Říjen, 2020
blog

5 druhů vitamínů, které zařadit do svého jídelníčku

Podzim. Babí léto, barevné listy stromů, teplý čaj, ale také období onemocnění, které je teď velmi aktuální kvůli koronaviru. Silná imunita je tedy důležitější než kdy jindy a každý by o ni měl pečovat. Vyvážená strava, pohyb, spánek. To jsou tři základní kameny. Jak imunitu podpořit vitamíny a minerály, které tělo není schopné získat ze stravy? Zde je seznam 5 pomocníků, které stojí za to do jídelníčku zařadit.

1 - Vitamín D3

Vitamín D3 se získává ze slunečních paprsků, proto v létě není potřeba ho do těla dodávat jiným způsobem, než pobytem venku. Ovšem na podzim a v zimě, kdy slunce není tak silné, brzo se rozednívá a stmívá, je vhodné ho zařadit. Přispívá ke správnému fungování imunitního systému a také podporuje správnou funkci svalů a kostí. 

2 - Hořčík

Velký kamarád v boji s únavou a psychickým vyčerpáním, což teď může nejednomu člověku pomoci. Hořčík je jeden z nejzákladnějších doplňků stravy a není se čemu divit. Má pozitivní účinky na nervovou soustavu, psychickou pohodu a podporuje přirození fungování tělesné i duševní energie.

Vitamíny, imunita, superfoods

3 - Omega3

Základní složka zdravých tuků, které tělo obvykle přijímá z potravy, konkrétně z ryb. Jelikož ryby se v jídelníčku u české populace nevyskytují tak často, je potřeba je do těla dostat prostřednictvím suplementů, protože si je tělo nedokáže samo vytvořit. Omega3 pozitivně ovlivňují funkci srdce, mozku a také přispívají k udržení optimální funkce zraku.

4 - Vitamín C

Starý dobrý vitamín C. Najdeme ho v ovoci, ale také v listové zelenině, například v zelí, nebo brokolici. Na podzimní a zimní období je vhodné ho dodávat i v podobě doplňků stravy, protože lidé mají tendence jíst v tomto období méně ovoce a zeleniny než v létě. Kromě toho, že podporuje imunitu, je nezbytný pro tvorbu kolagenu a velmi účinný antioxidant. 

5 - Superfoods

Většina lidí si pod tímto představí názvy potravin, které ani neví, co znamenají. Ale tzv. superpotraviny jsou i běžné potraviny, které mají skvělé účinky na imunitu a jsou dostupné běžně v obchodech. Mezi takové patří například zázvor, med, cibule, nebo česnek. Tyto potraviny mají vysokou škálu benefitů a určitě je dobré je zařadit do jídelníčku.

 

Silná imunita je pojem, který je díky koronavirové krizi více a více probírán. A není divu, od imunity se vše odvíjí. Jak to, jestli člověk onemocní, tak také následný průběh nemoci. O imunitu třeba dbát, aby žádné nachlazení nemělo šanci.