Červen, 2021
blog

Psychohygiena jako šance na početí

Každý lékař, a nejen ti z klinik asistované reprodukce, vám potvrdí, že dobrá nálada a psychické rozpoložení jsou pro léčbu nejrůznějších nemocí, chorob a neduhů zásadní. V dnešní uspěchané době, která na nás klade vysoké požadavky, často není možné vyhnout se každodennímu stresu a zátěžovým situacím. Žijeme ve společnosti zaměřené na výkon a práce na nás klade vysoké požadavky. S neustálým koloběhem nikdy nekončících povinností a úkolů nevyhnutelně přichází také únava a stres. Jak se správně starat o své duševní zdraví, které je oporou našeho fyzického stavu? Odpovědí může být psychohygiena.

Psychohygiena jako vědomá péče o duši

Psychohygiena nebo také duševní hygiena je termín, který se používá v aplikovaných psychologických disciplínách. To znamená, že se nejedná jen o teoretických koncept, ale celý soubor praktických postupů a rad, jak pečovat o své duševní zdraví a rovnováhu. Psychohygiena je v podstatě jakýsi manuál, který umožňuje lidem v nelehkých nebo komplikovaných životních situací zůstat silný a odolný vůči okolním negativním impulsům. Poskytuje návody nejen na to, jak nejrůznější obtíže a životní karamboly zdárně překonat, ale také jak se jim vyhýbat a předcházet jim. 

Díky psychohygieně může každý člověk sám bojovat proti psychickým obtížím, syndromu vyhoření a pracovat na pozitivních sociálních vztazích. Jejím cílem je silný, spokojený a vyrovnaný člověk. Takový, který je motivovaný dosahovat svých cílů v osobním i pracovním životě a úkoly pro něj nejsou zátěž. Je spokojený sám se sebou a svým životem a pozitivní rozpoložení přenáší i na své okolí, čím vytváří celkově lepší atmosféru doma i v pracovním prostředí. 

Psychohygiena se například doporučuje také u párů, které trápí neplodnost a hledají způsoby, jak otěhotnět. Moderní metody asistované reprodukce jsou velmi úspěšné, ale nelze spoléhat jen na ně. Spokojený a vyrovnaný pár má větší šanci na otěhotnění než ten, který se situací a případnými nezdary trápí. 

 

těhotenství

 

Jak funguje psychohygiena

Psychohygiena poskytuje lidem sadu praktických nástrojů, jak se vyrovnat nejen s každodenními problémy, jak je stres, konflikty, vypjaté a stresové situace, ale také s nepříjemnými životními událostmi, jako je úmrtí blízké osoby, rozchod, ztráta zaměstnání, špatná finanční situace a další. Jejím hlavním cílem je prevence, aby byl člověk dostatečně silný a vyrovnaný a tyto situace zvládnul. V opačném případě mohou tyto problémy přerůst v psychické nebo psychosomatické obtíže. Aby k tomu nedošlo, vytvořila psychohygiena soubor několika metod.

Úplným základem je dostatek kvalitního spánku. Každý člověk má jiné potřeby, ale obecně se uvádí, že u dospělého člověka by to mělo být něco kolem 8 hodin. Pokud máte s usínáním nebo naopak probouzením se problémy, velmi účinnou metodou je nastavit si přesný čas, kdy budete každý den uléhat nebo vstávat. Ložnice by měla být místo pouze pro spánek a intimní život. Před spaním je vhodné prostor vyvětrat a zatáhnout závěsy, aby vás nebudilo světlo zvenčí. Do ložnice také nepatří spotřebiče vydávající modré světlo, které spánku škodí, hlavně pak televize.

Dalším způsobem, jak se účinně bránit negativním vlivům prostředí, je správná životospráva a vyvážený jídelníček. Dopřejte svému tělu kvalitní potraviny a jídla, která vás nabijí energií a zvednou vám náladu. Správné stravování je spolu s pohybem velmi důležité pro dobré rozpoložení. Při fyzické aktivitě se do těla vyplavují hormony endorfin a serotonin, kterým se po právu přezdívá hormony štěstí. Navíc pohyb je účinnou prevencí proti nadváze nebo dokonce obezitě a pozitivní vnímání vlastního těla je pro duševní rovnováhu klíčové. 

Důležitý je také správný poměr práce a odpočinku. Stejně jako u spánku se vyplatí si i v rámci práce a relaxu vytvořit pravidelný harmonogram. Pokud víte, kdy je čas pracovat a kdy odpočívat, pomůže vám správné nakládání s časem zvládnout všechny úkoly, které na daný den máte, a zároveň to nebude na úkor odpočinku. Ten by pak měl být kombinací aktivního a pasivního relaxu.

 Pokud tyto metody psychohygieny ve svém každodenním životě pravidelně aplikujete, a přesto máte pocit, že jste stále unavení, máte problémy se soustředěním, býváte často podráždění a ve špatném rozpoložení, můžete vyzkoušet ještě jednu věc. Jedná se o relaxační a autoregulační cvičení. Ty se dají velmi dobře skloubit s fyzickými aktivitami. Jóga, tai-chi nebo pilates jsou ideální způsob, jak protáhnout tělo a zároveň uklidnit duši. Pomoci mohou také nejrůznější dýchací techniky.

Psychohygiena jako životní styl

Psychohygiena by měla být základním principem každého člověka, který se snaží žít zdravě a mít vyrovnaný život. Dvojnásobně to pak platí pro páry, které se snaží o početí a nedaří se jim. Bez duševní pohody vzniká u lidí vyšší riziko civilizačních chorob, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita a další onemocnění, které mají přímý vliv na plodnost. Psychicky vyrovnaný člověk má dobrou náladu, pozitivní přístup k životu a funkční sociální vztahy, což je základ pro založení spokojené rodiny.