Duben, 2023
blog

Proč užívat kyselinu listovou v těhotenství?

Proč užívat kyselinu listovou v těhotenství?

V těhotenství většina žen myslí na správný jídelníček a životosprávu více než obvykle. Přece jen nejde už jen o jejich zdraví. Většinu vitamínů a minerálů zajistí pestrý jídelníček. Kyselina listová má ale mezi vitamíny výjimečné postavení. Působí mimořádně proti vrozeným vývojovým vadám, především rozštěpu páteře a hydrocefalu (vzniká hromaděním mozkomíšního moku v komorách či dutinách mozku). Snižuje také riziko potratů nebo nízké porodní váhy. Proto se odborníci shodují na prospěšnosti suplementace, a to už v době plánování těhotenství. 

 

Co je kyselina listová?

Kyselina listová (acidum folicum, označuje se také jako vitamín B9) patří do skupiny vitamínů B. Jde o vitamín rozpustný ve vodě. Na rozdíl od těch rozpustných v tucích si organismus vitamínů rozpustných ve vodě nedělá velké zásoby. Kyselina listová je sama o sobě neaktivní formou. Až v organismu se mění na tzv. metafolin, který je účinný. K této přeměně je potřeba speciální enzym (MTHFR). 

Odborné studie ale prokázaly sníženou funkci tohoto enzymu až u 45 % evropských žen. 

Proto i přes dostatečný příjem kyseliny listové ve stravě hrozí v těhotenství rizika spojená s  jejím nedostatkem. Je vhodné užívat kyselinu listovou v doplňcích, kde se nacházejí s již aktivním folátem. Právě tak budete mít záruku správné vstřebatelnosti.

 

Potraviny s kyselinou listovou

V čem je kyselina listová obsažena přirozeně? Vysoký obsah je v zelenině – chřestu, špenátu, kadeřávku, řepě či brokolici. Nejvhodnější je jíst zeleninu v syrovém stavu. Kyselina listová se při tepelné úpravě ničí. Z ovoce ji najdete v pomerančích, malinách nebo jahodách. Dalším skvělým zdrojem jsou ořechy – vlašské, lískové nebo arašídy, a také luštěniny, především sója a čočka. 

O něco menší množství obsahují živočišné produkty, mléko, sýr, kvasnice. Z masa je to především hovězí. Významným zdrojem jsou také vnitřnosti, hlavně játra, ale těm se doporučuje v těhotenství vyhýbat kvůli nadměrnému množství vitamínu A.

 

kyselina listová v těhotenství

 

Kdy začít s užíváním doplňků?

Pouze pestrá strava pro dostatečný příjem kyseliny listové v těhotenství nestačí. Je žádoucí ji doplňovat, a to především v prvních týdnech těhotenství. Pokud jde o plánované těhotenství, doporučuje se užívat ji už nejméně měsíc před otěhotněním (min. 400 mikrogramů denně). Snižuje se tím riziko poškození vývoje plodu, například rozštěp patra nebo defekty neurální trubice, a to o 35 až 70 %. 

V době prvního trimestru se pak doporučuje užívat 600 až 800 mg denně. Jde o stanovisko České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP).

 

Rizika spojená s nedostatkem kyseliny listové

Díky užívání kyseliny listové v těhotenství lze předejít srdečním vadám, defektu komorového septa, rozštěpových vad neurální trubice. Snižuje také riziko nízké porodní váhy, předčasné odlučování placenty a samovolných potratů. Nejčastější vrozenou vývojovou vadou jsou právě rozštěpové vady, kdy dochází k poruše uzávěru neurální trubice. K úplnému uzavření dochází 22 až 28 dní po oplodnění. Právě kvůli tomu je potřeba začít užívat kyselinu listovou co nejdříve. Výzkumy ukazují, že po 7. týdnu těhotenství už není užívání kyseliny listové dostatečné v prevenci vrozených vývojových vad. 

 

Pokročilé těhotenství a laktace

Pro těhotnou ženu je dostatek kyseliny listové důležitý jako prevence těhotenské anémie (nedostatku železa), která bývá v pokročilejším těhotenství častá. Množství železa se kontroluje krevními testy na pravidelných lékařských prohlídkách. Jeho nedostatek se projevuje únavou a závratěmi. 

Kyselina listová pomáhá také ženám v období kojení. Hladiny v mateřském mléce nejsou závislé na přijatém množství, ale jsou stále stejně přítomné. Užívání doplňků tedy prospěje hlavně zdravotnímu stavu matky. V období laktace je nejvhodnější zvolit suplementy určené přímo pro kojící matky

 

Zdroje: