Říjen, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu: 14 týden

Žena ve čtrnáctém týdnu těhotenství vstupuje do druhého trimestru. Miminko měří necelých 9 centimetrů, což znamená, že je velké zhruba jako jablko a váží kolem 40 až 50 gramů. Začátek druhého trimestru je obvykle považovaný za nejhezčí část těhotenství. Ranní nevolnosti už ustoupily, hormony se stabilizují a těhotné ženy pociťují více energie. V tomto období se o nastávajících maminkách říká, že začínají „zářit“. Díky hormonálním změnám mají pevnější a lesklejší vlasy, rozzářenou pokožku a zdravé a silné nehty.

Vývoj miminka v 14. týdnu těhotenství

Ve 14. týdnu těhotenství už začíná plod nabývat podoby malého člověka. Dítě má vzpřímenou polohu a díky prodloužení krku už dokáže také udržet vzpřímenou hlavičku. Jeho kůži pokrývá jemné ochmýření, kterému se říká lanugo a které mu pomáhá udržovat tělesnou teplotu. V dalších týdnech začne lanugo díky přibývajícímu tělesnému tuku (tuková adipózní tkáň) ustupovat. Naopak narůstající vlásky a obočí už zůstanou, ačkoli jejich barva se velmi pravděpodobně po porodu změní.

V tomto období se také začínají vyvíjet a fungovat ledviny. Miminko polyká plodovou vodu a díky fungujícím ledvinám může čůrat do plodové vody, čímž zároveň přispívá k její tvorbě. Ke slovu přicházejí i střeva, ve kterých se tvoří tzv. smolka, kterou bude dítě po narození vylučovat. Prostřednictví pupeční šňůry získává miminko kyslík a rozvíjí se mu plíce.  

Dítě se v děloze začíná pomalu hýbat, ačkoli většina nastávajících maminek v prvním týdnu druhého trimestru tyto pohyby ještě necítí. I přestože svaly dítěte nejsou natolik silné, aby matka cítila jeho pohyb, miminko už dokáže pohybovat očima, špulit rty a dělat další grimasy.

 

Vyšetření v 14. týdnu těhotenství

Ve 14. týdnu těhotenství už má nastávající žena za sebou prvotrimestriální screening a ultrazvuk, díky kterým je možné dopředu odhadnout potenciální vývojové vady plody, problémy, komplikace nebo najít varovné signály. V rámci prvního screeningu žena postoupí rozbor krve a moči, měření tlaku a s gynekologem probere svoji osobní i rodinou anamnézu. Tripple test ji ještě čeká a provádí se obvykle po 16. týdnu těhotenství. Na začátku druhého trimestru se také běžně stanovuje termín porodu a žena se tak může zaregistrovat k porodu do vybrané nemocnice a začít pořizovat výbavičku.

 

 

Nastávající maminka a fyzické změny

Ve 14. týdnu začíná děloha přesahovat stydkou kost a zabírá také část břišní dutiny. Díky tomu se v tomto období u těhotných žen začíná rýsovat těhotenské bříško. Většina žen zatím ještě nemusí obměňovat šatník, ale zbývá už jen pár týdnu, kdy to bude potřeba. Během celého těhotenství mají ženy zvýšený průtok krve a na začátku druhého trimestru se také zvyšuje počet červených krvinek a tekutin. 

Začíná se také zrychlovat každoměsíční váhový přírůstek. Gynekologové doporučují, že by těhotná žena neměla přibrat více než maximálně 2 kilogramy za měsíc. Pokud se u vás projevuje zvýšená chuť k jídlu, honí vás takzvaná mlsná a máte problémy s udržováním přirozené váhy v těhotenství, druhý trimestr je ideální pro přihlášení se na těhotenské cvičení. Vhodná je například těhotenská jóga, těhotenské pilates, plavání pro těhotné a procházky.

U žen na začátku druhého trimestru začínají ustupovat ranní nevolnosti, vnímají díky hormonálním změnám příval energie a jejich tělo, zvláště pak prsa, už není tak citlivé. Mnoho žen také pociťuje zvýšené libido a větší chuť na sex.

Ve 14. týdnu těhotenství se začíná u žen projevovat také řada nepříjemný doprovodných jevů:

Problémy a rizika v 14. týdnu těhotenství

Začátek druhého trimestru bývá u zdravých žen, kterým nehrozí rizikové těhotenství, poměrně bezproblémový. Ustupují ranní nevolnosti, snižuje se přecitlivělost prsou a hladina hormonů se ustaluje. Výrazně se také snižuje riziko potratu. Vlivem hormonů může docházet k pigmentaci kůže, která se projevuje ztmavnutím pih, mateřských znamének, bradavek, prsních dvorců a pohlavních orgánů. Někdy se také může na břiše objevit tmavá čára (linea fusca nebo linea negra). Po porodu se kůže obvykle vrátí do své původní podoby.

Těhotenství je na ženě zatím viditelně jen minimálně a může se ve zdravé míře věnovat sportu a žít běžným životem. Nastává čas si vybrat vhodný těhotenský sport, jako je gravidjóga, těhotenské pilates nebo plavání. Ženy by měly dbát na správnou životosprávu, vyváženou stravu a přirozený pohyb. Měly by se vyhýbat zakouřeným a alkohol konzumovat pouze symbolicky nebo vůbec.