Červen, 2021
blog

Pro a proti darování vajíček

Darování vajíček už v dnešní době není takové tabu, jaké bylo v minulosti. Na internetu existuje mnoho diskusních fór, na kterých ženy otevřeně řeší dárcovství a celý proces s tím spojený. Objevují se otázky, jak se vybrat správnou kliniku, co vše darování vajíček obnáší, jaké jsou podmínky dárcovství a mnoho dalších. Některá fóra poskytují relevantní informace, jiná zase podporují mýty, které jsou s dárcovstvím a odběrem vajíček spojená. Odborníci z kliniky Gynem proto pro vás připravili průvodce darování vajíček včetně všech důvodů pro a proti. Dárcovství je dobrovolné a je jen na vás, jak se rozhodnete. 

Jak probíhá darování vajíček

Darovat vajíčka může každá žena ve věku 18 až 33 let. Některé kliniky mají horní věkovou hranici posunutou až do 35 let. Žena musí být zdravá, v dobré fyzické kondici a mít ukončené alespoň středoškolské vzdělání. Mnoho IVF klinik má také podmínku, že žena nesmí mít BMI (index tělesné hmotnosti) vyšší než 30. Kliniky asistované reprodukce preferují dárkyně, které v minulosti přirozenou cestou počaly a dítě porodily. U nich je totiž větší šance, že budou jejich vajíčka zdravá a plodná, nicméně to není podmínkou. Darovat vajíčka mohou i ženy, které zatím vlastní děti nemají.

Pokud se pro darování vajíček rozhodnete, vždy se vyplatí oslovit osvědčenou kliniku asistované reprodukce s dobrým renomé. Na webových stránkách kliniky vyplníte kontaktní formulář, a pokud budete splňovat všechny požadavky na vhodnou dárkyni, asistenti z kliniky vás osloví a domluví s vámi osobní schůzku s lékařem. Během úvodní konzultace s vámi lékař probere rodinnou i osobní anamnézu, tedy jaké nemoci jste vy prodělala nebo se objevily ve vaší rodině. 

Podstoupíte klasické gynekologické vyšetření a odběr krve, který vyloučí možnou genetickou zátěž a přítomnost onemocnění, jako je žloutenka, cukrovka nebo infekční a pohlavní choroby. To je také jeden z největších benefitů dárcovství. Získáte totiž komplexní přehled o svém zdravotním stavu, což je vyšetření, které se běžně neprovádí, a za jiných okolností byste za něj zaplatila v řádu tisíců korun.

Jsem vhodná kandidátka na darování vajíček?

Pokud zdárně projdete všemi vstupními vyšetřeními, můžete vajíčka darovat. Nejprve je ale nutné podstoupit hormonální stimulaci, která podpoří růst folikulů (místa ve vaječnících, kde dozrávají vajíčka). Začátek stimulace závisí na vašem menstruačním cyklu a je potřeba s ní začít hned první den menstruace. V případě, že dostanete menstruaci dopoledne, počítá se jako první už tento den. V případě, že perioda nastoupí až odpoledne, počítá se za první den až ten následující. Hormony si žena aplikuje sama, podkožní injekcí, kterou dostane v IVF centru. Stimulace trvá běžně týden. Po uplynutí sedmi dnů je nutné jít na ultrazvukové vyšetření, při kterém lékař zjistí, jestli byla stimulace funkční. Pokud ano, může se přistoupit k odběru vajíček.

darovani vajicek praha

 

Jak probíhá odběr vajíček?

Odběr vajíček probíhá ve velmi krátkodobé narkóze, které netrvá déle než 15 minut. Lékař zavede do pochvy tenkou jehlu a odsaje z vaječníků vajíčka. Celý průběh zákroku je monitorovaný ultrazvukem. Po odběru je nutné, aby žena zůstala cca 1 hodinu na pozorování na klinice umělého oplodnění, a následně může s doprovodem odejít domů. Ihned po zákroku není možné řídit motorová vozidla, ale zároveň není nutná pracovní neschopnost. Žena by po odběru měla na pár dní nastolit klidový režim.

PRO:

PROTI: