Červen, 2023
blog

Opalování, solárium nebo sauna v těhotenství – představují riziko?

Začíná léto a s ním spojené výlety na koupaliště či k moři. Sluneční paprsky nám spolehlivě zlepšují náladu, ale kromě toho představují i určité riziko spojené se spálením kůže. Zajímá vás, jak je to v těhotenství s opalováním, případně jestli smíte chodit do solária či používat samoopalovací krémy? Čtěte dál.

 

Zdravý pobyt na slunci

Pobyt na slunci k létu patří a má pozitivní vliv na naše zdraví, pokud však dodržujeme rozumnou míru. Díky slunečnímu záření se v pokožce tvoří aktivní forma vitamínu D. K jeho negativním aspektům ale patří riziko spálení a s ním spojené nebezpečí rakoviny kůže. Slunce také urychluje její stárnutí. Při pobytu na slunci je proto důležité dbát na správnou ochranu, což pro těhotné platí dvojnásob.

Obecně se v těhotenství nedoporučuje cílené a dlouhé opalování na přímém slunci. Přirozené vystavování se slunečním paprskům typu procházka nebo chvilkové posezení vám však neublíží. Nemusíte se vyhýbat ani koupalištím, jen dejte přednost odpočinku ve stínu a mezi 11 a 15 hodinou raději zůstávejte uvnitř, riziko spálení je v tuto dobu nejvyšší. 

Pro zdravý pobyt na slunci dodržujte pitný režim, chraňte se pokrývkou hlavy a lehkým oblečením a nikdy nezapomínejte na vhodný opalovací krém. Míru ochrany zjistíte díky udanému faktoru SPF (Sun Protection Factor). Ten chrání před UVA i UVB zářením. Jeho výška udává, jak dlouho po aplikaci budete chráněné před slunečním zářením. Pro těhotné se doporučuje SPF 50 a vyšší. Ideální jsou přípravky s minerálními filtry, které na rozdíl od těch chemických sluneční záření neabsorbují, ale vstřebávají. Hůře se však roztírají.

 

 

Specifika opalování v těhotenství

 

Opálení bez slunce?

Pokud se nechcete vzdát bronzové pokožky, ale bojíte se zbytečného vlivu slunečního záření, můžete sáhnout po samoopalovacích přípravcích. Neexistují žádné studie, které by jejich používání zakazovaly, ale zároveň někteří lékaři doporučují se jim jakožto zbytečné chemické zátěži vyhnout. Látky v nich obsažené se totiž dostávají i k plodu. Samoopalovací krémy či pěny jsou ale nejen v těhotenství bezpečnější než přímé vystavení se UV záření. Obsahují pigmenty, které pokožku dočasně zabarví. Jejich nevýhodou je, že se postupně vymývají a musíte je používat pravidelně. 

Čemu byste se ale měli v těhotenství rozhodně vyhnout, je solárium. Je prokázané, že urychluje stárnutí kůže a především zvyšuje riziko melanomu (rakoviny kůže). A v těhotenství je toto nebezpečí ještě vyšší. Opět je tu i nebezpečí přehřátí a také vzniku pigmentových skvrn.

 

Sauna v těhotenství

Saunování má prokazatelně pozitivní účinky na lidské zdraví, a to jak fyzické, tak psychické. Ani v období těhotenství se sauny nemusíte úplně vzdát, jen je potřeba dodržovat určitá pravidla. Sauně se zcela vyhněte v prvním trimestru, kdy je plod nejnáchylnější na zevní vlivy. Pokud jste na saunování zvyklá, můžete od čtvrtého měsíce pokračovat, pokud to váš zdravotní stav dovolí. 

Do sauny nechoďte, pokud máte „poslíčky“ (falešné kontrakce), nebo rizikové těhotenství. Horko činnost dělohy aktivuje. Nejste-li si jistá, jestli je pro vás sauna vhodná, nebojte se poradit se svým gynekologem. Při návštěvě sauny dbejte na zvýšenou hygienu. Berte si s sebou vždy suchý ručník, na který si sednete. Nezapomeňte také na dostatečný příjem tekutin, ideálně minerální vody s obsahem hořčíku a dalších minerálních prvků. 

Stejně tak si v případě zdravého průběhu těhotenství můžete po ukončení prvního trimestru dopřát i návštěvu vířivky nebo termálních bazénů. Pomohou vám ulevit od bolesti zad, která trápí nejednu těhotnou. I tady ale platí přísná pravidla pro dodržování hygieny, volte raději soukromá zařízení než veřejná. Voda také nesmí přesáhnout 37 stupňů (teplota lidského těla), opět kvůli možnému přehřátí.

 

Zdroje: