Červenec, 2023
blog

Nejčastější signály blížícího se porodu

Skutečně začínáte rodit, nebo jde jen o planý poplach? Poznat začátek porodu není vůbec snadné. Obzvlášť pokud jste prvorodička. Každá žena pociťuje trochu jiné příznaky, takže vám nepomohou ani zkušenosti kamarádek. Sepsali jsme pro vás nejčastější signály blížícího se porodu. 

 

Od kdy očekávat porod?

Fyziologický porod může proběhnout kdykoliv v posledním měsíci těhotenství (v rozmezí od 37 až do 40. týdne těhotenství, někdy i později). V tomto období by žena měla být připravená a mít sbalenou tašku do porodnice. Také se nedoporučuje cestovat na příliš velké vzdálenosti od domova a místa chystaného porodu. Dopřejte si dostatek odpočinku a věnujte větší pozornost svému tělu. 

V posledních týdnech těhotenství se děloha začíná na porod připravovat děložními stahy, jde o tzv. Braxton-Hicksovy kontrakce, známější pod označením poslíčci. Objevují se několik týdnů před porodem, ale není to pravidlem –⁠ někdo je nemusí pociťovat vůbec. Jsou podobné menstruačním bolestem. Na rozdíl od kontrakcí jsou ale nepravidelné, připomenou se několikrát za den a zase ustanou.

 

Jak poznám poslíčky a jak kontrakce?

Pokud jsou však stahy pravidelné, sílí na intenzitě a intervaly mezi nimi se zkracují, jedná se pravděpodobně o porodní stahy neboli kontrakce. Těhotná je pociťuje jako ztuhnutí podbřišku či celého břicha. Spolu s tím, jak sílí a trvají déle, začínají ovlivňovat dýchání ženy a také ji nutí hledat co nejpříjemnější polohu pro zvládnutí nepříjemných pocitů. 

Nejste si jistá, jestli jde o poslíčky či kontrakce? Lékaři a porodní asistentky doporučují dát si teplou koupel či sprchu po dobu 20 až 30 minut. Zatímco teplo poslíčky „rozežene“, kontrakce naopak pokračují a sílí. Teplá voda také pomáhá od bolesti. V některých porodnicích můžete být ve sprše či vaně po celou dobu porodu.   

 

 

Kdy jet do porodnice?

Jedním z faktorů, které vám prozradí, že je čas odjet do porodnice, je sledování délky a frekvence kontrakcí. Pro měření jsou zdarma dostupné aplikace, které vám s tím pomůžou. Prvorodičky by měly do porodnice vyrazit tehdy, když kontrakce přicházejí po 15, maximálně 10 minutách a trvají-li alespoň 60 vteřin. U žen, které za sebou už mají jeden či více porodů, se doporučuje vyrazit dříve. Porodní cesty už se nepřipravují tak dlouho a první doba porodní bývá kratší. Do porodnice by měly vyjet už při kontrakcích po 20, maximálně 15 minutách.

Do porodnice se začněte chystat také po odtoku plodové vody. Pokud je voda narůžovělá či průhledná a nemáte kontrakce, stačí se k příjmu dostavit do 2 hodin. Pokud má ale jinou barvu, zapáchá nebo obsahuje jasně červenou krev, jeďte bez otálení hned. Porod většinou proběhne do 24 hodin po odtoku plodové vody. Pokud si nejste jistá, jestli plodová voda odtéká, vezměte si vložku. Po příjezdu do porodnice udělají speciální test a zjistí, jestli jde skutečně o plodovou vodu. 

 

Rizikové faktory

Stejně tak vyražte do porodnice bez otálení, jestliže krvácíte jasně červenou krví. Špinění nebo hlen s příměsí tmavé krve jsou součástí otevírání porodních cest, případně odchodu hlenové zátky. Pokud ale krvácení připomíná menstruaci, neotálejte – může jít o předčasné odloučení placenty.

Do porodnice také vyrazte dříve, pokud máte pozitivní test na přítomnost streptokoka. Ten se provádí mezi 35. až 38. týdnem těhotenství. Podání antibiotik musí být zahájeno včas, a to minimálně tři hodiny před porodem. Jinak se bakterie může přes placentu dostat až do krevního oběhu plodu.

Pokud začne žena cítit velký tlak na konečník, je čas odjet do porodnice bez ohledu na to, jestli jsou kontrakce pravidelné a jaké intervaly mezi nimi jsou. 

 

Nejčastější příznaky začínajícího porodu

 

Jak si ulevit od bolesti

V první fázi porodu si od sílících kontrakcí můžete ulevit správným dýcháním. To by mělo být ideálně pomalé, hluboké a s delším výdechem než nádechem. Uvolňující je také zmíněná teplá koupel či sprcha. Také aromaterapie pomáhá k uvolnění, doporučené vůně jsou např. verbena, levandule nebo jasmín. Některé porodnice jsou vybavené aroma lampami, nebo lze použít olejíčky, masáž beder či zad jsou také prospěšné. 

Neméně důležitá je správná poloha. Porodní asistentky doporučují polohy vzpřímené, které pomáhají sestupu plodu a otevírání porodních cest. Například poloha vkleče či předklonu. Dobré je také polohy střídat kvůli uvolnění jednotlivých svalů. 

 

Zdroje: