Červenec, 2024
blog

Nadýmání v těhotenství: 7 tipů, jak se se ho zbavit

Příčiny plynatosti v těhotenství

Během těhotenství se zvyšuje hladina hormonu progesteron, který uvolňuje svaly v těle – včetně svalů trávicího traktu. Kvůli tomu dochází ke zpomalení procesu trávení, a v důsledku toho i k nadýmání nebo zácpě, obzvlášť na začátku těhotenství. Dalším faktorem, který se na zvýšené plynatosti podílí v druhém a třetím trimestru, je rostoucí děloha. Ta tlačí na žaludek a střeva, což opět zpomaluje trávení. 

 

Některé těhotné ženy se také častěji potýkají se stresem a úzkostmi, které se pojí s nastávající životní změnou či obavami o správný vývoj těhotenství. Zvýšená hladina stresových hormonů se také podílí na zhoršeném trávení a může se projevovat bolestmi břicha, nadýmáním, zácpou nebo průjmem. Nezapomínejme ale ani na dietní chyby, kterých se těhotné mohou dopouštět, na vině bývá také méně pohybu.

 

 

7 tipů, jak se nadýmání zbavit (nebo ho alespoň zmírnit)

1. Jezte vědomě a pomalu. 

Na jídlo si udělejte čas, každé sousto důkladně rozžvýkejte. Trávicí systém rozžvýkanou potravu lépe zpracuje. Vyhnete se také hltání a polykání vzduchu. Při jídle nemluvte. 

 

2. Vyhněte se potravinám, které nadýmají. 

Vynechte na čas z jídelníčku potraviny, které jsou známé tím, že nadýmají. Jde například o luštěniny, brokolici, cibuli, zelí a další. Zeleninu konzumujte spíše tepelně upravenou. Nadýmavé účinky luštěnin lze snížit důkladným vařením a tím, že vody přidáte oblíbené bylinky, které působí proti nadýmání (např. tymián, fenykl, římský kmín nebo bobkový list). Není vhodné také čerstvé pečivo nebo smažené jídlo, někomu nedělají dobře ani mléčné výrobky.

 

3. Nezapomínejte na pitný režim. 

Pravidelné pití vhodných nápojů podporuje činnost trávicího systému, a tím snižuje pravděpodobnost nadýmání. Pijte vodu, bylinkové čaje, džusy, ale vyhněte se perlivým a uměle slazeným nápojům. Ty mají opačný účinek a problémy s plynatostí mohou ještě zhoršit.

 

4. Pravidelný pohyb rozhýbe i trávení

Ani v těhotenství není nutné vyhýbat se sportu. Vybírejte si takové aktivity, které nejsou náročné a cítíte se při nich komfortně. Může jít o svižnější procházku, tancování, těhotenské cvičení, plavání nebo jógu. Fyzická aktivita pomáhá stimulovat střevní peristaltiku, což je klíčové pro prevenci nadýmání.

 

5. Povolejte na pomoc bylinky

Bylinky pomáhají s trávením, v těhotenství vyzkoušejte například meduňku, mátu nebo fenyklový čaj (ten je vhodné popíjet pak následně i při kojení, pokud na plynatost trpí miminko).

 

6. Relaxujte a snažte se vyhnout stresu

Stres a úzkosti také zhoršují trávení. Eliminujte napětí pravidelným pohybem, naučte se různé relaxační a dechové techniky. Práci s dechem oceníte následně i při porodu. 

 

7. Podpořte trávení vhodnými doplňky stravy. 

Pro zdravou střevní mikroflóru jsou vhodná probiotika. Vyzkoušet může i různé bylinné tablety, zjistěte si ale předem, které byliny jsou v těhotenství vhodné. Pokud se rozhodnete využít jiná léčiva na zmírnění trávicích obtíží, poraďte se buď přímo v lékárně, nebo výběr zkonzultujte s lékařem.

První pomoc při pocitu nafouklého břicha

Nepříjemným projevem nadýmání je také nafouklé břicho. Běžně si člověk může ulevit masáží nebo horkou koupelí, v těhotenství se těmto metodám ale raději vyhněte. Pomoci může nahřívání pomocí polštářku nebo úlevové polohy jako je například dřep, schoulení do klubíčka nebo různé jógové pozice, které zvládnete i s větším bříškem. Stačí si například lehnout na záda, pokrčit nohy a přitáhnout si je za kolena k sobě. Prospěšná může být také procházka nebo jiný pohyb.

 

Kdy jít k lékaři?

Pokud vás plynatost v těhotenství trápí dlouhodobě, způsobuje bolesti, konzultujte raději problém se svým lékařem. Doporučí vám vhodné léky na zmírnění obtíží a vyloučí jiné zdravotní komplikace (např. potravinovou alergii). K lékaři také běžte, pokud se nadýmání pojí s dalšími problémy jako jsou křeče, krev ve stolici nebo přetrvávající zácpa.