Listopad, 2021
blog

Nejčastější otázky prvorodiček před porodem

Ženy rodily děti už od nepaměti a zkušenosti s porodem se předávaly z generace na generaci. Dnes mají ženy k dispozici zkušené odborníky, jako jsou gynekologové, porodníci a porodní asistentky, mohou docházet na předporodní kurzy nebo si vyhledávat informace na internetu a v literatuře. Zvláště ženy, které očekávají svého prvního potomka, mají ohledně porodu řadu otázek. Kvalifikované odpovědi jsou pak nejlepší cestou, jak se zbavit strachu z neznámého a vyhnout se laickým radám, které mohou být často zavádějící. Přesto se mnoho prvorodiček stydí na některá témata zeptat nebo jednoduše nechtějí vypadat hloupě. Žádný učený ale z nebe nespadl, a proto jsme pro vás připravili odpovědi na otázky, které si ženy před prvním porodem pokládají nejčastěji.

 

Čeká mě před porodem klystýr?

Klystýr není standardně před porodem vyžadován a záleží jen na těhotné ženě, jestli se pro něj rozhodne sama nebo ne. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nemá klystýr před porodem žádný význam a nepředstavuje po lékařské stránce ani žádný přínos pro rodící ženu. Únik stolice je při porodu naprosto běžná věc, na kterou jsou lékaři, porodní asistentky i sestřičky zvyklé, a proto není třeba se ničeho bát nebo se za to stydět. 

Pokud ale žena nemá s klystýrem problém, může z něj během porodu i po něm benefitovat. Aplikovaná voda rozpustí stolici v tlustém střevě, díky čemuž je vyprazdňování snadnější a snižuje se riziko zácpy. Vyprázdněná střeva znamenají také další prostor pro plod při jeho sestupu do pánve. Po klystýru je i menší riziko úniku stolice během porodu. To sice nepředstavuje z lékařského hlediska žádné riziko, ale u ženy může vyvolat nepříjemné rozpaky.

 

klystýr

 

Jak je to s holením intimních partií?

V dřívějších dobách byl klystýr a oholení intimních partií nedílnou součástí předporodní přípravy. Nicméně stejně jako u klystýru, ani u holení neshledává Světová zdravotnická organizace žádné důvody, proč jej podstoupit, pokud to žena sama nechce. Záleží jen na ní, jestli se cítí lépe s chloupky nebo bez nich. Pokud po vás budou v porodnici oholení intimních partií požadovat, máte veškeré právo to odmítnout. Jedinou výjimkou je císařský řez. Podobně jako u všech invazivních chirurgických zákroků je nutné místo okolo řezu oholit. V případě císařského řezu se jedná o oblast podbřišku a horní části genitálií.

 

Krvácení a menstruace po porodu

Krvácení po porodu je v podstatě jeho dozvukem a nazývá se očistky (lochie). Tělo se po porodu samo přirozeně čistí a zbavuje se krevních sraženin, placenty, plodových obalů a částí děložní sliznice. Očistky působí jako velmi silná menstruace, a proto je tomu také potřeba přizpůsobit vhodně zvolené hygienické pomůcky. Běžně trvá po dobu šestinedělí, ale délka očistků je velmi individuální. Podobně je to také s menstruací, která se dostaví zhruba po šesti a čtyřiadvaceti týdnech po porodu. Nástup menstruace je spojený i s kojením. Čím více a déle žena kojí, tím více se oddaluje nástup menstruace. Menstruační cyklus může být navíc po porodu nepravidelný. To ale neznamená, že kojící žena po porodu nemůže otěhotnět, i když se menstruace ještě nedostavila.

 

Co udělá porod s intimními partiemi?

Mnoho prvorodiček se ptá, jestli je bude čekat nástřih hráze. V České republice je nástřih poměrně běžná praxe a setká se s ním až třetina rodících žen. Velmi záleží na průběhu porodu a také na zručnosti porodníka nebo porodní asistentky. I proto se vyplatí si pečlivě vybrat nemocnici nebo porodnici, ve které budete chtít rodit. Pokud s nástřihem nesouhlasíte, musíte podepsat informovaný souhlas rodičky, ve kterém ho odmítnete.

Ženy před prvním porodem se zajímají, zda se jejich vagina po přivedení potomka na svět vrátí do svého původního stavu. I v tomto případě se jedná o velmi individuální záležitost. Po porodu se vagina postupně stahuje, což je proces, který trvá týdny až měsíce. Obecně je možné říci, že u žen po více porodech se jejich intimní partie už nevrátí do stavu, v jakém byly před prvním porodem. Současná plastická a estetická chirurgie ale umí tento problém řešit v rámci zákroků, jako je zúžení pochvy laserem, modelace vaginy a dalších operací.

 

Sex před porodem a po něm

Pokud ženě nebylo diagnostikováno rizikové těhotenství, může si intimní chvilky s partnerem užívat, dokud jí to bude příjemné. Pohlavní styk nemůže nijak ohrozit zdraví očekávaného dítěte, pokud se vyhnete polohám, v nichž je vyvíjen tlak na těhotenské bříško. Naopak ženy v druhém trimestru si často pochvalují zvýšené libido a větší prožitky při sexu.

Po porodu by se mělo s pohlavním stykem počkat alespoň po šestinedělí, ale i zde je situace individuální. Po porodu je vhodné nechat nejprve dělohu a vaginu zahojit, aby nedošlo například k popraskání případných stehů nebo infekci, k níž je žena v šestinedělí náchylnější. Sex po porodu může být pro řadu žen bolestivý, a proto je potřeba počkat až do chvíle, kdy se bude při intimních chvílích cítit komfortně. Snížená hladina hormonů může také způsobit, že pochva není dostatečně vlhká a díky tomu je pohlavní styk nepříjemný. Vždy záleží na konkrétní ženě, jak se cítí a na co je připravená.