Červenec, 2021
blog

Průvodce pro příjemkyně darovaných vajíček

Léčba darovanými vajíčky je pro mnoho žen jedinou šancí na to, jak otěhotnět a zažít krásy mateřství. V současné době je v Evropě téměř čtvrtina párů neplodných a čísla se stále zvyšují. Příčinou neplodnosti bývá často genetická zátěž, nejrůznější onemocnění a zvyšující se věk prvorodiček, ale výjimkou není ani špatné životní prostředí nebo nevhodná životospráva. V případě, že se páru nedaří počít přirozenou cestou ani po roce nechráněného pohlavního styku, vyplatí se navštívit kliniku asistované reprodukce, nechat se vyšetřit a zjistit možné příčiny neplodnosti u žen i mužů. Lékaři z IVF kliniky pak navrhnou nejvhodnější léčbu. Poradíme vám, jak celý proces probíhá. 

 

Informace pro příjemkyně vajíček

V případě, že lékaři usoudí, že příčinou nezdarů při početí je neplodnost ženy, řešením jsou darovaná vajíčka. Každá klinika asistované reprodukce, včetně kliniky Gynem, má v rámci programu dárcovství rozsáhlou databázi dárkyň. Právě díky této databázi je možné vybrat vhodnou dárkyni vajíček v podstatě okamžitě při zahájení léčby. Jedná se o velmi úspěšnou metodu léčby neplodnosti.

Darování vajíček je v České republice legální a funguje na bázi dobrovolnosti. Reprodukční kliniky se řídí českou legislativou i přísnými kritérii, které určuje Americká asociace pro reprodukční medicínu (ASRM). Mnoho žen se k darování vajíček rozhoduje proto, aby pomohly druhým splnit si svůj sen o vlastním dítěti. Dalším benefitem dárcovství vajíček je, že dárkyně získá díky vstupním vyšetřením kompletní přehled o svém zdravotním stavu a plodnosti a za vynaložený čas také finanční kompenzaci. Odběr vajíček je zcela bezpečný zákrok a vše probíhá v naprosté anonymitě. 

Máte zájem o darování vajíček? Vyplňte náš kontaktní formulář a naši koordinátoři se s vámi domluví na termínu vstupní prohlídky.

Po odběru jsou vajíčka (oocyty) v laboratoři oplodněna spermatem partnera ženy nebo anonymního dárce spermatu, případně zmražena pro další léčebné cykly (kryoembryotransfer). Oplozená vajíčka jsou několik dní kultivovaná v pečlivě hlídaném laboratorním prostředí a ve vhodné chvíli přenesena do dělohy příjemkyně. Léčba je pro mnoho párů náročná po finanční, psychické i fyzické stránce. Jedná se ale o nejlepší šanci, jak počít své vlastní dítě i pro dvojice, které už jinou naději neměly. Navíc zkušení lékaři a personál v IVF klinikách jsou se svými bohatými zkušenostmi v takových chvílích velkou podporou.

 

ivf praha

 

Co je to IVF cyklus

Léčba IVF nebo také česky mimotělní oplodnění je jedna z nejspolehlivějších metod při léčbě neplodnosti. Při umělém oplodnění dojde ke spojení zralých vajíček a spermií v laboratorních podmínkách a vzniklé embryo je po několika dnech přeneseno do dělohy příjemkyně. V první IVF cyklu je šance na otěhotnění 39–57 % a riziko samovolného potratu je stejné jako při početí přirozenou cestou. Obecně platí, že čím je žena starší, tím se šance na otěhotnění snižuje v každém cyklu.

Příčin neplodnosti u žen je několik. Léčebný IVF cyklus může podstoupit žena, která:

Toto jsou nejčastější příčiny neplodnosti u žen, ale existují i další případy a někdy dokonce ani není možné důvody neplodnosti určit. I přesto je ale možné IVF cyklus podstoupit. Neplodnost u žen může být někdy způsobená neplodností mužů nebo dokonce kombinací u obou partnerů. Neplodnost u mužů se zjišťuje takzvaným spermiogramem, který určí množství, pohyblivost a zdraví spermií. V případě neplodnosti muže nabízejí kliniky asistované reprodukce možnost využití dárce spermatu.

Před přijetím oplodněných vajíček i po transferu embryí do dělohy musí žena podstoupit hormonální stimulaci. Obvykle se jedná o podporu růstu děložní sliznice (endometria), při kterém se vytvářejí ideální podmínky pro uhnízdění embrya. To je navíc možné podpořit dalšími speciálními laboratorními metodami, jako je například asistovaný hatching, endometrial scratch, použití média EmbryoGlue nebo EmbryoGen a další. 

 

Proč se rozhodnout pro darovaná vajíčka

Program dárcovství vajíček a léčba neplodnosti darovanými vajíčky jsou pro řadu párů jedinou nadějí na početí vlastního potomka. I při tomto procesu samozřejmě existuje jisté riziko, že se embryo neuhnízdí a dojde k samovolnému potratu. Toto riziko se pohybuje zhruba kolem 12 až 15 % případů a je v podstatě stejné jako u rizika potratu při otěhotnění přirozenou cestou. Podle počtu přenesených embryí existuje také možnost vícečetného těhotenství, nicméně v dnešní době se běžně transferuje ve většině případů pouze jedno oplodněné vajíčko.

Samotný IVF cyklus je sice náročný po fyzické i emocionální stránce, ale je velmi bezpečný. Budoucí příjemkyně mají ohledně využití dárcovství vajíček mnoho otázek a trápí je řada obav. Nejlepší způsob, jak se jim vyhnout, je konzultace s odborníkem. Pokud máte jakékoli otázky, neváhejte se na nás obrátit. Odborníci, kteří se věnují asistované reprodukci, vám vše vysvětlí a nabídnou veškerou podporu a pomoc, kterou byste mohli potřebovat.