Duben, 2021
blog

Speciální laboratorní metody IVF zvyšují šanci na otěhotnění

V případě, že se páru nedaří počít nebo se jeden či oba partneři potýkají s neplodností, je asistovaná reprodukce jedinou možností, jak si pořídit vlastní miminko. Reprodukční kliniky běžně nabízejí standardní postupy léčby a umělého oplodnění. Kromě nich existují ještě speciální laboratorní metody, které zvyšují šanci na úspěšné oplodnění vajíčka, jeho uhnízdění v děloze a zdárný vývoj plodu. Mezi tyto techniky asistované reprodukce, patří například prodloužená kultivace, asistovaný hatching, EmryoGen, EmbryoGlue a řada dalších. Jakými metodami lze zvýšit šance, jak otěhotnět? 

Prodloužená kultivace

V rámci procesu IVF (in vitro fertilisation) se nejprve vajíčko oplodní spermiemi, které prošly výběrem při spermiogramu. Vajíčko může být získáno přímo od ženy, které se nedaří otěhotnět, nebo v rámci darování vajíček. To samé platí pro spermie. Mohou pocházet od partnera nebo od dárce. Po oplodnění se embryo takzvaně kultivuje v laboratoři. Pokud se jedná o umělé oplodnění hrazené pojišťovnou, embryotransfer (přesun vajíčka do dělohy) se provádí zhruba po třech dnech.

Vědci ale zjistili, že v případě přirozeného početí stráví embryo cca pět až šest dní ve vejcovodech a teprve poté sestupuje do dělohy. Proto je vhodné provést transfer zhruba v této době, protože se tím nejlépe kopíruje přirozený vývoj embrya. Toho lze dosáhnout právě díky prodloužené kultivaci. Díky ní lze zároveň vybrat nejkvalitnější embrya, která jsou v této fázi už ve stádiu blastocysty.

Plusy prodloužené kultivace:

Asistovaný hatching

Embryo je obaleno ochrannou vrstvou, která po několika dnech od oplození vajíčka spermiemi praskne. To umožňuje embryu se cestou z vaječníků uhnízdit v děloze. Pokud vlivem růstu embrya k prasknutí ochranné vrstvy nedojde, žena nemůže otěhotnět. A právě tady přichází na pomoc asistovaný hatching. Jedná se o mikromanipulační techniku IVF, při které je ochranná vrstva uměle narušena, což umožňuje její prasknutí. Tím se zvyšuje šance na uhnízdění embrya a otěhotnění. Při umělém oplodnění se asistovaný hatching provádí těsně před tím, než je oplodněné vajíčko implantováno do dělohy.

Kdy zvolit asistovaný hatching:

EmbryoGlue

EmbryoGlue je médium, které funguje jako tkáňové lepidlo. Díky svým vlastnostem kopíruje prostředí v děloze při přirozeném oplodnění a umožňuje lepší přichycení oplodněného vajíčka, které bylo do dělohy přeneseno v rámci umělého oplodnění. To se v podstatě přilepí k děložní sliznici, čímž se zvyšuje šance na oplodnění.

EmbryoGlue je zároveň velmi bohaté na proteiny a kyselinu hyaluronovou. Proteiny poskytují rostoucímu embryu dostatek vitamínů, živin a hormonů a dodávají mu energii pro další vývoj a růst. Kyselina hyaluronová, která je považovaná za zázrak přírody má blahodárný vliv na vznik nových cév.  

Plusy EmbryoGlue:

EmbryoGen

U žen, které v předchozích cyklech IVF potratily, existuje riziko, že další embrya se nebudou ve standardních podmínkách dobře vyvíjet. EmbryoGen je speciální kultivační médium, které obsahuje látky podporující růst embrya. Jedná se především o proteiny, které tělo ženy při bezproblémovém  těhotenství přirozeně produkuje. Pokud ale žena v minulosti samovolně potratila, nedostatek těchto růstových faktorů může být příčinou. 

Samovolný potrat je důsledek nerovnováhy mezi endokrinním a imunitním systémem, která vede ke špatnému vývoji embrya, placenty a dělohy. Tato disbalance pak může vést k problémům při růstu oplodněného vajíčka a v mnoha případech i k jeho vypuzení z těla. EmbryoGen je jednou z možností, jak tyto látky tělu dodat, pomoci embryu se lépe vyvíjet a zvýšit šance na úspěšné těhotenství.

Plusy média EmbryoGen:

Endometrial scratch

Metoda endometrial scratch je další způsob, jak usnadnit vajíčku uhnízdění v děloze a zvyšuje šanci na otěhotnění. Endometrium je tkáň v děloze, do které se vajíčko uhnizďuje a zanořuje. Scratch způsobí drobné poranění děložní sliznice, které ji podráždí. Celý proces probíhá tak, že se do dělohy vsune speciální nástroj, který scratch provede. Ženské tělo na toto poranění reaguje a začne produkovat látky, které napomáhají uchycení embrya. Celý proces je možné provádět opakovaně.

Uchycení embrya je v rámci celého procesu IVF považováno za jeden z nejdůležitějších faktorů pro úspěšné otěhotnění. Pokud žena není schopna otěhotnět ani po několikáté implantaci kvalitních a vybraných oplodněných vajíček, endometrial scratch je možným řešením. Podle některých lékařských studií zvyšuje scratch šanci na uchycení vajíčka až dvojnásobně.

Plusy metody endometrial scratch: