Listopad, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu – 18 týden

V 18. týdnu těhotenství je už druhý trimestr v plném proudu a těhotenství začíná být na ženě patrné. Také miminko se rychle vyvíjí, měří kolem 15 centimetrů a váží zhruba 150 až 200 gramů. Pro lepší představu je veliké asi jako mango. V tomto období je dítě v děloze velmi aktivní, protože má k pohybu zatím dostatek místa. Začíná slyšet, vnímá zvuk matčina srdce, její hlas i zvuky zvenčí a vyvíjejí se mu například otisky prstů. Pokud nebylo v předchozích týdnech dítě správně natočené a nešlo na ultrazvuku poznat jeho pohlaví, v osmnáctém týdnu těhotenství už by mělo být jasné, zda čekáte holčičku nebo chlapečka.

 

Vývoj miminka v 18. týdnu těhotenství

V 18. týdnu těhotenství pokračuje zpevňování kostí, které díky ukládání vápníku začalo na počátku druhého trimestru. Dítě se v děloze čile pohybuje, otáčí se a zkouší své reflexy. V této době jsou jeho pohyby velmi intenzivní, protože má vzhledem ke své velikosti v děloze stále dostatek místa. Tyto pohyby jsou velmi dobře viditelné na ultrazvuku při pravidelných kontrolách u gynekologa. V osmnáctém týdnu už většina žen dokáže pohyby miminka zaregistrovat, i když některé prvorodičky si budou muset na tyto vjemy ještě chvíli počkat. 

Pokožka plodu je pokryta jemnou průsvitnou kůží a chloupky (lanugo). Tvar a pozice očí a uší se ustálily zhruba před dvěma týdny. Nyní se vyvíjejí sluchové kůstky ve středním uchu, které přenášejí zvuky do vnitřního ucha. Miminko tak začíná vnímat tlukot srdce maminky, její hlas a další zvuky. V osmnáctém týdnu už tedy miminko uslyší, když mu budete pouštět hudbu nebo zpívat. Na drobných prstících, které zatím tvořily tukové polštářky, se začínají rýsovat papilární linie, které jsou základem otisků prstů. 

Dítě už několik týdnů polyká plodovou vodu, ve které jsou obsažené mrtvé buňky a střevní sekrety. To spolu s vývojem trávicím systémem vede ke vzniku první stolice, která se nazývá smolka (mekonium). Svým vzhledem připomíná dehet a má zeleno-černou barvu.

 

Vyšetření v 18. týdnu těhotenství

Žena v 18. týdnu těhotenství by měla mít za sebou takzvaný triple test, kterým se určuje riziko genetické zátěže plodu a vývojových vad (např. Downův syndrom). Toto vyšetření spolu s prvotrimestrálním screeningem dokáže vyloučit nebo potvrdit případná rizika a komplikace. Pokud má lékař podezření na určité komplikace, doporučí amniocentézu (odběr plodové vody), která je výrazně průkaznější než triple test a prvotrimestrální screening. Amniocentéza probíhá ambulantně a během ní lékař s pomocí ultrazvukové kontroly odebere zhruba 20 ml plodové vody. Těhotná žena následně zůstane zhruba 2 hodiny pod lékařským dohledem a pak může odejít domů. Výsledky trvají zhruba 2 až 3 týdny a ženám po amniocentéze se doporučuje asi 2 týdny klidový režim. 

 

těhotenství

 

Nastávající maminka a fyzické změny

Na konci první třetiny druhého trimestru už většina těhotných žen nepociťuje ranní nevolnosti. Naopak se jedná o jedno z nejklidnějších a nejkrásnějších období těhotenství. Krevní oběh žen v druhém trimestru je intenzivnější a dochází k většímu okysličování organismu. Díky tomu se viditelně zlepší kvalita pleti a vlasů a žena má celkově zdravější vzhled. Nastává taky radostné období výměny šatníku a pořizování těhotenské oblečení i oblečení pro miminko. Zvětšující se bříško už se totiž nevejde do šatů před těhotenstvím a zároveň ještě není tak veliké, aby ženu omezovalo v pohybu.  

Kromě příjemných změn spojených s druhým trimestrem se ale mohou objevit i určité nepříjemnosti. Obvykle je to pocit neustálého nutkání jít na toaletu, protože zvětšující se děloha tlačí na močový měchýř. Ženy v tomto období také trpí na závratě, hemeroidy, zácpu, pálení žáhy, nízký tlak nebo mají problémy se spánkem. Může pokračovat tmavnutí pigmentových skvrn, pih, mateřských znamének, bradavek, dvorců a genitálií, které začalo už před pár týdny. U některých nastávajících maminek se může objevit také takzvaná linea fusca či linea negra, což je tmavá čára, která vede přes břicho od pupíku dolů. Zvláště ženy, které jsou těhotné přes léto, by se proto měly vyhýbat nadměrnému slunění, opalování a chránit se krémy s vysokým UV faktorem. 

 

Problémy a rizika v 18. týdnu těhotenství

Pokud prvotrimestrální screening a triple test neprokážou rizikové těhotenství, je 18. týden těhotenství jedním z nejbezpečnějších a nejméně problémových období. Ženy si mohou, s jistou mírou obezřetnosti, stále užívat života tak, jak ho znaly před těhotenstvím, a ani sexuální aktivity nejsou nebezpečné. Naopak mnoho žen v druhém trimestru potvrzuje, že se jejich sexuální apetit zvýšil a že při intimním styku pociťují intenzivnější vzrušení a prožitky. 

Řada těhotných žen si v tomto období stěžuje na problémy se spánkem. Lékaři v takovém případě doporučují spánek na boku, v optimálním případě na levém. Vhodným pomocníkem jsou relaxační a kojicí polštáře, které se umisťují při ležení mezi koleny nebo pod paží a pomáhají udržet správnou polohu při usínání. Běžné je také pálení žáhy, které lze vyřešit bylinkami nebo léky. Jejich užívání ale vždy konzultujte se svým gynekologem.

V 18. týdnu těhotenství je nejvyšší čas začít posilovat pánevní dno, protože zpevněné svaly v této oblasti uleví nejen od potíží na konci těhotenství, ale také při samotném porodu. Ideální je vybrat si jedno ze cvičení pro těhotné, jako je těhotenská jóga, pilates, plavání nebo procházky. Důležitá je také správná životospráva a především vhodný jídelníček, který by měl být bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály.