlavním problémem při předčasném porodu v 24. týdnu těhotenství jsou nedozrálé plíce. V této fázi se totiž teprve začínají vyvíjet krevní cévy a dozrávají plicní sklípky, v nichž se formuje látka, která zabraňuje slepení jejich stěn. Také dýchací cesty nejsou ještě zcela vyvinuté. Dítě stále nedýchá samo, ale bere si kyslík z krve matky. Naopak už jsou vyvinuté pohlavní buňky, potní žlázy a zárodky mléčných zubů v dásních. Začínají se také oddělovat oční víčka a končí vývoj vybarvení duhovky. Jakkoli se většina dětí rodí s modrýma očima, barva očí se ustálí až po kontaktu se světlem. 

Vyšetření v 24. týdnu těhotenství

Ve 24. týdnu těhotenství už má za sebou nastávající maminka ta nejdůležitější vyšetření, mezi které patří triple test, prvotrimestrální screening a velký ultrazvuk. Všechna tato vyšetření jsou prováděna proto, aby se ověřilo zdraví plodu a vyloučily se potenciální genetické poruchy, strukturální vady a vrozené choroby. Díky ultrazvuku je gynekolog schopen určit, jestli se dítě v děloze správně vyvíjí a jestli jsou všechny jeho orgány na správném místě. Mimo to také kontroluje uložení placenty, dostatek plodové vody, pozici pupeční šňůry a další faktory, které jsou nezbytné pro zdraví plodu i těhotné ženy. 

 

tehotenstvi

 

Nastávající maminka a fyzické změny

Ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství už má žena poměrně zaoblené bříško a začíná ji lehce omezovat v pohybu. Každý týden nastávající maminka přibere zhruba půl kilogramu. Vyšší zátěž s sebou nese také jisté nepříjemné pocity, jako je bolest hlavy, křeče a otoky dolních končetin, bolesti zad nebo pánevní oblasti. Také miminko o sobě dává vědět a na vnější podněty reaguje kopáním. Mnoho žen si také stěžuje na pálení žáhy, které se dá ale eliminovat vhodně zvolenou stravou a případně léky. To vše může způsobovat, že se těhotná žena cítí více unavená, a proto je potřeba dopřávat si dostatek odpočinku v kombinaci s aktivitou, jako je například těhotenská jóga, pilates, plavání nebo procházky.

Ve 24. týdnu těhotenství se prohlubuje pouto mezi matkou a dítětem. Dítě v děloze většinu času prospí a běžně se jedná o 16 až 20 hodin denně. Pokud je ale vzhůru, je velmi aktivní. Během této doby je už nastávající maminka schopná rozpoznat, co miminko dělá a co se mu líbí nebo nelíbí. V této fázi těhotenství dokáže většina žen poznat, když dítě kašle, má škytavku, hraje si s pupeční šňůrou nebo si cucá prst. Vzhledem k tomu, že plod už je v podstatě vyvinutý, je schopen vnímat matčiny emoce. Právě v tomto období je extrémně důležité, aby byla nastávající maminka v co nejlepším emočním nastavení a prožívala pozitivní emoce. Dítě v děloze dokáže naslouchat, a tak mu můžete pouštět vaši oblíbenou hudbu nebo ambient v podobě zvuků přírody, zpěv ptáků, šumění lesa a mořských vln, zurčení potoku a další uklidňující zvuky. 

Problémy a rizika v 24. týdnu těhotenství

Největším rizikem, které se projevuje právě na konci druhého trimestru, je těhotenská cukrovka neboli porucha metabolismu cukrů. Právě proto se v tomto období provádí povinný glukózový test (měření glykémie), který vyšetří hladinu cukru v krvi těhotné ženy. Jedná se o nenáročný test, kdy žena nalačno vypije určité množství vody s glukózou a následně jí lékař v pravidelných intervalech změří hladinu krevního cukru. Pokud je těhotné ženě diagnostikována těhotenská cukrovka, bude si muset prostřednictví glukometru hlídat hladinu cukru v krvi. Zároveň bude muset dodržovat pravidelný režim stravování a vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem cukru. Pokud je ale vše v pořádku, 24. týden je ideální čas na doplnění dětské výbavičky, kontaktování dětského lékaře a užívání si možností provozovat mírné aktivity.