Září, 2022
blog

Těhotenství týden po týdnu – 30. týden

Třicátý den těhotenství je raná fáze třetího trimestru. V druhém trimestru měla nastávající maminka čas načerpat síly, protože podle většiny žen patří toto období mezi nejpohotovější čas těhotenství. Během něj ustoupí nevolnosti a hormonální bouře, která provázela první trimestr, ale miminko není zatím natolik velké, aby způsobovalo ženě větší obtíže při pohybu, dýchání, trávení a dalších fyziologických procesech. Ve 30. týdnu plod zaplňuje většinu dělohy a je velmi aktivní. Rostoucí bříško znesnadňuje pohyby, objevují se bolesti zad a zvětšující se děloha ubírá prostor dalším orgánům. Nastávající maminku čekají návštěvy prenatální poradny minimálně každých 14 dní a je nejvyšší čas začít připravovat porodní plán i výbavu na návrat z porodnice. 

Vývoj miminka v 30. týdnu těhotenství

V druhém týdnu třetího trimestru plod měří zhruba 40 centimetrů a váží necelých 1,5 kilogramu. Jeho kostra sílí, kostnatí a je pevnější. Tvorbu krve a červených krvinek už nemají na starosti játra ale kostní dřeň. Lanugo (jemné prvotní chmýří) postupně ustupuje a dítěti rostou vlásky. Kromě kostí zesilují také nehty. Dotvářejí se i vnitřní orgány a dozrávají svaly, plíce a mozek, na jehož předtím hladké šedé kůře se čím dál viditelněji rýsují rýhy a záhyby. Díky tomu může miminko už v děloze vnímat pohyby a zvuky, učí se a v tomto procesu bude pokračovat i po porodu. Neustále se vyvíjí vrstva kožního vaziva a podkožního tuku, která obaluje nervová vlákna a připravuje plod na regulaci okolní teploty po porodu.  

Ve třicátém týdnu by dítě v děloze mělo být už hlavičkou dolů. Je to nejpřirozenější a nejběžnější poloha, která je předpokladem pro bezproblémový porod bez rizika. Může se samozřejmě stát, že miminko zůstane hlavičkou nahoru a koncem pánevním dolů, ale to ještě vždy neznamená, že porod by nemohl proběhnout normálním způsobem. Vzhledem k tomu, že plod zabírá v podstatě většinu prostoru v děloze, pociťují nastávající maminky větší tlak na podbřišek a pánevní dno. Proto je také tak důležité pánevní dno posilovat. Usnadní to nejen poslední týdny těhotenství ale také samotný porod. Dítě se v děloze aktivně pohybuje a dokáže nastávající mamince uštědřit bolestivé kopance do žeber. I přes občasnou nepříjemnou bolest je to ale dobré znamení, že dítě je v pořádku a má se čile k světu. 

 

ivf

 

Vyšetření v 30. týdnu těhotenství

Třicátý týden těhotenství se nenese jen v duchu častějších návštěv gynekologa a předporodní poradny, ale těhotnou ženu čeká několik důležitých vyšetření. Od 30. týdne těhotenství po následující dva týdny je čas na třetí ultrazvukový screening plodu. Při něm lékař zjišťuje, jak se plod vyvíjí a roste. Růst miminka se hodnotí měřením hlavičky, bříška a stehenní kosti. Kontroluje se také množství plodové vody a velikost placenty. Toto vyšetření se provádí proto, aby se vyloučil zpomalený růst plodu, který může indikovat špatné fungování placenty, především co se týče přísunu živin z těla matky do těla dítěte. Ve třicátém týdnu se těhotným ženám dělá komplexní krevní obraz a sérologické vyšetření protilátek. U žen s krevní skupinou nula a negativní Rh faktorem je nutné provést ještě další vyšetření, které vyloučí negativní odezvu ve vztahu matka – plod. 

 

Nastávající maminka a fyzické změny

Kvůli zvětšujícímu se bříšku, hmotnosti a změně těžiště si mnoho žen v tomto období stěžuje na bolesti zad. Zvětšující se děloha způsobuje stlačování okolních orgánů, jako jsou plíce, žaludek nebo močový měchýř. Žena tak může pociťovat silnější nutkání k močení, hůře se jí dýchá a potýká se s pálením žáhy, hemeroidy nebo zácpou. Tlak na spodní část hrudního koše a pánevní dno je intenzivnější. Zvyšující se hmotnost plodu často způsobuje bolesti, otoky a mravenčení v rukou a hlavně v nohou nebo uvolňování kloubů. Řada žen pociťuje závratě, únavu i během dne a určitou neohrabanost v pohybu. Hormonální změny, které připravují ženské tělo na kojení, jsou zase příčinou přecitlivělých a bolestivých prsou.

Narůstající bříško a prsa i celkový nárůst na váze vyvolává u těhotných žen ve třetím trimestru často nepříjemné napínání kůže, které může vést až ke vzniku strií nebo dokonce prasklin. Pro větší komfort se v tomto období vyplatí věnovat zvýšenou pozornost péči o pokožku a natírat ji krémy, mastmi a oleji s esenciálními a bylinnými přísadami nebo silicemi se zklidňujícím a hojivým efektem. Doporučuje se také masírovat kůži v oblasti zatížené hráze speciálním olejem nebo mastí. Kromě okamžité úlevy je to také účinná prevence proti nastřihnutí nebo natržení hráze při porodu. 

Problémy a rizika v 30. týdnu těhotenství

Ve třicátém týdnu těhotenství existuje nebezpečí předčasného porodu. Nenarozené dítě je sice ve fázi vývoje, kdy už má organismus natolik vyvinutý, že je schopné přežít mimo tělo matky, ale i tak se vyplatí vyhýbat se rizikovým faktorům, jako je přílišná námaha, stlačování břicha, zvedání těžkých předmětů, horké koupele nebo situace, při kterých by mohla vzniknout infekce. Neobvyklé není také tvrdnutí břicha a bolesti zad, které se dají kompenzovat procházkami, plaváním nebo cvičením pro těhotné. U těhotných žen, které mají negativní Rh faktor, zatímco miminko pozitivní Rh faktor může dojít k vytváření protilátek proti miminku. Tento stav se dá ale snadno řešit správnou medikací. Ve třicátém týdnu těhotenství je nejdůležitější, aby žena naslouchala svému tělu, zdravě se stravovala, s mírou byla aktivní, aby minimalizovala veškerá možná rizika.