Červen, 2023
blog

Co pít a nepít v těhotenství –⁠ jak na zdravý pitný režim?

Během těhotenství se každá žena setká se spoustou pouček o tom, čemu by se v jídelníčku měla vyhnout. Některé potraviny jsou pro vývoj plodu či kvůli riziku potratu vyloženě nebezpečné. Pak je tu spousta takových, u kterých je jejich vhodnost diskutabilní. Na čem se ale shodnou všichni je fakt, že výživa ženy v těhotenství má dlouhodobý dopad na zdraví děťátka (tzv. nutriční programování). Jak je to s nápoji? Pojďme se podívat, které jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout.

 

Co pít v těhotenství?

Pitný režim by měl dodržovat každý člověk bez ohledu na stav. Voda tvoří 50 - 70 % naší hmotnosti a zajišťuje správné fungování organismu. V těhotenství a následně i při kojení by ženy měly ženy vypít ještě více vody, než je doporučené množství. To je u dospělé ženy 2,2 litru, u těhotných se pak hodnota zvyšuje na 2,3 litru bez tekutin přijatých stravou (s těmi je to 3 litry). Množství potřebných tekutin také záleží na tom, jakou tělesnou aktivitu ten den děláte nebo jaká je venkovní teplota.  

Kromě množství je samozřejmě důležité i to, co pijete. Základ zdravého pitného režimu tvoří čistá voda. Vhodná je i slabě mineralizovaná voda (100 - 500 mg/litr). Takové jsou například kojenecké vody, které zároveň splňují limity obsahu dusičnanů a sodíku. Dále jsou vhodnou tekutinou ovocné čaje a zeleninové a ovocné šťávy. V případě džusů pozor na vyšší obsah cukrů, postačí max. sklenka denně. Jen výjimečně si dopřejte slazené sycené nápoje kvůli množství sladidel, konzervantů a barviv. 

 

Bylinné čaje 

Při výběru bylinných čajů je nejlepší poradit se přímo se svým gynekologem či v lékárně. Informace o tom, jestli je bylinný čaj vhodný i během těhotenství, najdete někdy také na krabičce. Nebo zvolte přímo směsi s označením „těhotenský čaj“. Ty se skládají pouze z bylinek, které těhotným ženám prospívají. Vybírat můžete nejen podle chuti, ale také dle působení bylinek. Najdete například takové, které pomohou s těhotenskými nevolnostmi nebo při psychické nepohodě. 

Mezi vhodné byliny patří například: 

V menším množství a občasně neuškodí zázvorový čaj (prokrvuje ale pohlavní orgány a při nadměrném užívání může způsobit problémy) nebo mátový. Zázvor i máta navíc pomáhají i při těhotenských nevolnostech. Úplně se vyhněte třezalce, ženšenu, řebříčku či pelyňku. 

 

 

Kontryhel a maliník

Skvělými pomocníky v těhotenství jsou pro ženu kontryhel a maliník. Kontryhel je dokonce označovaný jako  „ženská bylina“. Je užitečný při řešení gynekologických potíží v různých obdobích života, používá se mimo jiné k léčbě neplodnosti. V období těhotenství je kontryhel pomocníkem pro posilování ženských pohlavních orgánů, především dělohy. Díky tomu snižuje riziko potratů či předčasného porodu. Využijete ho i v období šestinedělí při hojení poporodních zranění. 

Dalším skvělým pomocníkem pro těhotné ženy je maliník. U toho ale pozor! Je vhodný až od ukončeného 36. týdne těhotenství. Pomáhá připravovat porodní cesty a podporuje děložní činnost. Při pravidelném užívání na konci těhotenství dokonce mírní poporodní krvácení. 

 

Jak bezpečně vybírat bylinné čaje?

 

Nápoje s obsahem kofeinu

Neumíte si představit den bez kávy? Ani v těhotenství se jí nemusíte úplně vzdávat. Odborníci se shodují na max. denní dávce 200 mg kofeinu denně (např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin), což odpovídá zhruba 2 až 3 šálkům kávy denně. Některé studie udávají dokonce 300 mg. Můžete zvolit také bezkofeinovou variantu kávy, ale i ta obsahuje zbytkový kofein. Chuťově srovnatelné jsou i náhražky kávy z kořene čekanky či pampelišky. Ty jsou navíc nutričně bohatší.

Kofein neobsahuje pouze káva, ale také další nápoje či potraviny –⁠ čaje, kolové nápoje, energetické nápoje, čokoláda. Proto si těhotná žena musí hlídat, jaké zdroje kofeinu v pitném režimu a jídelníčku má, množství kofeinu se samozřejmě sčítá. Kofein totiž prostupuje přes placentu k plodu a dostává se do jeho krve. Může snižovat průtok krve placentou a zrychlovat srdeční činnost plodu. Organismus v těhotenství odbourává kofein pomaleji, proto zůstává v těle ženy a tedy i plodu déle. 

Neexistují studie, které by dokazovaly vliv kofeinu na vývoj plodu. I tak ale odborníci upozorňují na spojitost vyššího příjmu kofeinu během těhotenství s menší velikostí plodu a porodní hmotností novorozence, nebo dokonce růstovou retardací a vyšším rizikem potratů.

 

Černý a zelený čaj v těhotenství

Černý čaj obsahuje méně kofeinu než káva, na jeden šálek je to zhruba 50 mg kofeinu. Pokud ale pijete druhý nálev čaje (už jednou zalitý sáček horkou vodou po dobu min. 30 sekund), množství kofeinu bude zcela minimální. Zhruba poloviční množství kofeinu na šálek pak obsahuje zelený čaj, cca 25 mg. Zelené čaje jsou navíc zdraví prospěšné, mají protizánětlivé účinky, a jsou v období těhotenství vhodnější než černé čaje. 

Zelené i černé čaje jsou k dostání také ve variantě bez kofeinu. Další možností je zvolit rooibos, čaj z čajovníkovce kapského. Lahodnou chutí se vyrovná černému i zelenému čaji, navíc prospívá imunitnímu systému, obsahuje významné množství minerálů a stopových prvků. Můžete ho bez obav pít i v těhotenství, protože neobsahuje kofein ani jeho deriváty.

 

Zakázané a nevhodné nápoje

Asi není třeba připomínat, že byste v období těhotenství měla zcela vyloučit alkohol. Nejvyšší riziko pro vývoj plodu představují alkoholické nápoje v prvním trimestru, kdy mohou zvýšit riziko potratu nebo dokonce způsobit úmrtí plodu. Žádná dávka alkoholu ale není pro dítě zcela bezpečná v žádném stadiu těhotenství. Může mít vliv např. na srdeční vady či hyperaktivitu. 

Nevhodný je také tonic kvůli obsahu chininu. Jeho podávání je v těhotenství zakázané kvůli přímému působení na děložní svalovinu (vyšší množství může vyvolat potrat či předčasný porod). Vyhnout byste byste v těhotenství měla také energetickým nápojům kvůli obsahu kofeinu, sacharidů, konzervantů a barviv. 

 

Zdroje: