Listopad, 2020
blog

Zvyšte svoji šanci na otěhotnění lepší životosprávou

Omezte alkohol, kávu a zapomeňte na cigarety

Pokud si občas dáte večer s partnerem skleničku vína nebo zapijete nedělní oběd třetinkou piva, vliv na početí to velmi pravděpodobně mít nebude. Ale už jen průměrná nebo dokonce nadměrná konzumace alkoholu podstatným způsobem snižuje šance na otěhotnění. Na konzumaci alkoholu by si měli dát pozor muži i ženy.

Větší množství alkoholu u mužů snižuje produkci testosteronu, který je jedním z hlavních faktorů při tvorbě zdravých spermií. Nízká hladina tohoto hormonu má za následek problémy při tvoření spermií, případně jejich deformaci, nižší počet a může vést až k impotenci. 

U žen způsobuje zvýšená konzumace alkoholu poruchy menstruačního cyklu a především ovulace. Při nepravidelné menstruaci se hůře určují plodné dny a snižuje se šance na otěhotnění. Abstinence představuje významný faktor, jak zvýšit plodnost ženy.

Také konzumace většího množství kofeinu (zhruba 500 mg denně) může být překážkou na cestě za šťastným rodičovstvím. Pro podporu plodnosti u žen i mužů se doporučuje omezit příjem kofeinu na doporučenou dávku 200–250 mg denně, což odpovídá zhruba dvěma šálkům.

Kouření je obecně zdraví škodlivé a současně také snižuje šance na otěhotnění. Muži mohou za zapálení cigarety zaplatit sníženou produkcí spermií a dokonce i poškozením DNA. U žen kouření způsobuje špatné fungování vejcovodů a komplikuje tak zdárné početí.

U alkoholu, kávy i cigaret platí, že byste je měli eliminovat alespoň tři měsíce před otěhotněním. To platí zvláště u mužů, protože právě tak dlouho spermiím trvá, ale byly plně vyvinuté.

 

neplodnost

 

Pohybem ku zdraví, ale s mírou

Rozumná míra pohybu a sportu je spolehlivý faktor při podpoře plodnosti. Zvláště proto, že správná hmotnost má u žen i mužů vliv na správnou produkci hormonů, které řídí ovulaci a produkci spermií. Naopak nadměrné cvičení může být zvláště u žen spíše ke škodě než k užitku. Tělo samo sebe chrání a eliminuje tělesné procesy, které v danou chvíli nepotřebuje nebo ho zatěžují. Velká fyzická námaha vede v některých případech k potlačení ovulace. 

Nezdravé prostředí a návyky

Moderní svět přináší mnoho věcí, které usnadňují život, ale také mohou být nebezpečné. Každý den se lidé setkávají s nejrůznějšími chemikáliemi, pesticidy, organickými rozpouštědly a dalšími látkami, které mohou mít vliv na plodnost. Tyto látky nejsou jen v okolním prostředí, ale používají se také v domácnostech a nachází se i v potravinách. Pokud se snažíte o početí, věnujte toxinům ve vašem prostředí zvýšenou pozornost.

Pro technologie platí to samé, co pro škodlivé látky. Je vědecky prokázáno, že sledování obrazovek televize, monitoru nebo telefonu má negativní vliv na kvalitu spánku. A právě kvalitní spánek je pro úspěšné početí velmi důležitý. U mužů pak mohou mít technologie navíc negativní dopad na kvalitu spermií. Na plodnost u mužů má vliv vysoká teplota, a takový notebook na klíně nebo mobilní telefon v kapse můžou způsobovat přehřátí varlat a horší produkci spermií.