Květen, 2021
blog

Jak zvládnout rizikové těhotenství

Ať už žena otěhotněla přirozenou cestou nebo díky umělému oplodnění na klinice asistované reprodukce, může se v některých případech stát, že i přes veškerou péči lékařů, jsou těhotenství riziková. Faktorů, které způsobují komplikace v těhotenství a ohrožují plod i matku, může být několik. Nejčastěji se jedná o zdravotní problémy, ale svou roli může hrát také stres nebo špatný životní styl. V řadě případů gynekologové nařídí opatření pouze preventivně, ale v závažnějších případech může dojít až k režimu na lůžku v domácím léčení nebo hospitalizaci.

Jaké jsou příčiny rizikového těhotenství

Rizikové těhotenství znamená, že těhotná žena nebo nenarozené dítě jsou do určité míry ohrožení. Obvykle bývá spojeno především s možnými komplikacemi, které by mohly během těhotenství nastat. Rizikové těhotenství tedy neznamená, že jsou žena nebo plod v přímém ohrožení (v takovém případě se jedná o patologické těhotenství), ale objevily se signály, které poukazují na možné komplikace. Gynekolog pak musí v rámci individuálních případů rozhodnout, jaký speciální režim by měla žena zachovávat, aby co nejvíce snížila riziko ohrožení zdraví nejen sebe, ale také miminka. 

Při nedodržení lékařem doporučeného režimu může vniknout řada komplikací. Asi nejčastější z nich je potrat v prvním trimestru těhotenství, protože se jedná o období, kdy je riziko potratu nejvyšší. Dalším běžným problémem je těhotenská cukrovka, kdy dojde kvůli hormonálním změnám k dočasné poruše metabolismu cukrů. Hrozí také riziko preeklampsie. Ta se objevuje především u prvorodiček v třetím trimestru, u kterých může vysoký krevní tlak signalizovat vážné ohrožení matky i plodu. Nastoupit na rizikové těhotenství se doporučuje také v případě, kdy u ženy hrozí předčasný porod a hypotrofie nebo vývojové vady plodu. 

 

rizikové těhotenství

 

Zdravotní stav těhotné ženy

Aby se vyloučila všechna možná rizika, je nutné provést prvotrimestriální screening a průběžně dělat vyšetření v těhotenství. Bezbolestný test moči, krve a ultrazvukové vyšetření dokážou včas odhalit všechny možné budoucí komplikace. Rozhodující je ale také zdravotní stav ženy předtím, než otěhotněla, a proto gynekologové dělají rodinnou a zdravotní anamnézu. Díky tomu mohou odhalit rizika spojená s předchozími onemocněními, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, neurologické onemocnění nebo astma. Svou roli také hraje fakt, jestli žena v minulém těhotenství prodělala potrat nebo předčasný porod.

Psychický stav těhotné ženy

Duševní pohoda a dobré mentální rozpoložení hrají u těhotných žen velmi důležité. V první řadě náladu a psychiku ženy ovlivňují hormonální změny, které v jejím těle probíhají, a to zvláště v prvním trimestru. Ženy zažívají pocity podrážděnosti, úzkosti a strach způsobený hormony i obavami o nenarozené miminko a jeho zdárný vývoj. Velmi důležité je tyto pocity nepřiživovat, nevymýšlet nejhorší možné scénáře a snažit se myslet pozitivně. Nejhorší variantou je projíždět si amatérské blogy, kde nejsou ověřené informace. V tomto ohledu by měl být těhotné ženě, zvláště té na rizikovém těhotenství, k dispozici partner, rodina a její okolí, kteří ji dokážou rozptýlit a přivést na jiné myšlenky. 

Právě z výše zmíněného důvodu by nemělo docházet k žádným konfliktům, které mají negativní vliv na psychické rozpoložení ženy. Konflikty s partnerem, rodinou nebo přáteli se dají v mnoha ohledech vyřešit. Mnohem komplikovanější jsou konflikty v zaměstnání nebo nenadálé obtížné životní situace. Extrémně negativní vliv na mentální rozpoložení těhotné ženy má ztráta blízké osoby, problémy s bydlením nebo financemi, ztráta zaměstnání a další rány osudu.

Rizikové faktory v těhotenství

Kromě fyzického a zdravotního stavu těhotné ženy, může ovlivnit průběh těhotenství mnoho dalších faktorů. Asi nejzávažnějším je věk ženy. Nejohroženější skupinou jsou ženy ve vyšším věku, které čekají své první dítě. U těchto žen je sice menší riziko psychických obtíží, protože už bývají zajištěné a dítě měly dobře naplánované, ale po zdravotní stránce je u nich těhotenství nejrizikovější. Naopak mladé prvorodičky jsou zdatné po fyzické stránce a hrozí jim méně zdravotních komplikací, ale obavy o budoucnost mohou mít neblahý vliv na jejich psychiku. U všech žen pak hraje velkou roli životní styl v průběhu těhotenství. Rizikové těhotenství může být způsobeno konzumací alkoholu, kofeinu, drog, kouřením, nezdravou výživou, nedostatkem odpočinku nebo velkou fyzickou zátěží.

Co dělat při rizikovém těhotenství

Žena na rizikovém těhotenství by především měla dodržovat pokyny lékaře, který zná její zdravotní stav, průběh vývoje plodu i možná rizika a doporučí individuální řešení. Obecně je dobré být fyzicky i psychicky v klidu a odpočívat. Žena by se měla vyvarovat velké zátěži, náročným sportů, nošení těžkých předmětů a v některých případech dodržovat klid na lůžku. V nejtěžších případech může dojít k hospitalizaci. Na rizikové těhotenství se vztahuje možnost nechat si od lékaře napsat potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti, které ženě umožní se plně věnovat sama sobě a svému budoucímu potomkovi.