Listopad, 2023
blog

Test těhotenské cukrovky – vše, co potřebujete vědět

Těhotenská cukrovka ohrožuje i jinak zcela zdravé ženy z důvodu hormonálních změn. Rizikové faktory onemocnění jsou vyšší věk těhotné, nadváha nebo cukrovka v předchozím těhotenství. Tzv. oGTT test, celým názvem orální glukózový toleranční test, slouží ke zjištění reakce organismu na zvýšení hladiny krevního cukru (glukózy). Provádí se téměř u všech žen ve druhém trimestru (ve 24. - 28. týdnu).

 

Některé ženy se vyšetření obávají kvůli nevolnostem, které ho někdy provází, nebo ho považují za zbytečný. Kolují dokonce mýty o tom, že může mít škodlivý vliv na plod. Vyšetření těhotenské cukrovky se ale nevyplácí vynechávat, protože pokud jí těhotná trpí, může ublížit jak sobě samotné, tak i dítěti. Pro něj znamená zvýšené riziko civilizačních onemocnění po celý život (nadváha, obezita, srdečně-cévní nemoci).

 

Příprava na test

Jak se chovat před testem? Přijďte na něj nalačno. Ráno se napijte jen vody nebo neslazeného čaje. Doporučuje se také 10 hodin před testem nejíst. Není třeba nijak upravovat jídelníček (vyhýbat se sacharidům), ani omezovat jakékoliv aktivity. Potřebné informace vám upřesní při telefonickém objednání, nebo se poraďte se svým lékařem (např. pokud si nejste jistá, jestli si léky, které užíváte, můžete vzít před testem nebo po testu apod.).

Kdy test raději odložit? Pokud se necítíte dobře, máte virózu, horečku či střevní potíže. Po operaci nebo vážnější nemoci je vhodné počkat alespoň šest týdnů. Dále je kontraindikací  hodnota plazmatické glukózy nad 5,1 mmol/l (zjistí se při prvním odběru).

 

test těhotenské cukrovky

 

Jak test probíhá?

Prvním krokem testu je odběr krve z loketní žíly nalačno. Následně vypijete nápoj s glukózou. Jde o 250 ml tekutiny, která obsahuje 75 g glukózy. Pro správné měření je potřeba vypít ji poměrně rychle, maximálně do 5 minut. V průběhu testu budete v klidu sedět, nesmíte jíst ani pít. Po jedné a dvou hodinách vám znovu odeberou vzorky krve. 

Po vypití glukózy se některým ženám udělá nevolno, pociťují nucení na zvracení nebo se u nich objeví střevní potíže. Následkem rychlého poklesu hladiny cukru v krvi se mohou objevit pocity slabosti, pocení, bušení srdce či třes rukou. V ojedinělých případech se vyskytuje dokonce kolapsový stav. Všechny případné komplikace proto hned oznamte zdravotníkovi, který test provádí.

Celý test trvá zhruba 2 hodiny, proto si sebou nezapomeňte vzít knihu, časopis, sluchátka, aby vám čas příjemně utekl. Hodí se mít s sebou také vodu, kterou můžete v menším množství pít i v průběhu testu, a svačinu, kterou si sníte po jeho ukončení. Výsledky následně přijdou vašemu gynekologovi, obvykle hned druhý den.

 

Je test opravdu bezpečný?

Lékaři se shodují v tom, že oGTT je zcela bezpečný. Glukóza, kterou při testu žena vypije, je pro tělo přirozenou látkou, nejde o žádný chemický roztok. Jednorázově vyšší množství glukózy vypité nalačno neuškodí. Větší zátěž představuje test pro ženy s cukrovkou  – pokud je po prvním odběru hodnota plazmatické glukózy rovna nebo větší než 5,1 mmol/l, test se dále neprovádí. Spolehlivá alternativa oGTT testu zatím navíc neexistuje.

 

Co když je výsledek pozitivní?

Pokud testy na těhotenskou cukrovku vyjdou pozitivně, gynekolog s vámi probere nutná opatření, především změnu jídelníčku. Vyšší hladina cukru v krvi způsobuje nadměrnou porodní hmotnost plodu a působí škodlivě na placentární cévy – důsledkem toho je, že plod může vývojově zaostávat. Proto je nutné, aby těhotné trpící těhotenskou cukrovkou byly poučené a sledované a předešlo se těmto rizikům.

 

 

Zdroje:

https://www.nemlib.cz/ogtt-oralni-glukozovy-tolerancni-test/

https://www.medila.cz/pro-pacienty/zatezovy-test-pro-tehotne

https://www.tehotenskacukrovka.cz/je-ogtt-bezpecny/