Červenec, 2021
blog

Péče o novorozence a příprava na ni

Na příchod nového přírůstku do rodiny se nikdy nedá 100% připravit. Stejně jako každý dospělý člověk je i novorozené miminko individualita, která reaguje na svět a okolní prostředí po svém. Jaká tato reakce bude, zjistí novopečení rodiče až po příchodu z nemocnice. Přesto je ale možné podniknout řadu kroků, které usnadní dítěti adaptaci z bezpečí matčiny dělohy na nové prostředí. S přípravami se doporučuje začít už v prvním a druhém trimestru, protože ve třetím trimestru a zvláště těsně před porodem je potřeba, aby budoucí maminky hodně odpočívaly a tatínkové jim byli k dispozici. Jak se připravit na příchod miminka a jak probíhá péče o novorozence? 

Příprava ideálního prostředí pro novorozence

První týdny po porodu jsou velmi náročné pro rodiče i pro novorozence. Všichni si musí zvyknout na novou situaci, rodiče na nový životní styl a miminko na nové prostředí. Právě proto se vyplatí přizpůsobit domov tak, aby byl pro všechny pohodlný a bezpečný, a zavčasu si pořídit dostatečnou zásobu všech věcí, které bude miminko potřebovat. To vše vám usnadní přechod do nového životního režimu.

Nastávající rodiče čeká příprava dětského pokojíčku spolu s přebalovacím koutkem, jeho náležitostmi a úložnými prostorami tak, aby vše bylo po ruce. Následně výběr postýlky, kočárku, dětského oblečení a dalších náležitostí. Výběr oblečení pro novorozence je zábavná činnost, která svádí rodiče po potvrzení těhotenství k nákupu nejrůznější roztomilých outfitů s volánky nebo několikadílných soupraviček. Ve skutečnosti je po narození dítěte potřeba jen pár kousků, které by měly být hlavně funkční a usnadňovaly převlékání miminka. Pro začátek je důležité mít dostatečnou zásobu pyžam a body, protože v nich stráví během svých prvních týdnů života novorozenec většinu času. 

Podstatný je také zohlednit roční období, v němž se váš potomek narodí. Na léto vám bude stačit méně oblečení, zatímco pro děti narozené v zimě je potřeba mít připravené i teplé oblečení, včetně rukavic a čepic. Vyplatí se vsadit na oblečení vyrobené z organických tkanin a 100% přírodních vláken, které je šetrné k citlivé pokožce novorozence. To platí i pro všechny další tkaniny, se kterými přijde dítě do styku. Pro přípravu prádla, ručníků, prostěradel a dalších věcí je ideální používat šetrné prací prostředky. 

Jak na citlivou pokožku dítěte

Dítě má po narození velmi citlivou pokožku, a proto je potřeba ji věnovat zvláštní péči. Podobně jako u pracích prostředků je důležité vybírat přípravky určené pro citlivou pokožku nebo přímo pro novorozence. U dětí po porodu se běžně objevují kožní problémy, jako jsou potničky, dermatitida, novorozenecké akné a další obtíže. Ty ale obvykle během pár týdnů vymizí samy. Jiné kožní problémy, jako je ekzém nebo opruzeniny, je vhodné mazat speciálními krémy. V případě přetrvávajících obtíží navštivte pediatra, který vám doporučí nejvhodnější léčbu. 

Po narození je pokožka novorozence chráněna takzvaným mázkem, což je mastná ochranná vrstva, která se postupně odlupuje. Jedná se o přirozený proces a není nutné používat žádné krémy. V žádném případě by se neměly odlupující částečky kůže mechanicky odstraňovat nebo kůži drhnout. Stejně tak není nutné miminko každý den koupat, stačí navlhčenou žínkou nebo vlhčeným ubrouskem omýt obličej, krk, ruce, zadeček a genitálie. Pokud už je čas na koupání, je vhodné se dobře připravit. Koupelna by měla být vytopená na příjemnou teplotu a k ruce si připravte plenku, pyžamo, osušku a další věci, které byste mohli při koupeli i po ní potřebovat. Zpočátku stačí miminko omýt teplou vodou bez mýdla a šamponu, které by mohly jeho pokožku podráždit. Po koupeli dítě pečlivě osušte a zaviňte do vyhřátého ručníku nebo osušky.

Pro zdravou pokožku miminka je také důležitý výběr vhodných plenek. Důležité je, aby byly z jemného nedráždivého materiálu, rychle absorbovaly vlhkost a byly prodyšné. Pokožka dítěte tak zůstává v suchu a dýchá, což zmenšuje riziko opruzenin a ekzémů. Důležitý je také ergonomický tvar, který citlivou pokožku chrání.

 

 

Kojení pro spokojený život a zdraví miminka

Látky, které obsahuje mateřské mléko, jsou pro správný vývoj dítěte klíčové. Navíc tělo každé matky vytváří živiny a vitamíny dítěti přímo na míru. Při kojení je důležité zvolit správnou techniku. Základem je pohodlná poloha pro matku i dítě, kdy miminko leží na boku a jeho obličej, trup i nohy směřují k matce. Důležité je přikládat dítě k prsu a nikoli naopak a bradavka by měla být ve stejné úrovni jako ústa novorozence. Dítě se pak musí přisát nejen k bradavce, ale také k části prsního dvorce tak, že se nosem prsu dotýká.

V prvních týdnech života by se dítě mělo kojit minimálně jednou za 4 hodiny a klidně i častěji, pokud to dítě vyžaduje. Stejně tak není nutné kojení nijak omezovat, dokud má miminko chuť, hlad a pije. Novorozenci se kojí nejen přes den, ale také v noci a to ve stejných intervalech. Pokud má žena mléka více, než je dítě schopné vypít, je možné mléko odstříkat ručně nebo pomocí odsávačky. Mateřské mléko jde uchovávat 24 hodin v lednici nebo 72 v mrazáku. Během prvních týdnů se nedoporučuje používat kojenecké lahve a dudlíky, které kazí správnou techniku kojení.