Srpen, 2023
blog

Pečujeme o vaše duševní zdraví: Psychologická podpora na klinice Gynem před IVF léčbou

Duševní zdraví je klíčovým aspektem celkového pohody a kvality života. A právě proto se na klinice Gynem zaměřujeme nejen na fyzickou stránku léčby, ale také na vaše duševní zdraví. Ptali jsme se terapeutku z kliniky Gynem Adriany Tomešové, která nám vysvětlila, jak můžete na naší klinice pečovat o své duševní zdraví, zejména před plánovanou léčbou IVF, ET, KET a IUI.

 

Mgr. Adriana Tomešová

Adriana Tomešová

Absolvovala magisterské studium jednooborové psychologie FF Univerzity Karlovy. Jako psycholožka působí na Reprodukční klinice GYNEM a je zároveň koordinátorkou zahraničních klientů. Působila jako psychologická poradkyně pro studenty UK v Poradenském centru Hybernská. Účastní se terapeutického výcviku ODYSSEA - mezinárodní institut v KBT - kognitivně behaviorální terapii.

Psychologické poradenství na míru

Věříme, že psychická pohoda a důvěra v sebe hraje klíčovou roli během léčby pomocí asistované reprodukce. Proto jsme na naší klinice Gynem zavedli psychologické poradenství, které je pro pacienty dostupné jak individuálně, tak i v páru. První setkání doporučujeme uskutečnit osobně na klinice, a pokud to vyhovuje vám, je možné pokračovat i v online setkáváních. Naše psycholožka Adriana Tomešová vám nabídne psychologické poradenství a poskytne podporu v různých aspektech duševní pohody při tak náročném procesu, jako je umělé oplodnění a léčba neplodnosti.

dusevni zdravi

Příprava na léčbu a zvládání emocí

Naplánování psychologické konzultace je doporučeno již před léčbou a přináší řadu benefitů. Dává vám dostatek času na přípravu psychiky, zvládnutí celého procesu IVF a seznámení se nejen s metodami relaxace. V průběhu konzultace se budete moci zaměřit na oblasti, které mohou vyvolávat obavy a úzkostné myšlenky, jako je umělé oplodnění, komunikace ve vztahu, nebo třeba obecné obavy spojené s léčbou.

Výsledky našeho výzkumu

V průběhu roku 2022–2023 jsme provedli výzkum vnímání fyzické a psychické náročnosti léčby u našich klientů, kteří podstoupili IVF léčbu. Výsledky nám poskytly zajímavé poznatky. Vnímaná psychická náročnost byla ohodnocena průměrně na 7,6 bodů z možných 10, zatímco vnímaná fyzická náročnost dosáhla průměrného hodnocení 3,2 bodů. Tento rozdíl může být vysvětlen tím, že psychické obtíže v průběhu celého léčebného procesu často zanechávají hlubší stopy než aktuální fyzické nepohodlí a diskomfort během zákroků.

Nechtěli bychom nechat bez povšimnutí zpětnou vazbu od dvou našich klientů. Jedna z klientek nám sdělila: „Bylo by skvělé, kdyby tu byl k dispozici někdo, kdo by se zajímal o psychickou zátěž a poskytnul terapeutickou péči.“ Další klientka zaznamenala pozitivní změnu díky psychologické podpoře od naší psycholožky Adriany. Její slova vše jasně a stručně shrnují: „Psychologická podpora ze strany Adriany zmírnila naše obavy a výsledek je: „Jsem těhotná! ;)“.Využijte příležitost a připravte se na léčbu

Naše klinika Gynem vám nabízí zázemí pro podporu vašeho duševního zdraví během léčby. Můžete se účastnit seminářů nebo zhlédnout webináře, které vás připraví na léčbu IVF, ET, KET a IUI. Pro individuální psychologickou konzultaci se spojte s naší psycholožkou Adrianou Tomešovou na e-mailové adrese adriana@gynem.com.

 

Věříme, že pečlivá příprava a psychologická podpora vám pomohou zvládnout léčbu s větším klidem a sebejistotou. Těšíme se na setkání s vámi na naší klinice a přejeme vám co nejúspěšnější léčbu.