Duben, 2022
blog

Těhotenství týden po týdnu – 26. týden

26. týden těhotenství patří do druhé poloviny gravidity, která už je v plném proudu. Na délku měří miminko asi 36 centimetrů a váží už skoro tři čtvrtě kila. Čile reaguje na pohyby, zvuky, matčin hlas nebo hudbu. Dokáže se také leknout a v takovém případě s sebou trhne. To ale není jediný pohyb, který plod v děloze v tomto období umí. Kope, svírá pěstičky, protahuje se a dokonce se občas pohybuje do rytmu hudby, kterou posloucháte. Kromě toho polyká, zívá a cucá vše, co mu přijde takzvaně pod ruku. Vzhledem ke zvětšujícímu bříšku se nastávající maminka začíná zadýchávat. Všechny její vnitřní orgány teď pracují naplno, protože musí zásobovat dva organismy a také za dva organismy odvádět odpadní látky z těla. 

Vývoj miminka v 26. týdnu těhotenství

V šestadvacátém týdnu těhotenství zbývají do konce druhého trimestru pouhé dva týdny. Blíží se tedy konec druhého trimestru, který bývá pro většinu žen nejradostnějším obdobím těhotenství, a chýlí se ke třetímu semestru, který bývá spojený se zvýšenou únavou a dalšími často nepříjemnými stavy spojenými se zvětšujícím se bříškem. Kůže miminka je stále červená a pod ní se dále hromadí tuk, který je příčinou velkého váhového přírůstku plodu. Páteř už je poměrně vyvinutá a poskytuje rostoucímu plodu dostatečnou oporu. Kdyby se miminko narodilo v 26. týdnu, už má šanci na přežití, i když jeho vyhlídky nejsou příliš velké.

Miminko má v této fázi vyvinuté v podstatě všechny orgány až na plíce, které stále rostou a dozrávají, speciálně krevní cévy a plicní sklípky. Nedovyvinuté plíce jsou také hlavním rizikovým faktorem u případného předčasného porodu. V 26. týdnu dítě stále přijímá kyslík z krve matky. V ústech plodu se formují nervová zakončení, která jsou velmi citlivá. U chlapců se dále vyvíjejí pohlavní buňky, které se množí ve varlatech a produkují testosteron. Varlata také sestupují do šourku. U děvčátek se zase prohlubuje pochva. Dítě se v děloze aktivně pohybuje. Nastávající maminka už v předchozích měsících zaznamenala nejrůznější kotrmelce, kopance, pěstičky, což může být občas lehce bolestivé, ale je to dobré znamení, že dítě se má čile k světu. Dítě také začíná trénovat dýchací pohyby, úchop a sací reflex. 

 

ivf

 

Vyšetření v 26. týdnu těhotenství

Ve 26. týdnu už lékaři provedli všechna nejdůležitější vyšetření. Prvotrimestrální screening cca ve 12. týdnu těhotenství a triple test zhruba v 16. týdnu vyloučily riziko vzniku vrozených vývojových vad, a pokud nebyly průkazné, proběhla amniocentéza. Maminka má za sebou také velký ultrazvuk, díky kterému lze odhalit případné vývojové vady, určit pohlaví miminka a upřesnit termín porodu. Na ultrazvuku se také zjišťuje uložení placenty, pozici pupeční šňůry, množství plodové vody a celkové zdraví plodu. Pokud žena v šestadvacátém týdnu ještě nepodstoupila vyšetření na těhotenskou cukrovku, je nejvyšší čas. 

Nastávající maminka a fyzické změny

Bříško nastávající maminky už je pěkně kulaté a dobře patrné, ženu lehce omezuje nejen v pohybu, ale zvětšená děloha tlačí na plíce a močový měchýř. Nejde o žádné zásadní obtíže, těhotná žena se začíná zadýchávat a musí chodit častěji močit. Největším strašákem v šestadvacátém týdnu jsou strie a pajizévky, které se obvykle objevují na břiše a prsou. Ženám se suchou kůží může zažít praskat kůže na stehnech a na hýždích. V takovém případě pokožku promazávejte vhodně zvolenými krémy nebo oleji, klidně i s bylinnými přísadami nebo silicemi s uklidňujícím efektem. Těhotné ženy začínají být v tomto období poměrně často unavené a rychle se vyčerpají. Proto je vhodné dostatečně odpočívat a zároveň si dopřát mírnou aktivitu v podobě procházek, plavání nebo speciální cvičení pro těhotné

V šestadvacátém týdnu těhotenství jsou na sebe nastávající maminka s miminkem velmi napojení a žena dokáže velmi dobře rozpoznat, co se dítěti v děloze líbí a co mu naopak nevyhovuje. Tomu by měla žena přizpůsobit své aktivity. Obecně platí, že miminka v děloze velmi dobře reagují na zpěv, hudbu a tanec. Z výzkumů vyplývá, že děti, kterým matky v těhotenství pouštěly hudbu, ambientní zvyky nebo zpívaly, jsou zvídavější a odolnější vůči stresu. Tanec je zase pohyb, díky kterému nastávající maminka posílí pánevní dno, záda a břišní svalstvo, zatímco se miminko v děloze příjemně pohupuje. Vzhledem k tomu, jak je dítě na matku napojené, je extrémně důležité, aby byla žena v co největší pohodě po emoční a psychické stránce. Konec druhé trimestru je také ideální čas, aby si partneři naplno užili společné chvíle. Ve třetím trimestru, zvláště na jeho konci, už ženy začínají být hodně unavené.

Problémy a rizika v 24. týdnu těhotenství

Podobně jako v předchozích několika týdnech těhotenství, je i šestadvacátém týdnu největší hrozbou těhotenská cukrovka. Jedná se o to, že slinivka neplní dostatečně svoji funkci a neprodukuje dostatek inzulinu v případě, že se zvýší hladina glukózy v krvi. Cukry se pak dostávají přes placentu do těla miminka, které se s nimi musí vyrovnat. V tomto období by měly mít těhotně ženy za sebou takzvaný orální glukózový toleranční test, který riziko těhotenské cukrovky vyvrátí nebo potvrdí. V případě pozitivního výsledku lékař doporučí nejvhodnější postup. Obvykle se jedná o úpravu jídelníčku a v některých případech je nutné nasadit léčbu inzulinem. V tomto období se u těhotných žen také ve zvětšené míře objevují mdloby a závratě, které ale nejsou nijak závažné. Stačí si hlídat jídelníček, jíst vyváženou a zdravou stravu a vždy mít při ruce nějakou svačinku.