Březen, 2022
blog

Co vás čeká po návratu z porodnice

Těhotenství a porod jsou samy o sobě náročné, ale ta hlavní práce začíná teprve po opuštění porodnice. Novopečení rodiče, jejich rodina a okolí zažívají radost nad novorozeným uzlíčkem štěstí, ale na nastávající rodiče čeká kromě péče o miminko řada dalších povinností. Pokud si ale vše v předstihu dobře naplánujete a připravíte, není se čeho obávat. Čeká na vás několik jednoduchých formalit a dalších věcí, které je po porodu potřeba zařídit. Poradíme vám, co vše je potřeba udělat a na co nezapomenout.

Formální povinnosti po narození dítěte

Po porodu je ze zákona nutné nahlásit narozené miminko na matriční úřad v místě vašeho bydliště. Zde vám bude vystaven rodný list. Ve chvíli, kdy ho obdržíte, je potřeba do 8 dnů dítě zaregistrovat u zdravotní pojišťovny, která miminku vystaví kartičku zdravotní pojišťovny. Tyto kroky jsou dané platnou českou legislativou a v případě jejich nedodržení vám hrozí pokuta. 

Vaše další kroky by pak měly vést k dětskému lékaři. Ten si dítě zaregistruje do své péče a provede základní vyšetření novorozence. Jeho součástí by mělo být ultrazvukové vyšetření kyčlí, které standardně probíhá zhruba po šesti týdnech od narození a následně ve třech měsících. Dětský lékař s vámi také naplánuje pravidelné kontroly.

Miminko mimo jiné znamená nového člena domácnosti. V případě, že nemáte svoji vlastní nemovitost nebo byt, ale bydlíte v pronájmu, měli byste pronajímatele informovat o novém obyvateli. Mnoho pronajímatelů nový přírůstek do rodiny neřeší, ale pro některé je to podstatná informace. Například proto, že například výše poplatků za komunální odpad se v některých městech odvíjí podle počtu osob v domácnosti. 

S narozením dítěte se také pojí určité finanční příspěvky od státu. Požádat si můžete o porodné, peněžitou pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě a v některých případech i o další sociální příspěvky, jako je například příspěvek na bydlení. Podmínky těchto příspěvků se dozvíte na finančním úřadě nebo na odboru sociální péče. Neměli byste zapomenout ani na vašeho zaměstnavatele. V mnoha případech stačí zaslat rodné číslo miminka, ale někdy je potřeba doložit i rodný list. V současné době řada zaměstnavatelů poskytuje na narození dítěte firemní benefity, které každá rodina s novým přírůstkem určitě uvítá.

 

šestinedělí

 

Šestinedělí je radost i starost

První týdny po návratu z porodnice s sebou přinášejí radost z čerstvě narozeného miminka, ale jedná se také o velmi náročné období. Nebojte se tedy říct o jakoukoli pomoc. V šestinedělí se odehrává bouřlivý vývoj, který bude mít zásadní podíl na zdraví maminky i dítěte. Žena se musí zotavit po porodu, který byl pro její tělo velmi náročný. Miminko si musí zvyknout na svět, který doposud nepoznalo. Péče o novorozence v šestinedělí je tak velmi specifická.

Miminko strávilo 9 měsíců v plodové vodě a na styk se světem si musí zvyknout. Jedním z projevů je, že se mu začne loupat kůže. Jedná se o naprosto přirozený jev, kterého se není potřeba obávat. Pouze v případě, že má dítě pokožku velmi suchou a citlivou, je možné použít speciální dětské hydratační krémy. Citlivým bodem je pupík a pahýlek po odstřižení pupeční šňůry. Ten je potřeba nechat samovolně odpadnout a maximálně místo šetrně ošetřovat dezinfekcí. 

Novorozenci většinu času proleží, proto je důležité, v jaké poloze leží. Vzhledem k tomu, že lebka čerstvě narozených dětí se teprve dotváří, je třeba sledovat, jak hlavičku při ležení otáčejí. Poloha novorozence by se měla pravidelně měnit od ležení na zádech, polohování na boku, obracení hlavičky nebo ležení na bříšku. Zvláště poslední poloha je důležitá ve chvíli, kdy dítě začne takzvaně pást koníčky a posilovat tak svaly na zádech a krku.

Pohoda maminky je na prvním místě

Těhotenství a porod jsou pro ženu velmi náročné a péče o čerstvě narozené miminko ještě více. Navíc dítě je na matku velmi napojené, a proto je důležité, aby byla žena v pohodě a klidu. Spokojená maminka rovná se v drtivé většině případů spokojené miminko. Proto kromě péče o dítě nezapomeňte pečovat také o sebe. Spánek s novorozencem je občas obtížná věc, ale pokud si ho můžete dopřát, udělejte to. Lékaři doporučují maminkám spát pokaždé, když spí jejich dítě. Využijte veškerou pomoc okolí, abyste si mohli odpočinout. 

V tomto ohledu je dobré se připravit už před porodem a dobře se zásobit. Připravte si do mrazáku jednotlivé porce jídel, které jednoduše ohřejete a budete mít výživné a zdravé jídlo vždy při ruce. Díky tomu tak nebudete muset sahat po nezdravých rychlých svačinách, odbývat se snacky nebo si objednávat jídlo, u kterého nebudete znát jeho složení.

Kromě správné životosprávy a stravování je také důležitý pitný režim. Kojení znamená pro ženu velký energetický výdej. Doporučuje se, aby žena v průběhu kojení, nebo alespoň před ním či po něm, vypila sklenici vody nebo jiných tekutin. Dopřejte si také dostatek čerstvého vzduchu. Pokud se na to cítíte, vezměte kočárek nebo nosítko a vyrazte ven. Čerstvý vzduch prospěje vám i miminku, a pokud bude svítit sluníčko, dodáte si i pořádnou dávku vitamínu D, který podporuje vývoj kostí a vyvažuje poměr minerálů v těle, což je prospěšné pro maminku i miminko.