Červen, 2021
blog

Plodnost muže

Neplodnost začíná být v posledních letech v západní Evropě velký problém a v České republice se nedaří počít téměř čtvrtině párů. Někdy za to může neplodnost muže, někdy neplodnost ženy a v mnoha případech jejich kombinace. Snaha o početí, úspěšné otěhotnění i případný nezdar tak ovlivňuje zdraví obou partnerů v páru. V případě, že se vám nedaří otěhotnět ani po roce nechráněného pohlavního styku, je na čase navštívit kliniku asistované reprodukce. Zkušení odborníci provedou řadu vyšetření a zjistí, v čem přesně spočívá problém. Jak se zjišťuje plodnost u mužů? A jak podpořit plodnost?

Jak se zjišťuje plodnost u muže

Podobně jako u zjištění těhotenství, i u plodnosti u mužů existují domácí testy plodnosti. Stejně jako těhotenské testy nejsou ovšem 100% spolehlivé a výsledek může být zkreslený. Jedinou spolehlivou metodou, jak zjistit plodnost u mužů, je speciální vyšetření, které se nazývá spermiogram. Jedná se o mikroskopické vyšetření spermatu, při kterém se sleduje řada parametrů. V laboratorním prostředí se zjišťuje počet, tvar a pohyblivost spermií. Testují se také vlastnosti samotné semenné tekutiny, jako je viskozita, pH a rychlost zkapalnění. Pro šanci na oplodnění musí být ve spermatu dostatečný počet spermií, které nejsou nijak deformované, ale zdravé, pohyblivé a životaschopné.

Pro zajištění co nejpřesnějších výsledků by měl muž před spermiogramem dodržet 2 až 7 denní sexuální abstinenci, včetně masturbace. V ideálním případě se sperma odebírá přímo na klinice v odběrové místnosti, která je pro tyto účely vybavená. Odběrem na IVF klinice je možné zajistit optimální podmínky. Ve výjimečných případech je možné provést odběr doma a přinést sperma na kliniku ve sterilní nádobce, která je k tomu speciálně určená a kterou dostanete přímo na klinice asistované reprodukce. Nádobku je nutné uchovávat v pokojové teplotě a na kliniku ji doručit nejpozději do 60 minut od odběru. I tak ale hrozí riziko, že při převozu dojde ke snížení kvality spermií a výsledek spermiogramu tak nemusí být přesný. 

Obvykle se doporučuje provést odběr spermatu během 2 až 3 vyšetření. Mezi jednotlivými odběry by měl být časový rozestup v intervalu minimálně jednoho týdne. Děje se tak z důvodu, že sperma se tvoří neustále a na jeho tvorbu mají vliv nejrůznější faktory a vnější vlivy. To znamená, že počet spermií, jejich vlastnosti i stav semenné tekutiny se v průběhu času proměňují. Jaké jsou výsledky spermiogramu, se muž dozví zhruba do hodiny po odběru a rozboru spermií.

 

plodnost

 

Rizikové faktory pro mužskou plodnost

Kvalita, vlastnosti a počet spermií se vlivem věku proměňují. I proto doporučují lékaři z klinik umělého oplodnění v ideálním případě s početím neotálet. Pokud jsou všechny vaše snahy s partnerkou, jak otěhotnět, bez výsledku, je čas zajít na vyšetření. Spermiogram přesně určí, jaké jsou vaše šance na otěhotnění. V případě abnormalit se doporučuje podstoupit další vyšetření, díky kterým je možné určit příčinu neplodnosti a také způsoby, jak ji léčit. Léčitelná je například neplodnost způsobená cukrovkou, hormonální disbalancí nebo nejrůznějšími infekcemi. 

Na mužskou plodnost má negativní vliv řada faktorů. Mnoho z nich je dáno nezdravým životním stylem a životosprávou. Na kvalitu a počet spermií má špatný vliv hlavně kouření cigaret, konzumace alkoholu a užívání marihuany či jiných návykových látek. Negativně působí také vyšší teplota v oblasti genitálií. Muži, kteří se snaží se svou partnerkou počít, by se měli vyvarovat nošení těsného oblečení, především co se týče těsného spodního prádla, úzkých kalhot nebo používání cyklistických dresů. Škodlivé může být také časté saunování, vyhřívaná sedadla, práce s notebookem na klíně nebo dlouhé jízdě na kole. Z dalších příčin je možné vyjmenovat například stres nebo nevhodná strava s vysokým obsahem cukrů a cholesterolu. 

Mužská neplodnost může být také zapříčiněna genetikou a nejrůznějšími onemocněními. Kvalitu a vlastnosti spermií mohou ovlivnit nedostatečně vyvinuté mužské pohlavní žlázy (pretestikulární příčiny). V případě, kdy je ve spermatu málo spermií nebo neobsahuje žádné, se mluví o testikulárních příčinách. Mezi posttertikulární příčiny způsobující neplodnost pak patří nejrůznější onemocnění, jako jsou neprůchodné chámovody, zánět prostaty a další.

Jak podpořit plodnost u mužů

V prvním případě je nutné eliminovat všechny výše vyjmenované rizikové faktory a upravit životní styl. Pomáhá také zařadit do jídelníčku potraviny, které obsahují potřebné vitamíny, minerály a stopové prvky podporující plodnost. Mezi ně patří zinek, selen, vápník, kyselina listová a vitamíny E, C a A, které působí jako antioxidanty a mají vliv na metabolické procesy ve spermiích. Lékaři doporučují konzumovat tyto látky v potravinách, které je obsahují přirozeně, a nespoléhat se jen na umělé medikamenty. Negativní vliv na plodnost má také obezita a stres. Pokud se snažíte počít a problém je neplodnost u muže, vyplatí se vsadit na aktivní životní styl, dostatek spánku a hlavně mít pozitivní náladu.