Únor, 2024
blog

Jaké je projít si několika cykly IVF? Šťastná cesta k miminku (2. část)

První část příběhu Soni a Nikolase Tortorollo se týkala především jejich neúspěšných pokusů o miminko. V pokračování rozhovoru navážeme pozitivnější notou. Po čtvrtém cyklu IVF se pár dozvěděl, že tentokrát to konečně vyšlo. Jak na radostnou zprávu reagovali a šli by do procesu IVF znovu? A co by poradili párům, které jsou v podobné situaci?

 

Jaký byl váš pocit, když jste se dozvěděli o úspěchu IVF a těhotenství?

Nikolas: Přesně si vybavuji ten okamžik, kdy mi Soňa řekla, že je těhotná. A pak jsme byli tady u vás v GYNEMU a lékař při ultrazvuku potvrdil, že tam miminko opravdu je. To byl ten neuvěřitelný okamžik, kdy mi došlo, že se to opravdu děje. 

Soňa: Upřímně, já jsem tomu nevěřila. Až do 6. měsíce jsem byla úplně zablokovaná. Měla jsem strach, že to nevyjde, že potratím. Pozitivně jsem těšení na miminko začala prožívat až koncem druhého trimestru. Ale měla jsem moc krásný porod a šestinedělí. Takže nadšení, které ženy zažijí ve chvíli, kdy vidí dvě čárky, to já si to zažila až o trochu později.

 

Proč si myslíte, že váš pokus byl úspěšný? Čím to bylo?

Soňa: Samozřejmě jsme nad tím hodně přemýšleli. Jsem typ člověka, co stojí nohama pevně na zemi, jsem orientovaná na jasná data. Co vedlo k úspěchu, nikdo jistě říct nemůže, ale přiblížím okolnosti. U nás to bylo tak, že pan lékař Milan Mrázek s námi probral nativní léčbu a zmínil, že tentokrát to třeba vyjde. Šli jsme do toho. Bylo nutné počkat na ovulaci, poté mi odebrali vajíčko, které se oplodnilo a čekali jsme. Pro mě bylo po stimulovaných IVF cyklech vítanou změnou, že nativní léčba má blíže k přirozenému otěhotnění. Ale zároveň nás všichni upozorňovali, že má nižší úspěšnost.

Také jsme si v té době pořídili pejska, což odvedlo naši pozornost jinam. Já jsem do něj vložila všechnu mateřskou lásku, kterou jsem měla. Přiznala jsem v práci, že řešíme neplodnost a bylo to pro mě něco, co mi psychicky ulevilo. Už jsem se s tím nemusela schovávat. Jestli právě tohle vše vedlo k úspěchu? Těžko říct. 

 

Jak jste se navzájem podporovali během léčby?

Nikolas: Pamatuji si, že jsme často zůstali spolu doma, seděli na posteli, Soňa hodně plakala. Byl jsem tam pro ni. Byly to opravdu těžké časy. Také jsme chodili hodně ven, na procházky, to pomáhalo. Celkově byl důležitý čas pro sebe a jeden pro druhého. 

Soňa: Ano, to byl pro mě základ, to, že jsme tam byli jeden pro druhého. V těch hezkých, ale i v těžkých chvílích. 

 

Vyhledala jste během léčby psychologickou pomoc?

Soňa: Ano a doporučuju to všem. Měla jsem tři neúspěšné transfery, po tom posledním jsem na tom byla opravdu špatně. Řekla jsem si, že to psychicky nezvládám a vyhledala jsem pomoc terapeutky. Myslím ale, že to už bylo pozdě, že jsem si měla o pomoc říct dřív. Úleva, kterou mi terapie poskytla, byla obrovská. Pomohla mi například nastavit si hranice v práci nebo se na neplodnost podívat i z jiné stránky, než z toho temného tunelu, ve kterém jsem byla. Myslím, že je to skvělá doprovodná podpora v případech neplodnosti.

 

Máte nějaké rady nebo tipy pro páry, které právě začínají s IVF?

Soňa: Vydržet, i když je to těžké. Vydržet ten proces a důvěřovat mu. I přestože člověka čekají neúspěchy, tak věřit, že na konci na něj miminko čeká. Protože šance je dost velká. A také tu být jeden pro druhého. Otevřít se emocím, dobrým i špatným a nesnažit se jim vyhýbat. 

Mně osobně pomohlo mít kolem sebe skupinu žen, které si procházely tím samým, čím já. Také byly v procesu IVF a vzájemně jsme se podporovaly. Založila jsem si profil na Instagramu (sonya_torto) a dodnes tam mám dnes už přítelkyně, které mají už také miminka. Stále se podporujeme v naší cestě. 

 

Co byste dnes udělali jinak? Kdybyste věděli, co to všechno obnáší, šli byste do toho znovu?

Soňa: Kdybych to měla prožít znovu, nejspíš bych si založila hned v počátku instagramový profil pro sdílení toho, co prožívám, s dalšími ženami. Také bych dříve vyhledala pomoc psychoterapeutky nebo někoho, kdo by mi pomohl s psychikou. A jestli bychom do toho šli znovu? My chceme druhé dítě, takže určitě ano. 

 

Kde dál hledat inspiraci, pokud jste na cestě za miminkem? Přečtěte si například náš článek o tom, jak pečujeme o duševní zdraví našich klientů nebo tipy, jak si udržet dobrou náladu díky psychohygieně, i když právě prožíváte těžké životní období.