Duben, 2020
blog

5 častých důvodů, které brání otěhotnění

Sex jen při ovulaci nebo každý den? Kouření a alkohol? Jak tyto a další faktory ovlivňují šance na otěhotnění? Na 5 častých důvodů, které tomu brání, se pojďme podívat v novém článku.

 

1) Nevíte, jestli skutečně ovulujete

Menstruační cyklus každé ženy je velmi individuální. Udává se, že trvá průměrně 28 dní a ženy ovulují kolem 14. dne, ale to nemusí znamenat, že to platí i po vás. Jednotlivé cykly se liší, jeden je kratší, další zase delší. Je třeba pozorovat tělo, jeho změny v průběhu cyklu a případně si pořídit ovulační test.

2) Sex pouze při ovulaci

Zjistili jste, v jaký den ovulujete a zaměřujete se pouze na tento den, kdy je pravděpodobnost otěhotnět nejvyšší. Toto může vést k psychickému nátlaku, kdy jde o čas a také k napjaté atmosféře mezi partnery. Plodné okno je ve skutečnosti přibližně šest dní - čtyři dny vedoucí k ovulaci, den, který ovulujete, a následující den. Z nich je nejvyšší pravděpodobnost otěhotnět během dvou až tří dnů před ovulací a samotný den ovulace. Jedná se tedy o delší časové rozpětí než jeden den, není tedy třeba se nechat vyvést z míry.

 

Proč nejde otěhotnět?

 

3) Sex každý den

Věřte nebo ne, příliš mnoho sexu může snížit počet spermií vašeho partnera, může trvat několik dní, než se oživí. Odborníci doporučují mít sex každý druhý den během svého plodného období. 

4) Myslíte, že je to vaše “vina”

Mnoho žen vidí problémy s otěhotněním jako jejich problém, ale je vědecky dokázáno, že až ve 40 % případů je problém na straně mužů. Což jsou velmi vyrovnaná čísla. Pokud jste neotěhotněla po roce snažení, je vám méně jak 35 let, je na místě navštívit specialisty. Vašemu partnerovi bude provedena analýza spermatu, aby byly případně vyloučeny jakékoli problémy na jeho straně. 

5) Nezdravé návyky

Jakmile otěhotníte, je jasné, že se pro vás kouření, pití alkoholu a užívání zakázaných látek stane tabu. Ale zavedení zdravého a udržitelného životního stylu, ještě před snahou otěhotnět, velmi ovlivňuje vaše šance na plodnost. Kromě toho, že se vzdáte kouření, užívání zakázaných látek a intenzivního pití, zaměřte se na zdravou stravu, cvičení a pohyb, eliminovat stres a snížit množství kofeinu, radí Roger Lobo, MD, FACOG, OB- GYN v Columbia University Medical Center a zvolený prezident americké společnosti pro reprodukční medicínu.

 

Zdroje:
https://www.thebump.com/a/10-common-fertility-mistakes