Leden, 2022
blog

Těhotenství týden po týdnu – 22. týden

V 22. týdnu těhotenství je nastávající maminka těsně za polovinou svého gravidity. Miminko v bříšku stále intenzivněji vnímá podněty zvenčí, matčin hlas a tlukot jejího srdce. Na tyto podněty reaguje čím dál více, doba jeho bdění se prodlužuje a matka dokáže veškerý jeho pohyb vycítit. Bouřlivá aktivita probíhá ve vývoji mozku, který se stále zvětšuje, a také ve vývoji nervových spojení. Embryo má patrné obočí a řasy, začíná se mu vybarvovat duhovka, ale oči jsou stále zavřené. Podobně jako ostatní týdny těhotenství v 2. trimestru, je i 22. týden jedním z nejkrásnějších období v životě těhotné ženy.     

 

Vývoj miminka v 22. týdnu těhotenství

V 22. týdnu těhotenství je žena za polovinou gravidity a miminko za polovinou svého vývinu. Dolní i horní končetiny mají za sebou nejdůležitější část vývoje, během kterého se prodlužovaly. Jemné chmýří (lanugo) postupně ustupuje a dítěti začínají růst první vlásky. To platí také pro obočí a řasy, které jsou ale na začátku svého vývoje. Jakkoli se u plodu začíná vybarvovat duhovka, která později určí barvu očí miminka, samotné oči jsou stále zavřené. Většina dětí se rodí s modrýma očima a jejich definitivní barva se ustanoví až po vystavení světlu. U plodu už jsou v tomto období vyvinuté potní žlázy, začínají se tvořit pohlavní buňky a v dásních jsou patrné náznaky zárodků mléčných zubů.   

Celkově pokračuje rozvoj centrální nervové soustavy, který umožňuje miminku reagovat na podněty z vnější. To znamená, že plod je nejenom schopný reagovat na okolní zvuky, uvědomovat si chuť plodové vody a další vjemy, ale také na ně reaguje. Díky tomu si může nastávající maminka uvědomovat jeho pohyby, protože miminko v její děloze dělá doslova kotrmelce. Ve 22. týdnu těhotenství má plod zhruba 22 centimetrů a váží kolem 350 gramů. Na prstech u rukou i nohou se začínají tvořit nehty, které překrývají celá lůžka prstů. U plodu se zvětšuje procento tělesného tuku, který ale nabude plného objemu až ke konci třetího trimestru. 

 

Vyšetření v 22. týdnu těhotenství

Od 20. do 23. týdne těhotenství je čas na velmi důležité vyšetření, kterému se lidově říká velký ultrazvuk. Po triple testu a prvotrimestrálním screeningu se jedná o velmi důležité vyšetření, které dokáže s velkou přesností určit zdraví plodu a vyloučit řadu genetických poruch. Právě v tomto období je možné důkladně plod prohlédnout a vyloučit případné strukturální vady a jiné vrozené choroby. Úspěšnost tohoto vyšetření dosahuje až 90 %. Lékař díky ultrazvuku dokáže v drtivé většině případů určit, jestli je s miminkem i nastávající maminkou všechno v pořádku a jestli se dítě správně vyvíjí. Kontroluje hlavně strukturu těla a umístění jednotlivých klíčových orgánů. Součástí vyšetření je také kontrola uložení placenty, množství plodové vody, umístění pupeční šňůry a další klíčové aspekty, které zajistí, aby se miminko zdárně vyvíjelo. 

 

ivf tehotenstvi

 

Nastávající maminka a fyzické změny

Ve dvaadvacátém týdnu těhotenství dochází k poměrně rychlému přibývání na váze. Jakkoli ženy v tomto období nejvíce „honí mlsná“ a pociťují potřebu konzumovat více potravin, váhový přírůstek by neměl být vyšší než 500 až 1000 gramů týdně. Naše babičky byly přesvědčené, že těhotná žena musí jíst doslova do písmene za dva. Moderní medicína ale ukázala, že tomu tak není. Ženě v druhém trimestru stačí zvýšit příjem o zhruba 300 kalorií a neměla by přibrat na váze více než o 8 kilogramů. Pokud má těhotná žena potřebu zvýšit objem zkonzumovaných potravin, rozhodně není od věci zvážit kompenzaci v podobě těhotenské jógy, pilates, plavání nebo procházek, které pomohou přebytečné kalorie eliminovat.

Druhý trimestr je pro mnoho žen jedním z nejkrásnějších období těhotenství. Nevolnosti a další komplikace, které byly spojené s prvním trimestrem, ustoupily a zároveň není gravidita v natolik pokročilém stádiu, aby je omezovala v běžném životě. Přesto se v průběhu 22. týdne těhotenství mohou objevit nejrůznější zdravotní komplikace. Mezi ty nejčastější patří:

Množství těchto problémů je velmi snadné minimalizovat. Většinou stačí dodržovat správnou životosprávu, zdravě se stravovat a dodržovat pitný režim. Vyplatí se také vhodně vybrané cvičení pro těhotné, meditace, rytmické dýchání nebo změna polohy při spánku, kdy se doporučuje spát na levém boku. 

 

Problémy a rizika v 22. týdnu těhotenství

Každá těhotná žena projde během těhotenství několika testy, které určí stav plodu i nastávající maminky. V dvaadvacátém týdnu má za sebou těhotná žena triple test a prvotrimestrální screening. V tomto období ji čeká takzvaný velký ultrazvuk, který dokáže do velké míry vyloučit řadu genetických poruch a zhodnotit zdárný vývoj plodu. Při tomto vyšetření je možné eliminovat například obličejový rozškleb nebo srdeční problémy. V případě, že lékař detekuje určité problémy, může navrhnout vhodné řešení nebo doporučit odborníka, který si s nimi poradí. V 22. týdnu těhotenství je také ideální čas pořídit si ultrazvukový snímek miminka a pochlubit se svým přátelům a známým nebo pro nastávajícího potomka založit album, aby jednou v budoucnosti věděl, jak jeho život probíhal už od začátku.