Srpen, 2021
blog

Potraviny, které podporují plodnost muže

Mnoho párů touží po založení vlastní rodiny a rodičovství, ale řadě z nich se nedaří. Neplodnost je v posledních letech v Evropě čím dál větší problém. Na vině je špatná životospráva, stres, nedostatek pohybu nebo zvyšující se věk nastávajících rodičů. U řady párů je neplodnost způsobená kvalitou nebo nedostatkem spermií u muže. Pokud se páru nedaří počít ani po roce nechráněného pohlavního styku, nabízí se možnost asistované reprodukce na jedné z mnoha IVF klinik. Plodnost u mužů i žen lze ale podpořit mnoha dalšími způsoby a jedním z nich je i úprava jídelníčku a celkově životního stylu. Jaké potraviny mohou plodnost mužů ovlivnit a jakými dalšími způsoby se dá podpořit?

 

neplodnost muže

 

Co způsobuje neplodnost u mužů?

Neplodnost u mužů má mnoho příčin a většina z nich souvisí s moderním způsobem života. Podle odborných statistik se plodnost mužů snížila za poslední desetiletí až o 60 %. Neplodnost způsobuje přemíra stresu, nedostatek pohybu, konzumace alkoholu, kouření cigaret a také nezdravý jídelníček s vysokým obsahem cukru, tuku a bílé mouky. Kromě toho plodnost mužů ovlivňují také i patogeny, které jsou v našem každodenním životě přítomné – drogistické zboží, oděvy a hlavně všudypřítomné plasty. Jedním z viníků je také překvapivě sója, kterou si mnoho lidí oblíbilo jako náhražku masa a mléčných výrobků. Podle některých odborníků obsahuje látky, které mohou spermie poškozovat.  

Muži, kteří se snaží se svou partnerkou počít a nedaří se jim, by se měli vyvarovat řadě věcí. Samozřejmostí by mělo být omezení nikotinu, alkoholu a případně dalších návykových látek. Na kvalitu spermií má také vliv teplota v oblasti genitálií. Lékaři nedoporučují nosit těsné oblečení, hlavně v případě spodního prádla, těsných kalhot nebo cyklistických dresů. Negativní vliv na spermie může mít také časté saunování, práce s notebookem na klíně, dlouhé vyjížďky na kole nebo používání vyhřívaných sedaček v autě.

Dalším významným faktorem je věk, protože počet spermií, jejich kvalita a vlastnosti se v čase proměňují. V případě, že pár plánuje potomka, lékaři doporučují na nic nečekat a počít ideálně mezi 20 až 25 rokem. Pokud se páru nedaří otěhotnět přirozenou cestou během jednoho roku, vyplatí se zajít na vyšetření na kliniku asistované reprodukce. Plodnost u mužů se zjišťuje vyšetřením kvality, množství a pohyblivosti spermií, takzvaným spermiogramem. Díky němu je možné určit příčiny neplodnosti a léčit ji.

Jak podpořit plodnost u mužů správným jídelníčkem?

Pokud se páru nedaří otěhotnět a spermiogram ukáže, že by mohl být problém na straně muže, lékaři obvykle doporučují pro začátek upravit jídelníček a životní styl. Muži by v této fázi měli eliminovat sladké a perlivé nápoje, energy drinky, jídlo z fastfoodu, alkohol a cigarety. Jejich strava by se měla skládat hlavně z čerstvých potravin a eliminovat by se měly ty chemicky upravené. Pro tvorbu spermií jsou vhodné potraviny, které obsahují kyselinu listovou, zdravé tuky a vitamíny (především D a B). 

Kyselinu listovou obsahuje například brokolice, saláty, květák, dýně, červená řepa nebo rajská jablíčka. Vitamín D a B lze přirozenou cestou nejlépe získat z mořských ryb a plodů, ovesných vloček, vajec a mléčných výrobků. Esenciální jsou také zdravé tuky, které jsou v tučných sýrech, máslu, ořechách nebo avokádu. Všechny tyto potraviny podporují tvorbu testosteronu, který je pro kvalitní spermie velmi důležitý. 

Vitamíny, minerály a stopové prvky je možné získat především z čerstvých potravin. V případě potřeby je možné také sáhnout po preparátech podporujících plodnost. Jedná se především o medikamenty, které obsahují zinek, vápník, selen, kyselinu listovou a vitamíny A, B, C, D a E. Ty se obvykle prodávají v tabletách, které se snadno a prakticky užívají a mají pozitivní vliv na metabolické procesy při tvorbě spermií. Další variantou jsou bylinné směsi a čaje. V tomto případě se vyplatí vsadit na bio verze a vyhledávat bylinky, jako je kotvičník nebo řeřicha peruánská.

Jak zvýšit kvalitu spermií?

Kromě vhodně zvoleného jídelníčku, dostatečného přísunu vitamínů a minerálů a úpravy životosprávy existují ještě další tipy a triky, jak podpořit mužskou plodnost. Nejnovější lékařské studie ukazují, že je důležitý také aktivní sexuální život. V minulosti se řešily plodné dny u ženy a mírná sexuální abstinence u muže. V současnosti se ale odborníci shodují, že už po několika dnech abstinence u mužů klesá kvalita a pohyblivost spermií. Při pravidelném sexu se naopak podporuje tvorba nových spermií a s tím i jejich kondice. 

Mnoho mužů se o svou plodnost začíná zajímat až ve chvíli, kdy se snaží se svojí partnerkou počít. Pokud ale svůj životní styl a životosprávu začnou řešit až v této chvíli, může snaha o miminko trvat výrazně déle. Podle odborníků trvá spermiím zhruba 3 měsíce, než se vytvoří a dozrají. Proto se vyplatí věnovat se jídelníčku a správnému výběru potravin mnohem dříve.