Srpen, 2020
blog

Metoda Egg freezing

Medicína jde kupředu a my v dnešní době máme takové možnosti, o kterých se našim prarodičům ani nesnilo. Jde také o procedury, které se týkají zajištění plodnosti a vajíček, které budou připraveny, až přijde ten správný čas.

Doba je jiná, mladí nespěchají

V posledních letech vysoce stoupl počet mladých párů, které s početím potomka nespěchají. Raději se soustředí na vzdělávání, kariéru, chtějí cestovat a nad založením rodiny nepřemýšlejí. Může tomu tak být také z důvodu, že ženy nemají dlouhodobého partnera či mají určité zdravotní problémy. Když nastane moment, kdy nad tím začnou přemýšlet, zjistí, že to není jen tak. Je zde mnoho faktorů, které závisí na tom, zda-li budou pokusy o početí úspěšné či ne. Proto určitě stojí za povšimnutí možnost, kterou klinika GYNEM nabízí, a to sice zamražení vajíček, neboli Egg Freezing. Člověk by se toho názvu mohl zaleknout, ale opravdu není třeba. Pojďme si blíže představit tuto metodu a vychytávku, která může věci velmi ulehčit.

Metoda Egg freezing

Egg freezing od začátku do konce

Vše začíná ihned po příchodu na kliniku - zdravotní sestry a doktoři vám vše vysvětlí a seznámí s celým procesem. Po celou dobu tu pro vás budou fungovat jako berlička, o kterou se vždy můžete opřít. Na první návštěvě budete také seznámeni s tím, že vajíčka se před odebráním a zamražením nejprve musí hormonálně stimulovat pomocí injekcí, které si žena aplikuje po dobu 12 dní. Díky tomu uzraje více vajíček najednou a tím pádem se i více vajíček zamrazí. Injekce jsou něco, z čeho mají ženy obvykle strach - není se ale čeho bát. Jehličky jsou malé a tenké, takže samotný vpich není skoro cítit. Než odejdete s injekcemi domů, sestřička názorně ukáže, jak injekci vpíchnout. Když na samotný vpich pak dojde, je dobré něčím zaměstnat hlavu a myslet na něco hezkého a pozitivního. Po tomto procesu následuje samotné odebrání vajíček na klinice. To probíhá v krátké anestezii, celkem zákrok trvá přibližně 5-10 minut. Po zákroku si odpočinete v dospávacím pokoji a po cca 1-2 hodinách můžete odejít s doprovodem domů. Odebraná vajíčka se ošetří metodou, které se říká vitrifikace - buňky jsou uloženy do speciálního roztoku, který obsahuje kryoprotektiva, látky chránící buňky před poškozením mrazem. V tomto speciálním médiu je potom prudce podchladíme. Po zmrazení můžeme vajíčka uchovávat až 12 let, což je velmi dlouhá doba a ženy tím pádem nemusí být ve stresu z toho, že něco “nestíhají”.

Zdravý životní styl hraje roli

Jestliže o tomto zákroku přemýšlíte, je dobré se zamyslet nad vaším stylem života. Určitě chcete zdravá vajíčka a v té nejlepší kondici, proto je dobré omezit alkohol, kouření, stravovat se vyváženě, zařazovat do svého programu pohyb, eliminovat stresové faktory a také dobře a kvalitně spát. Tyto faktory mají na stav vajíček velký vliv, je tedy vhodné se na celkovou životosprávu a životní styl zaměřit. 

Tato metoda se nyní setkává s obrovskou vlnou pozitivity. Už kvůli tomu, že ženy poté nemusí pociťovat stres a tlak okolí. ZDE naleznete video Naamah, která přicestovala až z USA na kliniku GYNEM a podstoupila zamražení vajíček. Celý proces krásně shrnuje ve videu, které rozhodně stojí za shlédnutí a ve kterém načerpáte spoustu nových informací.