Leden, 2021
blog

Jak otěhotnět? Zaručené tipy pro početí

Dospěli jste do životní fáze, kdy jste připraveni na nový přírůstek do rodiny? Pak se vám jistě bude hodit několik tipů, jak pomoci otěhotnění. U žen hraje velkou rolu ovulace a výpočet plodných dnů, u mužů zase zdravý životní styl. Podívejte se na zaručené rady pro podporu těhotenství a rychlé početí. Stačí se držet několika jednoduchých tipů a vaše miminko bude brzy na světě. 

Jak otěhotnět – rady pro páry, kterým se „nedaří“

V současnosti má čím dál tím více páru problémy s početím a řeší otázku, jak pomoci otěhotnění. Někdy může pomoci moderní medicína, především díky možnostem umělého oplodnění a in vitro fertilizaci. Ještě před tím, než se rozhodnete pro asistovanou reprodukci, stojí za to vyzkoušet osvědčené rady našich babiček. 

Klíčem k úspěchu je hlavně správný výpočet ovulace a plodných dnů. K tomu, aby žena otěhotněla, není potřeba mít sex každý den, ale trefit se do dnů, kdy se může spermie s vajíčkem úspěšně spojit. Výpočet plodných dnů není nic komplikovaného, dá se jednoduše vyčíst z pravidelně vedených údajů a v dnešní době existují na výpočet ovulace kalkulačky, které jsou dostupné na internetu online nebo jako mobilní aplikace do chytrého telefonu.

Pokud má žena pravidelný menstruační cyklus, který trvá 28 dní, pak k ovulaci dochází zhruba 14 dní od menstruace. Ideální čas k otěhotnění je přibližně 3 dny před ovulací a 3 dny po ní. Počet dní, kdy žena ovuluje a může otěhotnět, je samozřejmě individuální.

Jak podpořit ovulaci?

Pokud se snažíte otěhotnět, ale nedaří se vám, pomoci mohou léky, bylinky i některé potraviny a nápoje. Pokud se rozhodnete pro medikamenty nebo hormonální léčbu, s výběrem toho nejvhodnějšího preparátu vám pomůže váš gynekolog nebo lékař z reprodukční kliniky. Na podporu těhotenství ale existují i přírodní pomocníci. Vyzkoušet můžete například jednu z bylinek, které se používají už od pradávna.

  • Kontryhel – mocný všelék na veškeré ženské problémy

  • Meduňka – upravuje menstruační cyklus a stimuluje dělohu

  • Heřmánek – podporuje funkci a činnost ženských reprodukčních orgánů

  • Šalvěj – přírodní varianta estrogenu (ženských hormonů)

  • Čajové směsi podporující plodnost

 

jak otěhotnět

 

Čeho se vyvarovat?

Zvláště muži by si při snaze o oplodnění partnerky měli zaměřit na svůj životní styl. Při snahách o početí by se měli vyvarovat alkoholu, kouření a omamným látkám. Doporučuje se také kvalitní strava a dostatek spánku. V neposlední řadě se vyplatí eliminovat některé rizikové faktory. Jedná se hlavně o přehřívání varlat, které způsobuje horší tvorbu a pohyblivost spermií. Budoucí otcové by tedy měli volit volnější spodní prádlo a kalhoty a vynechat horké koupele nebo saunování. 

Někteří odborníci také nedoporučují používat při plánování početí lubrikační gely. Jakkoli můžou být v některých případech prospěšné pro zlepšení kvality pohlavního styku, mohou negativně ovlivnit pohyblivost a životaschopnost spermií. 

V případě, že žádná z takzvaných „babských rad“ nepomůže, je na čase vyhledat odborníka. Problémy s početím mohou být zapříčiněny nejrůznějšími infekcemi, záněty, dočasnými nebo chronickými onemocněními a další zdravotními problémy. Zkušený lékař vám navrhne tu nejvhodnější léčbu a dá vám další rady, které budou přesně na míru vaší situaci i aktuálnímu zdravotnímu stavu.