Říjen, 2020
blog

IVF metody 1. díl - MACS, ICSI, IMSI. Co se skrývá za těmito písmeny?

Na první pohled se tato slova mohou zdát jako z jiné planety. Ve světě IVF však znamenají mnoho. Každá z těchto zkratek je jedna metoda umělého oplodnění. Zde najdete vysvětlení a také popis, co tyto metody obnáší.

MACS

Neboli magnetická selekce spermií. Je prováděna před samotným umělým oplodněním. Je při ní využíváno magnetických nanočástic, které se vážou na povrch poškozené spermie. Působením magnetu jsou pak ze vzorku nekvalitní spermie odstraněny a zbydou zdravé buňky, se kterými je šance na oplodnění nejvyšší. Pro správný vývoj embrya je kvalita spermií nezbytná. Tato metoda je vhodná pro jedince, jejichž spermie nejsou dostatečně kvalitní, mají poruchy DNA, nebo trpí neplodností.

PICSI

Neboli intracytoplazmatická injekce preselektované spermie. Při této metodě se pomocí přírodní látky zvané hyaluronan vybere ideální spermie, která je nejvhodnější na oplodnění. Následně je injekčně vložena do vajíčka. Metoda PICSI je využívaná v případech, že předchozí pokusy o IVF nebyly úspěšné, při opakovaných potratech, nebo při špatné kvalitě embryí a také se může kombinovat s metodou MACS.

Metody IVF, MACS, ICSI, IMSI

ICSI

Neboli intracytoplazmatická injekce spermie. Jedná se o techniku, při které je do cytoplazmy zralého vajíčka přenesena spermie vybraná pod mikroskopem pomocí mikroinjekce. Díky tomu lze výrazně zvýšit šance na úspěšnost oplození vajíčka. K této metodě se přistupuju zejména při malém počtu spermií u muže, při snížené kvalitě a pohyblivosti spermií, u nižší kvality vajíček, u nízkého počtu vajíček, nebo při neplodnosti, která je způsobena imunologickým faktorem. 

IMSI 

Neboli intracytoplazmatická injekce morfologicky selektované spermie. Zdravá a silná spermie má největší šance k oplodnění vajíčka. Aby byla nalezena, je při této metodě využíváno velmi silného mikroskopu. Spermie jsou až 6000x větší a hledají se takové, které mají dlouhý bičík a dobře tvarovaný krček a hlavičku. Ta nejlepší je poté injekčně přesunuta do vajíčka. Tato metoda je využívána při opakovaných potratech, které nemají jasnou příčinu, v případě nenormálního tvaru spermií nebo v případě, že se nedaří oplodnit vajíčko metodou ICSI.

 

Tyto metody a mnohem více nabízí IVF centrum GYNEM. Pro každého je vhodná jiná metoda, nebo jiná kombinace daných metod. S lékaři na klinice můžete vše podrobně probrat a na vše se zeptat.