Březen, 2023
blog

Taška do porodnice – co si zabalit?

Těhotenství a očekávání narození nového přírůstku do rodiny je pro každé nastávající rodiče vzrušující zkušenost a také očekávání velkých změn v životě. S blížícím se termínem porodu je důležité mít sbalenou tašku do porodnice a připravit se na pobyt v porodnici. Výběr vhodných věcí a nezbytností zajistí mamince i miminku pohodlí a usnadní první dny po porodu. Poradíme vám, kdy chystat tašku do porodnice, na co byste neměli zapomenout a co by se vám mohlo hodit. 

 

Co s sebou do porodnice?

Výběr vhodné tašky do porodnice je základ. Myslete na to, že při cestě do porodnice budete rádi za veškerý komfort a věci, které vám vše usnadní. Pak se budete moci soustředit jen na příchod nového potomka. Zvláště nastávající maminky, které čekají své první dítě, se zajímají, co si vzít s sebou do porodnice. V tomto ohledu je užitečné navštěvovat předporodní kurzy, kde se dozvíte vše o těhotenství, přípravě do porodnice, porodu a péči o novorozence. 

Základní otázka je, kdy chystat tašku do porodnice. Lékaři doporučují začít s balením zhruba měsíc před porodem, tedy asi v 35. týdnu těhotenství. Je důležité mít tašku, která se snadno přenáší a má dostatek místa pro všechny nezbytnosti. Ideální bude taška nebo malý kufr na kolečkách. Jakmile máte tašku připravenou, je čas začít balit. Pro maminku je nejdůležitější vybrat si pohodlné oblečení, nezapomenout na hygienické potřeby a potřeby pro kojení. Doporučuje se sbalit si volné, pohodlné oblečení, ve kterém se dá snadno pohybovat, například pyžamo, župan a pantofle. Vezměte si dostatek oblečení na celou dobu pobytu, včetně oděvu na převlečení při odchodu z nemocnice. 

Nezbytnou součástí při přípravě tašky je také oblečení pro novorozence do porodnice. Pro miminko je důležité zabalit oblečení, které je měkké, pohodlné a snadno se obléká a svléká. Přibalte si věci, jako jsou dupačky, ponožky a čepice. V závislosti na počasí můžete mít s sebou deku nebo zavinovačku. Nezapomeňte na plenky, vlhčené ubrousky a potřebné krémy nebo masti.

Důležitou věcí při balení pro pobyt v nemocnici jsou také léky, které žena běžně užívá a toaletní potřeby. Mějte s sebou věci, jako je zubní kartáček, zubní pasta, šampon, kondicionér, mycí gel na tělo, deodorant a hřeben na vlasy. Můžete si také přibalit líčidla a přípravky pro péči o pleť, abyste se po porodu cítila svěží a upravená. Nezapomeňte na poporodní kalhotky, vložky, kojicí podprsenky a krém na rozpraskané bradavky (pokud plánujete kojit). Základní potřeby po porodu poskytuje každá porodnice s dobrou reputací, ale je praktičtější mít své vlastní věci.

 

Taška do porodnice

 

Porodní plán a všechny potřebné dokumenty

Porodní plán je dokument, ve kterém si žena určí, jak si přeje, aby porod proběhl. Text v plném znění je volně ke stažení na internetu, například na stránkách Ústavu pro péči o matku a dítě. Zde si žena může vybrat řadu možností pro všechny možné průběhy porodu, jako je normální průběh porodu, porod císařským řezem a případné komplikace při porodu. Porodní plán obsahuje také nejrůznější varianty, jako je osvětlení a hudba na sále, porod s medikací nebo bez ní, způsoby monitorování plodu, přítomnost další osob na sále a podobně. Na výběr jsou také alternativy v době pobytu matky a novorozence v porodnici.

 

Důležité je mít s sebou připravené všechny potřebné dokumenty. Maminka by měla přibalit do tašky do porodnice:

  •  

Seznam dalších praktických věcí do tašky do porodnice

Kromě základních nezbytností se vyplatí myslet také na drobnosti, která vám první dny po porodu v nemocnici usnadní. Mezi další důležité věci, které by si měla nastávající maminka pro svůj co největší komfort zabalit, patří:

Nezapomeňte také na tašku pro tatínka nebo podpůrnou osobu, která vás bude do nemocnice doprovázet. Váš partner při porodu by s sebou měl mít přezůvky, pohodlné náhradní oblečení, toaletní potřeby, dostatek jídla a pití a věci na ukrácení chvíle, jako jsou knihy, hudba, telefon apod., v případě, že si miminko dává s příchodem na svět načas.

 

Podle toho, jak plánujete porod a odchod z porodnice, mějte také připravenou autosedačku a oblečení pro novorozence na cestu z nemocnice. To jsou ale věci, které vám může přinést člověk, který vás bude z porodnice odvážet.

 

Není taška jako taška

Když budete přemýšlet, co s sebou do porodnice, připravte si také další věci, které vám při odjezdu do nemocnice a návratu domů co nejvíce usnadní situaci.

 

Příprava tašky do porodnice je důležitou součástí přípravy na příchod nového miminka. Zabalením správných nezbytností pro maminku, miminko i partnera zajistíte, že se všichni budou cítit pohodlně a budou připraveni na váš velký den. Nezapomeňte si přibalit věci, díky kterým se budete během pobytu v nemocnici cítit pohodlně a jako doma, například oblíbený polštář nebo deku. S dobře zabalenou taškou do porodnice se můžete soustředit na radost a vzrušení z přivítání nového přírůstku do rodiny.

 

 

Zdroje:

https://www.upmd.cz/

https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/giving-birth/article/what-to-pack-in-your-hospital-bag-go-bag-checklist

https://bulovka.cz/kliniky-a-oddeleni/gynekologicko-porodnicka-klinika/porodnice