Prosinec, 2020
blog

Vliv spánku na plodnost aneb jak zvýšit šance na otěhotnění

Spánek je pro lidský organismus jedním z nejdůležitějších stavů a o jeho blahodárném vlivu bylo řečeno již mnohé. Je nezbytný pro obnovení energie, pomáhá při léčení, je důležitý pro pozitivní duševní rozpoložení, správné fungování paměti a zlepšuje schopnosti při učení a koncentraci. V neposlední řadě má kvalitní spánek také významný vliv na plodnost a zvyšuje šanci na otěhotnění.

Příznaky nedostatku spánku

Spánek a jeho kvalita se výrazným způsobem odrážejí ve všech aspektech lidského života. Jeho dostatek či nedostatek se během dne podílí na náladě a celkovém rozpoložení. Při snahách o početí a pro úspěšnost IVF je právě dobré rozpoložení a vyrovnaný psychický stav důležitým faktorem. Pokud pociťujete ospalost během dne, schází vám energie a motivace, jste podráždění, úzkostní či depresivní nebo máte větších chuť na cukr, kávu a další povzbuzující látky, pak se u vás velmi pravděpodobně projevují příznaky nedostatku spánku.

Nedostatek spánku a jeho vliv na plodnost

Kvalitní a pravidelný spánek má vliv na hormonální rovnováhu. V případě, že spíte málo nebo je spánek narušený, může dojít k hormonální nerovnováze, která způsobuje nepravidelnost a poruchy menstruačního cyklu a sníženou tvorbu spermií, které mohou být navíc zdeformované.  

S tím souvisí také hormon melatonin. Jedná se o hormon, který ovlivňuje reprodukční schopnosti pohlavních orgánů a jeho hladina se během spánku zvyšuje. Vědci prokázali, že jeho hladina se začíná zvyšovat kolem desáté hodiny večerní, a proto tuto hodinu považují za nejlepší čas, kdy jít spát. Melatonin je důležitý hlavně pro ženy, protože ovlivňuje kvalitu i počet vajíček a díky svým antioxidačním vlastnostem je dokáže chránit. Melatonin je do těla možné dostat také konzumací ovesných vloček, rýže, zázvoru, banánů, ječmenu nebo rajčat.

U mužů má na plodnost vliv testosteron, který zajišťuje správnou hladinu hormonů nezbytných pro tvorbu spermií. I testosteron se v lidském těle tvoří především v noci a brzkých ranních hodinách ve fázích hlubokého spánku. Muži, kteří spí mělce a nedostatečně, mají hladinu testosteronu výrazně nižší.  Vědci uvádějí, že se může jednat až o 20% pokles.

Spánkový deficit způsobuje únavu a stres. Ty sice neovlivňují šance na otěhotnění a úspěšnost IVF po fyzické stránce, ale podílejí se na psychickém rozpoložení. Úbytek energie nebo špatná nálada pak mají negativní vliv na libido. Navíc včasné ulehnutí do postele může přinést více příležitostí k sexu.

 

umele oplodneni

 

Jak zlepšit kvalitu spánku?

Všichni odborníci na poruchy spánku a nespavost se shodují na tom, že ze všeho nejdůležitější je pravidelný rytmus spánkového cyklu. Tělo si samo navykne na hodinu, kdy usíná a kdy se budí. Pro klidné a ničím nerušené spaní je nutné zajistit, aby byla v místnosti, kde spíte, skutečně tma. Velmi důležité je v tomto ohledu eliminovat umělé osvětlení a především před spaním nesledovat televizi, monitor počítače nebo displej telefonu.  

Mocným lékem pro lepší spánek je správná životospráva. To znamená po fyzické stránce dostatek pohybu a vyvážený jídelníček, po psychické méně stresu a více relaxu. Před spaním se nedoporučuje jíst, zvláště kaloricky bohatá a výživná jídla. Naopak šálek bylinného čaje bude mít pozitivní efekt.