Září, 2021
blog

Zmrazení vajíček jako šance do budoucnosti

Díky kryokonzervaci vajíček má mnoho párů šanci si zachovat plodnost i do budoucna. Neplodností trpí téměř čtvrtina evropské populace a umělé oplodnění je často jediná možnost, jak si pořídit vlastního potomka. IVF léčba je náročná po fyzické i psychické stránce a odběr vajíček je poměrně náročný proces. Díky moderním lékařským metodám na IVF klinikách je ale možné vajíček odebrat více a zmrazit je pro případ, že se pár rozhodne mít dalšího potomka a nedaří se mu počít přirozenou cestou. Kryokonzervace je možnost, jak odložit mateřství na pozdější dobu a zároveň uchovat zdravá vajíčka.

Rodičovství i v pozdějším věku

Současná moderní doba vede mnoho lidí k tomu, že se rozhodnou založit rodinu až v pozdějším věku. Důvody jsou poměrně logické. Nejprve je potřeba vystudovat, v rámci možností odjet na studijní stáž nebo cestovat po světě, následně si vybudovat kariéru a finančně se zabezpečit tak, aby bylo možné potomka přivést do ideálních podmínek. Bohužel příroda jde v tomto ohledu proti. Ženy jsou nejplodnější mezi dvacátým až pětadvacátým rokem věku a po pětatřiceti letech se jejich plodnost začne výrazně snižovat kvůli kvalitě i množství vajíček. Každá žena se totiž rodí s určitým množstvím vajíček. Podobně to platí i pro muže, u kterých vyšší věk znamená sníženou kvalitu spermií, které už pak nejsou schopné vajíčko oplodnit. Na vině je nedostatečná pohyblivost nebo množství spermií, případně jejich deformace. Plánované otěhotnění pak často bývá ve vyšším věku problém.

Moderní IVF metody a asistovaná reprodukce ale přicházejí s řešením pro všechny páry, které do budoucna plánují rodinu, ale zatím pro ně z nejrůznějších důvodů nepřišel ten správný čas. Pokud si přejete počít vlastního potomka, nejlepší čas je skutečně mezi 20. až 30. rokem života. V případě, že máte v tomto období jiné priority, jako je studium, kariéra nebo jste zatím nepotkali toho správného partnera na celý život, je kryokonzervace vajíček spolehlivá šance, jak si uchovat plodnost a možnost počít i ve vyšším věku.

Jak probíhá zmrazení vajíček

Optimální věk pro zmrazení vajíček je mezi 18. až 30. rokem věku. V tomto období jsou vajíčka ve velkém množství případů mladá a zdravá. Vajíčka lze odebrat i později, ale s narůstajícím věkem se také snižuje šance na otěhotnění. Ani zmrazení vajíček neposkytuje 100% šanci, že žena bude moci ve vyšším věku otěhotnět, ale zvyšuje se šance na početí. Díky kryokonzervaci vajíček navíc odpadá stres kvůli odkládání těhotenství.

Pokud se žena rozhodne pro zmrazení vajíček, čeká ji vstupní vyšetření, kde lékař zjistí její osobní i rodinou anamnézu. Po něm následuje hormonální, ultrazvukové a gynekologické vyšetření. V případě, že je vše v pořádku, je možné naplánovat hormonální stimulaci, díky které dozraje větší množství vajíček k odběru. Hormonální stimulace je velmi snadný proces, kdy si žena sama aplikuje zhruba 10 až 12 dní pomocí malých jehliček hormony do podkoží. 

Také odběr vajíček je poměrně snadný. Probíhá ambulantně v krátké celkové anestezii. Pod ultrazvukovou kontrolou lékaři vajíčka odeberou a žena může během zhruba dvou hodin odejít domů. Vzhledem k tomu, že se zákrok provádí v celkové anestezii, se doporučuje, aby žena sama neřídila motorová vozidla a zajistila si doprovod domů. 

 

ivf

 

Co je to vitrifikace

Vitrifikace je lékařský název pro zmrazení vajíček. Po jejich odběru dochází k okamžitému zmrazení prostřednictvím kapalného dusíku. Tato metoda je velmi funkční a dokáže uchovat vajíčka v perfektním stavu. V současné době jsou IVF metody natolik vyspělé, že oplodnění zmraženým vajíčkem má téměř stejnou úspěšnost jako oplodnění čerstvým vajíčkem. Díky moderním metodám vitrifikace je možné zabránit vzniku ledových krystalů, které by mohly poškodit buňky a mít negativní vliv na stav vajíčka.

Proč se rozhodnout pro zmrazení vajíček

Stejně jako před každým lékařským zákrokem, stojí žena zvažující odběr vajíček před řadou rozhodnutí. V první řadě se jedná o invazivní zákrok v celkové anestezii, který s sebou nese určitá rizika. Navíc ani včas odebraná vajíčka nejsou garancí otěhotnění ve vyšším věku. Nicméně tento lékařský postup šanci na to, jak otěhotnět, podstatným způsobem zvyšuje.

I přesto, že kryokonzervace vajíček nezaručuje 100% šanci na otěhotnění, je to jedna z mála šancí, jak si zajistit největší šance na otěhotnění. Pokud už v mladším věku víte, že chcete mít svoji vlastní rodinu, ale z nejrůznějších důvodů ji musíte odložit, zmrazení vajíček je ideální způsob, jak si zachovat své šance na početí potomka i do budoucna. Zmrazení vajíček, nebo také social freezing, je běžná praxe, díky které zůstanou vaše zdravá vajíčka oplodnění schopná až 12 let. Původně tuto metodu využívaly ženy, které čekala onkologická léčba a šance na otěhotnění u nich byla podstatně nižší. Dnes se jedná o běžnou metodu, kterou využívá řada žen s touhou užít si svůj život naplno a zároveň si splnit sen o mateřství.