Prosinec, 2020
blog

Sex během těhotenství – je důvod k obavám nebo ne?

Sex v těhotenství je velké téma, které páry v očekávání intenzivně řeší, a k této problematice se vyjadřuje i řada gynekologů. Pro někoho je sex během těhotenství samozřejmostí, v někom vyvolává pochybnosti. Je naprosto přirozené, že se nastávající rodiče bojí, aby svému nenarozenému potomkovi neublížili. Je tedy důvod k obavám nebo ne? 

Nakolik je sex v těhotenství bezpečný

Sex během těhotenství je téma opředené velkou řadou mýtů a pověr. Gynekologové se všeobecně shodují, že pokud žena nemá v průběhu těhotenství žádné komplikace a nehrozí jí riziko potratu, může si sex užívat podle své chuti. Embryo je v děloze chráněno plodovou vodou a plodovými obaly. Navíc je děložní hrdlo uzavřené hlenovou zátkou tak, aby nedošlo k přenosu infekce z pochvy do dělohy. Vědecky podložené není ani známé tvrzení, že pohlavní styk může vyvolat porod. Nebezpečný není také orgasmus, protože se při něm děloha stahuje podobně jako při těhotenských kontrakcích.

Situace, kdy je nutné prožít těhotenství bez sexu:

  • vaginální krvácení

  • tvrdnutí dělohy

  • zánět pochvy nebo rodidel

  • předčasné otvírání děložního čípku 

  • předčasný odtok plodové vody

  • snížená placenta

Obecně se sex během těhotenství nedoporučuje, pokud se jedná o rizikové těhotenství nebo hrozí předčasný porod. Také bolest při sexu v těhotenství indikuje, že byste se neměli do ničeho nutit. Sexuální abstinence ale nemusí mít jen fyzické příčiny. Záleží jen na ženě, jestli má na sex chuť a cítí se na něj. Pokud má například obavy, že by miminku mohl sex ublížit, pak je lepší se do ničeho nenutit a sex vynechat.

 

reprodukce

 

Sexuální apetit během těhotenství

Těhotenství znamená pro ženské tělo bouřlivé hormonální proměny, které úzce souvisejí s chutí na sex. Každá žena prožívá těhotenství jinak a potřeba sexu je různá. Existují ženy, u kterých má těhotenství pozitivní vliv na libido, i takové, které na sex chuť úplně ztratí.

Obecně by se dalo říct, že v prvním trimestru je chuť na sex spíše snížená. Na vině jsou nevolnosti, únava, přecitlivělá prsa a další projevy spojené s tímto obdobím. Navíc je první fáze těhotenství nejvíce psychicky náročná, protože je to velmi rizikové období, kdy může dojít k potratu. V druhém trimestru se libido zvyšuje, i když zvětšující se bříško může být někdy na překážku. To ale některé páry vede k tomu, aby vyzkoušeli i nové pozice. Ve třetím trimestru chuť na sex opět klesá. Na překážku je už hodně velké bříško a ženy s přibližujícím se termínem porodu trápí nejrůznější problémy, jako jsou oteklé nohy, bolesti zad nebo pálení žáhy. Některé ženy si s velkým břichem připadají neatraktivní a naopak existují partneři, které vzrušuje viditelné bříško jejich partnerky.

Důležité je se do ničeho nenutit ani nevyvíjet nátlak. Pokud se nejedná o rizikové těhotenství, v prvním trimestru spolu mohou partneři souložit tak, jak byli zvyklí. Velké bříško ke konci těhotenství pak neumožňuje všechny polohy a rozhodně se nedoporučuje poloha misionářská, při které by na něj mohl partner vyvíjet příliš velký tlak. Těhotenství a sex jsou velmi individuální a vždy záleží na tom, jak se oba partneři dohodnou.