Červenec, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu: 17. týden

Vývoj miminka v 17. týdnu těhotenství

V sedmnáctém týdnu těhotenský už má embryo jasně rozpoznatelné rysy malého človíčka, a pokud je dobře natočené na ultrazvuku je možné určit jeho pohlaví. V této chvíle začíná dítě přibírat na váze, protože se mu začíná utvářet tuková (adipózní) tkáň, která mu po narození umožní vytvářet si teplo a udržovat tělesnou teplotu. Kromě toho je tuk zásadní také pro látkovou výměnu a slouží jako zásobárna energie, kterou bude dítě po narození ke svému vývoji potřebovat.   

Spolu s miminkem roste a zesiluje také pupeční šňůra. Dítě už má v tuto chvíli řasy a obočí, i když oči má stále zavřené. Vývoj uší už je ve fázi, kdy miminko dokáže vnímat zvuky ve svém okolí a reagovat na ně. Některé ženy tvrdí, že v 17. týdnu již cítily pohyby miminka, jiné je začaly vnímat až o pár týdnů později. 

Kromě polykacího a sacího reflexu se u dítěte rozvíjí také další nepodmíněné reflexy, které má každý dospělý člověk a které jsou nezbytné pro přežití. Dochází k rozvoji tkání pohlavních orgánů. Ty dosud byly stejné, ale v 17. týdnu těhotenství se díky vlivu testosteronu začínají vyvíjet odlišným způsobem. U holčiček se objevují tkáně, které jsou základem budoucí dělohy a pochvy. U chlapečků tyto tkáně představují základ penisu a prostaty. 

Vyšetření v 17. týdnu těhotenství

Na počátku druhého trimestru už má žena za sebou prvotrimestriální screening, který je prvním vyšetřením pro odhalení případných komplikací, vad, problémů nebo jen varovných signálů. První screening se provádí na základě rozboru krve, moči, měření krevního tlaku a také se zjišťuje rodinná anamnéza a aktuální stav nastávající maminky. V 17. týdnu těhotenství se obvykle přistupuje k dalšímu ultrazvukovému vyšetření, jehož cílem je vyhledat případné vývojové vady. Na kontroly by měla žena bez komplikací chodit zhruba každé 3 týdny. 

 

 

Nastávající maminka a fyzické změny

U žen je v 17. týdnu těhotenství už jasně patrné a pro řadu žen je to chvíle, kdy se musí definitivně vzdát svého šatníku před těhotenstvím a začít si pořizovat novou garderobu. V současné době je na rozdíl od minulosti na trhu pestrá škála těhotenského oblečení a velký výběr. Navíc se dá velmi výhodně pořídit v nejrůznějších bazarech nebo second handech, téměř nenošené a za zlomek původní ceny.

Na rozdíl od prvního trimestru začíná být také větší a rychlejší přírůstek na váze. Běžně ženy během prvních týdnů těhotenství přiberou zhruba 1–2 kilogramy. V druhém trimestru je běžné přibrat na váze kolem 6 kilogramů. Řada žen také uvádí, že se u nich v tomto období zvýšila chuť na sex, který řada z nich prožívá mnohem intenzivněji než před otěhotněním. 

Mnoho žen v tomto období těhotenství trápí hemeroidy. Jedná se v podstatě o křečové žíly, které se s větším množství proudící krve v oblasti pánve rozšiřují. Další příčinou může být také zácpa, se kterou se těhotné ženy potýkají, a s ní spojený zvýšený tlak při vyprazdňování. Pokud máte v rodině křečové žíly, sama na ně trpíte nebo jste měla hemeroidy už v předchozím těhotenství, nejúčinnější je omezení konzumace potravin, které zácpu způsobují, zvýšený příjem tekutin a pravidelné cvičení pro těhotné.  

Problémy a rizika v 17. týdnu těhotenství

Kromě již zmiňovaných hemeroidů, které jsou v druhém trimestru u mnoha žen běžné, se u řady žen objeví na nejrůznějších částech těla včetně obličeje pigmentové skvrny. Pigmentace je také příčinou ztmavnutí pih, mateřských znamének, prsních dvorců, bradavek a genitálií. U některých žen se objevuje tmavá čára, která vede od pupíku k podbřišku (linea fusca nebo linea negra). Ženy by se proto v tomto období neměly vystavovat přímému slunečnímu záření nebo se chránit opalovacími krémy s vysokým UV faktorem. U většiny žen ztmavnutí kůže a pigmentové skvrny přirozeně odezní po porodu nejpozději do konce šestinedělí.

Začátek druhého trimestru je pro ženu dobrý v mnoha oblastech. Ustoupily komplikace spojené s prvním trimestrem, jako jsou nevolnosti, výkyvy nálady, otoky a jiné další nepříjemnosti. Zmenšilo se také riziko samovolného potratu. Naopak žena ale ještě není v tak vysokém stupni těhotenství, aby se musela výrazně omezovat. Například je možné v 17. týdnu těhotenství cestovat a to i letecky. Vždy se ale vyplatí cestu a pobyt prokonzultovat s lékařem, zvláště pokud se chystáte do exotických destinací. 

V přiměřené míře je možné také cvičit a věnovat se fyzickým aktivitám. Ideální je zvolit cvičení speciálně upravená pro nastávající maminky, jako je například těhotenská jóga, pilates nebo plavání. Svému kulturnímu a sociálnímu životu a koníčkům se můžete věnovat bez omezení s tím, že těhotné ženy neměly kouřit, pohybovat se v zakouřených prostorách a alkohol konzumovat maximálně symbolicky.