Leden, 2021
blog

Jak řešit problémy s neplodností u muže

Neplodnost je problém, který v současnosti řeší řada párů. Uvádí se, že až pětinu z nich, trápí komplikace s přirozeným početím. Vliv na plodnost má mnoho faktorů, jak u žen, tak u mužů. Co může způsobovat mužskou neplodnost, jak ji poznat a jak řešit? Podrobné informace se dozvíte v našem článku.

Neplodnost u mužů a její příčiny

Neplodnost u mužů se podle odborných výzkumů a studií rozděluje na tři základní druhy a navíc na ni mají vliv také genetické predispozice a imunologické faktory. 

  • Pretiskulární příčiny – mužské pohlavní žlázy (varlata) nejsou dostatečně vyvinuté, může se jednat o genetické odchylky nebo vnější příčiny, jako je těsné oblečení, jízda na kole nebo na koni apod.

  • Testikulární příčiny – v ejakulátu se nachází malé (oligospermie) nebo žádné (azoospermie) množství dostatečně pohyblivých a životaschopných spermií, případně jsou spermie deformované nebo mají špatné složení (teratospermie), často jde o důsledek infekčních onemocnění (spalničky, malárie), nádorů a dalších nemocí.

  • Posttestikulární příčiny – varlata sice fungují standardně, ale spermie nelze vypustit z těla ven, důvodem může být neprůchodnost, absence či zánět chámovodů, zánět prostaty, impotence apod.

V případě genetický predispozic se často nejedná o schopnost počít přirozenou cestou, ale spíše o riziko přenosu genetické vady na dítě. Umělé oplodnění je tak možností, jak se riziku přenosu genetické vady vyhnout. Genetické testy jsou spolehlivý způsob, jak tato rizika včas odhalit. 

Imunologické faktory jsou častou příčinou neschopnosti počít nebo častých potratů, protože imunitní systém zaútočí na spermie nebo na vajíčka. Imunologické vyšetření neplodnosti vám ukáže, kde přesně se skrývá problém a jak ho řešit. 

 

mužská neplodnost

 

Příznaky poruchy plodnosti

Co se týče plodnosti, tak by se měli mít na pozoru nejvíce muži, kteří prodělali příušnice nebo mají varikokélu (zvětšená žíla, která odvádí z varlete krev). Zpozornět by měli také muži, kteří prodělali úraz varlete nebo řešili problém nesestouplého varlete.

Samotné spermie jsou citlivé na životní styl a životní prostředí. Jejich tvorbě a životaschopnosti neprospívají těžké kovy a chemické látky v potravě i v ovzduší. Plodnosti nepřispívá také sedavé zaměstnání a přehřívání varlat.

Jedním z varovných znaků mohou být problémy s erekcí. Ty způsobují především zúžené cévy, které neumožňují dostatečný přísun krve do varlat a topořivých těles. Na vině pak bývá nejčastěji kouření, hladina tuků v krvi nebo konzumace anabolik.

Jak poznat neplodnost u mužů

Jediným spolehlivým způsobem, jak poznat neplodnost u mužů, je návštěva lékaře. Ten s pacientem probere jeho anamnézu a určí, jaká vyšetření je potřeba udělat. Určitě je nutné provést vyšetření spermiogramu a základní laboratorní vyšetření krve. Spermiogram je test plodnosti pro muže na základě počtu spermií, jejich pohyblivosti a objemu a vzhledu ejakulátu. Na základě výsledků pak lékař doporučí, jestli je nutné podstoupit další vyšetření, nebo navrhne možné způsoby léčby neplodnosti. 

 

Statistiky uvádějí, že neplodnost trápí muže a ženy stejným dílem. Ve 40 % to bývá problém na straně ženy, ve 40 % je neplodný muž a ve 20 % mají problém oba partneři. Na vině jsou vedle výše zmiňovaných důvodů i další faktory, jako je kouření, obezita, stres, chemikálie, pesticidy, obezita a další.