Duben, 2022
blog

Těhotenství ve vyšším věku není tabu, ale má svá rizika

Mnoho párů v současné době těhotenství odkládá na později a už je jich tolik, že se z toho stává aktuální trend. Někteří lidé chtějí nejprve vystudovat, vybudovat si kariéru, materiálně se zabezpečit, a pak teprve do takého nastavení přivést potomka. Jiní se o potomka dlouhodobě snaží a nedaří se jim to, mnohokrát ani s pomocí umělého oplodnění. Podle lékařů z IVF klinik se problém neplodnosti týká skoro každého pátého páru. Ať už jsou důvody jakékoli, v porodnicích a na klinikách asistované reprodukce se stále častěji objevují prvorodičky nebo ženy, které se snaží otěhotnět, ve vyšším věku. Kdy je tedy ideální doba na početí potomka a do kolika let je to ještě možné? A jaké hrozí v těhotenství ve vyšším věku rizika?

V jakém věku si pořídit miminko?

Nejplodnější období z biologického hlediska zažívá žena mezi 20 až 29 rokem života, přičemž platí, že kolem 25 let jsou ženy obvykle nejplodnější a mají největší šanci otěhotnět. Uvádí se, že šance na početí při každém menstruačním cyklu je v tomto věku vyšší než 50 %. Zároveň je ženské tělo na těhotenství dobře připravené a existuje tu velká pravděpodobnost na donošení zdravého plodu. Žena je sice na vrcholu svých fyzických i reprodukčních sil, ale zároveň nemusí být dostatečně materiálně zajištěná nebo psychicky připravená na výchovu potomka.

Mezi 30 až 35 rokem života jsou šance na otěhotnění přirozenou cestou stále ještě poměrně vysoké. To potvrzují také lékařské statistiky, které uvádějí, že průměrné české prvorodičce je dnes kolem 30 let. V tomto období ale dochází k poměrně dramatickému zvratu. Zatímco ženy blíže 30 roku ještě mohou otěhotnět poměrně bez problémů, kolem 35 roku dochází k výraznému snížení plodnosti. Průměrně jsou šance v tomto věku kolem 25 %. A nejedná se jen o přirozené početí. Šance na otěhotnění se snižují i v případě umělého oplodnění.

Od 35 do 40 roku života se schopnost ženy počít rapidně snižuje a šance jsou opravdu nízké. To ale neznamená, že by to bylo nemožné. I v minulosti ženy rodily v pozdějším věku. Problém je v tom, že se z drtivé většiny nejednalo o prvorodičky. Pokud už žena za sebou má jeden nebo více porodů, další bývají snadnější. Prvorodičky kolem čtyřicítky už nemají například tak pružnou pánev a často je nutné porodit dítě císařským řezem, což je zásah do organismu. Těhotenství ve vyšším věku tedy není nemožné, ale ženy by se měly připravit na vyšší míru rizik a také intenzivnější dozor lékařů, ať už počaly přirozeně nebo prostřednictvím umělého oplodnění.

 

ivf

 

Jaká hrozí rizika při těhotenství ve vyšším věku?

Ačkoli se nejedná přímo o riziko, šance na přirozené početí je ve vyšším věku opravdu nízká. I v případě, že se to podaří, hrozí řada těhotenských obtíží. Ty se samozřejmě mohou projevit i u mladších nastávajících maminek, ale u těch starších jsou mnohem běžnější. Každá žena je individuální a záleží na jejím životním stylu, životosprávě a zdravotním stavu. V tomto ohledu opravdu platí známé rčení, že věk je jen číslo. Nicméně statistiky nemilosrdně ukazují, že otěhotnět ve vyšším věku je komplikovanější a v průběhu těhotenství hrozí více rizik.

Genetické vady

Z lékařských studií jasné vyplývá, že s rostoucím věkem matky se zvyšuje pravděpodobnost chromozomálních poruch, které způsobují genetické vady, jak je nejčastěji Downův syndrom. Naštěstí dokáže moderní medicína genetické vady včas odhalit díky prenatální diagnostice, která se provádí již od 10. týdne těhotenství.

Vícečetné a mimoděložní těhotenství

Podle lékařů se zvyšuje možnost vícečetného těhotenství u starších žen o 2 % při přirozeném otěhotnění. Současné IVF metody jsou nastavené tak, aby se do dělohy vkládalo pouze jedno vajíčko a k vícečetnému těhotenství nedošlo. Vícečetná gravidita může mít totiž negativní vliv nejen na těhotenství, ale také na porod. U starších maminek je také mnohem větší riziko mimoděložního těhotenství. V takovém případě je nutné provést operaci, u které se nesprávně uhnízděné vajíčko laparoskopicky odstraní, ale může také dojít k odstranění celého vejcovodu.

Potrat a předčasný porod

S rostoucí věkem se zvyšuje riziko předčasného porodu nebo potratu. Často se tak děje proto, že ženy v tomto věku prodělaly nějaká gynekologická onemocnění, musely podstoupit konizaci děložního čípku, mají děložní myomy nebo jiné obtíže. Také šance na úspěšné uhnízdění vajíčka při IVF cyklu je nižší. Nicméně díky moderním laboratorním metodám lze uhnízdění vajíčka na děložní sliznici podpořit.

Civilizační choroby

Mnoho žen kolem 40 se dnes léčí s civilizačními choroby a mezi nejčastější patří cukrovka, vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin. Těhotenství může vysoký krevní tlak nebo diabetes zhoršit a je nutné pacientky s těmito onemocněními důkladně sledovat. S vysokým krevním tlakem také souvisí ledvinová onemocnění, která se projevují otoky a bílkovinou v moči. Těhotenství v kombinaci s tímto onemocněním může vést až k poškození nebo selhání ledvin a u těhotné ženy je pak nutné vyvolat předčasný porod. Nicméně i tato rizika umí moderní medicína do velké míry diagnostikovat, kontrolovat a léčit.