Duben, 2020
blog

Znáte dobře svůj menstruační cyklus?

 

1. Fáze - Menstruační

Začátkem menstruačního cyklu je samotné krvácení. Obvyke trvá 3-5 dní, ale je to individuální. Tělo se tímto způsobem očišťuje a zbavuje všech nepotřebných částí, například neoplodněného vajíčka, starých buněk, děložní sliznice apod. Tato krev tedy není homogenní, ale je to směs několika látek. Ženy jsou v tomto období v tzv. útlumu, pociťují únavu, nedostatek energie a nejsou komunikativní jako obvykle. 

 

2. Fáze - Folikulární

Další fáze cyklu má na starost dozrávání nového vajíčka, případně vajíček v tzv. folikulu (váčku). Trvá približně 6 dní. Ženy jsou v tomto období velmi energické, přichází nával síly a chutě do všech možných činností. Co se týče sportu, nejen, že je na něj dostatek energie, ale svaly v této fázi mnohem rychleji regenerují. Ženy si také připadají více atraktivní, chtějí si užívat a jsou velmi sociální a komunikativní.

 

Ženský menstruační cyklus

 

3. Fáze - Ovulační

V této fázi probíhá tzv. ovulace - uvolnění dozrálého vajíčka z folikulu vaječníku do vejcovodu. Trvá přibližně 2-3 dny, je tedy nejkratší ze všech částí, ale přesto je v této fázi největší šance na otěhotnění. V této fázi se v ženách probouzí jejich kreativní stránka - jsou produktivní, chtějí tvořit, pečovat o druhé, dávají svému okolí najevo lásku a mají největší chuť na sex. 

 

4. Fáze - Luteální

Tuto fázi můžeme znát také pod zkratkou PMS - premenstruační syndrom. Bývá z celého cyklu nejdelší a trvá přibližně 13-14 dní. V této fázi je žena velmi tvořivá, ale také dochází k častým změnám nálad, plačtivosti, podrážděnosti. Je také možné, že ženy se v této fázi budou cítit nafouklé a “větší” - je to proto, že tělo má tendenci v této fázi zadržovat více vody. Může se objevit například také akné a mastnější pleť. V této fázi je dobré se snažit zachovat chladnou hlavu. U každé ženy tato fáze probíhá jínak, některé ženy ji dokonce nepociťují vůbec. Dělejte to, co vás baví a naslouchejte svému tělu, to je klíč k úspěchu.

 

Každá fáze má své plusy a mínusy. Je jen na nás, jak k tomu budeme přistupovat. Menstruace a celý cyklus je něco, co odráží ženský zdravotní stav, měly bychom se ho naučit respektovat a v průběhu pozorovat, co nám nejvíce vyhovuje za aktivity. Tímto pozorováním se s ním postupně sžijeme a navíc o našem těle získáme cenné informace.

 

Zdroje:

http://kalisek.cz/menstruacni-cyklus
https://psychologie.cz/ctyri-tvare-zeny/