Duben, 2021
blog

Jak řešit problémy s kojením

Většina žen může kojit hned po narození miminka, ale není to samozřejmost. Některé maminky se mohou potýkat s nejrůznějšími problémy, ať už mají potíže ony samotné nebo dítě. Mezi nejčastější obtíže, které způsobují problémy s kojením, patří například nedostatek mléka, popraskané bradavky, ucpaný mlékovod, zánět prsní žlázy nebo také to, že dítě při kojení kouše. Všechny tyto problémy jsou ale řešitelné a pomůže vám s nimi váš gynekolog, porodní asistentka nebo specialista na laktační poradenství. Kojení je nejpřirozenější a nejzdravější forma nutričně vyvážené výživy pro miminko, která navíc upevňuje vazbu mezi matkou a dítětem. 

Benefity mateřského mléka

Mateřské mléko je to nejlepší, co může žena svému dítěti dopřát. Kromě toho, že obsahuje všechny potřebné živiny a posiluje imunitu miminka, dokáže ženské tělo vytvořit složení mateřského mléka dítěti přesně na míru podle jeho potřeb. Navíc je to přirozený způsob, jak se ženské tělo dokáže vrátit do stejného stavu jako před těhotenstvím. V současnosti je umělá kojenecká výživa na velmi vysoké úrovni, ale nikdy nedokáže plně nahradit mateřské mléko.

Hned po porodu se obvykle začne vytvářet takzvané kolostrum, které bývá často označováno jako superpotravina. Tato látka obsahuje všechny živiny, protilátky a další věci, které jsou důležité pro dětskou imunita a vývoj. Jak dítě postupně roste, mění se i složení mateřského mléka a jeho množství tak, aby kopírovalo potřeby kojence v každé fázi jeho vývoje. Jak řešit problémy s kojením, kdy konzultovat s laktačním poradcem a jaké situace mohou nastat?

Nedostatek mléka (laktační krize)

Některé ženy, a zvláště se pak jedná o prvorodičky, mohou mít v prvních měsících málo mléka. Typicky se jedná o období mezi 3. a 6. týdnem a 3. a 6. měsícem, kdy je dítě ve fázi růstového spurtu a roste rychleji. V tomto období se rozhodně nedoporučuje používat příkrmy, protože snížená frekvence kojení vede ke snížení tvorby mateřského mléka.

Naopak její zvýšení lze podpořit několika způsoby. Ve většině případů pomůže častější kojení ve dne i v noci. Doporučuje se také při kojení opakované střídání prsou. Pokud problém s nedostatkem mléka přetrvává, je možné podpořit tvorbu mléka jeho odsáváním i mezi kojeními. Významnou roli hraje také psychika. Žena, která řeší nedostatek mléka, by se kvůli tomu neměla stresovat, kojit v klidném prostředí a mezi jednotlivými kojeními mít dostatek času na odpočinek.

 

ivf miminko

 

Popraskané bradavky (ragády)

Problém vzniku drobných prasklinek na bradavkách (ragády) je v drtivé většině spojený s nesprávnou technikou kojení. V ideálním případě by mělo mít miminko v ústech i část dvorce a nejenom bradavku. Pokud má dítě problém s přisátím, často pomůže nejprve trochu mléka ostříknout a teprve poté nechat miminko přisát. 

Žena, která při kojení trpí na popraskané bradavky, by se o ně měla pravidelně starat. Pomoci můžou krémy s hojivými účinky, které nejsou pro kojence závadné a není nutné je před kojením otírat. Blahodárně na rozpraskané bradavky působí také samotné mateřské mléko. S konkrétními případy pak může pomoci odborník na laktační poradenství.

Slabý nebo silný vypuzovací reflex

Vypuzovací reflex způsobuje problémy s kojením, ať už je příliš silný nebo moc slabý. Slabý vypuzovací reflex je příčinou problémů s uvolňováním mléka. Dá se poznat podle toho, že dítě není u kojení klidné a odtahuje se. Hlavním důvodem bývá hlavně psychické rozpoložení ženy, která kojí, a lze snadno vyřešit eliminováním rušivých a stresových faktorů. Blahodárný vliv mají také masáže, teplé obklady nebo ostříkávání mléka, které podpoří jeho tvorbu a posílí vypuzovací reflex.

Silný vypuzovací reflex lze poznat podle toho, že dítě se při kojení zalyká, mléko mu teče z úst a ublinkává si. Díky silnému proudu totiž dítě musí pít rychle a u toho hrozí riziko, že spolyká příliš mnoho vzduchu. Silný vypuzovací reflex lze řešit tím, že se před kojením trocha mléka odstříká, žena kojí v mírně zakloněné poloze a dítě drží vzpřímeně.

Problémy s prsní žlázou

Mezi nejčastější problémy s prsní žlázou při kojení bývá ucpaný mlékovod a zánět prsní žlázy. Ucpaný mlékovod nebo také odborně retence mléka jsou příčinou bolestivých ložisek v prsu, zarudnutím kůže a v některých případech i ztuhnutím celého prsu. Příčinou bývá špatný způsob kojení, odsávání odsávačkou nebo malá frekvence kojení. Nejvíce pomáhají teplé obklady a masáž, díky kterým se mlékovod uvolní. Neřešený ucpaný mlékovod může vést až k zánětu prsní žlázy.

Zánět prsní žlázy (mastitida) je poměrně závažný problém, který se projevuje podobně jako ucpaný mlékovod a navíc ho doprovází horečka nebo zimnice. Při zánětu prsní žlázy je potřeba zahájit léčbu antibiotiky. I přes nepříjemné a bolestivé pocity je nutné pokračovat v kojení nebo mléko odsávat. Podobně jako u ucpaného mlékovodu lze i u zánětu prsní žlázy zmírnit jeho projevy teplými obklady a masáží.

 

Máte problémy s kojením nebo vás trápí nedostatek mléka. Kontaktujte naši laktační poradkyni, která vám poradí na klinice Gynem, u vás doma nebo online.