Srpen, 2024
blog

První koupání novorozence: Na co si dát pozor?

Kdy miminko koupat poprvé?

Po porodu je tělo miminka pokryté tzv. mázkem, který v těle matky chrání pokožku před působením plodové vody. I po příchodu děťátka na svět slouží totiž jako ochrana kůže před dehydratací a zajišťuje antimikrobiální ochranu. Dalšími funkcemi jsou pomoc s udržováním tělesné teploty, podporuje imunitu a má antioxidační účinky. Miminko se tedy po porodu nekoupe, aby o tuto ochrannou vrstvu nepřišlo, pouze se otírají riziková místa jako jsou záhyby a oční víčka. Mázek se pak postupně vstřebá během 24 hodin, do 5 dnů většinou zmizí úplně. Miminko se následně poprvé koupe během prvních dnů života, záleží na postupech dané porodnice a přání rodičů. Prvorodičky možná ocení první koupání za asistence zdravotní sestry, která jim ukáže, jak s novorozencem při koupeli správně zacházet.

 

 

Jak často koupat?

Jednou z častých otázek novopečených rodičů je, jak často miminko koupat. Odborníci doporučují koupání novorozence zhruba dvakrát až třikrát týdně. Častější koupání může vést k vysušování jemné dětské pokožky. V prvních týdnech života stačí otřít pokožku vlhkým hadříkem, zejména v oblasti obličeje, krku, rukou a zadečku. 

Příprava koupele

Při samotném koupání novorozence postupujte s trpělivostí, některá miminka koupání zbožňují, jiným je ale nepříjemné a mohou ho proplakat. Připravte si vše potřebné předem, aby bylo koupání plynulé a bezpečné. Napusťte do vaničky přiměřené množství vody – ideální je, aby se do ní tělo děťátka ponořilo celé, včetně ramínek. Ujistěte se, že teplota je správná – nejprve raději pomocí teploměru, později už poznáte dotekem. Doporučená teplota vody pro miminko je 38 °C a koupel by i neměla trvat příliš dlouho, stačí zhruba 5 minut. Zajistěte také, aby bylo teplo v místnosti, kde miminko koupete a přebalujete – v rozmezí 26 - 28 °C. 

Jak koupat miminko?

Obličej omyjte čistou žínkou jako první ještě předtím, než do vody dáte miminko. Při samotném koupání začněte od hlavičky a postupujte směrem dolů. Hlavní je být při manipulaci s novorozencem opatrný, protože tělíčko může klouzat. Pokud se cítíte nejistě, poproste zdravotní sestry nebo zkušenější rodiče, aby vám poradili, jak na to. Po návratu domů z porodnice se pak budete cítit mnohem jistěji. Při mytí hlavičky dbejte na to, aby voda nestékala do očí nebo uší miminka. Po umytí celé hlavičky přejděte na další části těla, včetně záhybů, kde se drží nečistoty a pot. Pro koupání miminka není nutné používat kosmetiku, ale pokud ano, tak jen takovou, která je určená přímo pro novorozence

Co ale jistě v prvních měsících života vašeho děťátka oceníte, je krém na zadeček, který zabraňuje opruzení. Pokud na hlavičce objevíte žlutohnědé šupinky, jedná se o seboroickou dermatitidu. Ta je u novorozenců poměrně častá a není třeba se jí nijak znepokojovat. Odstranit lze pomocí dětského oleje a následným vyčesáním speciálním kartáčkem, vhodné je také používání speciálních šamponů.

Péče po umytí

Poté, co miminko vykoupete, zabalte ho do připravené osušky, aby neprochladlo. Vzhledem k citlivé pokožce jsou ideální osušky z přírodních materiálů, které dobře sají vlhkost a zahřejí – např. bambus, froté nebo bavlna. Poté, co miminko osušíte, ošetřete jeho pokožku dětským krémem nebo olejíčkem, kůže se tak znovu hydratuje a vyživí. Vyčistěte také ouška pomocí bavlněné plenky nebo vatových tyčinek pro miminka se speciálním tvarem, který zaručí bezpečné použití. Čistěte vždy jen zevní část ouška opatrně tak, abyste ušní maz netlačili dovnitř. Vyčistěte také nosík pomocí gázi nebo cípu plenky, pokud je potřeba.

Pamatujte, že každé miminko je jedinečné, a proto je důležité sledovat jeho reakce a přizpůsobit koupání jeho potřebám. Pokud vaše miminko nemá koupání v oblibě, nezoufejte – spolu s tím, jak poroste, si jistě vodu oblíbí a brzy si bude koupání užívat.

Zdroje: