Březen, 2022
blog

Jak zlepšit kvalitu vajíček

Množství vajíček v ženském těle je dáno ještě před narozením a tento počet je definitivní. S počtem vajíček tedy nejde nic dělat. Kvalitu vajíček ovlivňuje řada faktorů, z nichž mnoho je v našich rukou. Například s genetickými predispozicemi se příliš mnoho udělat nedá. Podobně tak množství a hladiny různých hormonů jsou hůře ovlivnitelné a vyžadují návštěvu lékaře, který navrhne vhodnou léčbu. Existuje ale řada dalších faktorů, které mají vliv na kvalitu vajíček a které může každá žena sama ovlivnit. Pro zdraví vajíček je zásadní dodržování správné životosprávy a zásad zdravého stravování. Žena by se měla vyhýbat škodlivým a toxickým vlivům okolního prostředí, dopřávat si vyváženou kombinaci pohybu a odpočinku a pozitivně se naladit. Jak tedy pracovat na vysoké kvalitě vajíček?

Strava – dopřejte tělo, co potřebuje, a ono vás odmění

V ideálním světě by existoval univerzální jídelníček, který by byl vhodný pro každého, kdo se snaží otěhotnět. Bohužel v reálném světě situace není tak jednoduchá, protože každý člověk je individuální a jeho tělo má jiné potřeby. Proto neexistuje návod na jednu správnou dietu, díky které by se zlepšila kvalita vajíček. Každý si musí svůj jídelníček přizpůsobit sobě na míru. Přesto jsou některé potraviny, které jsou obecně považované za prospěšné pro všechny a mají blahodárný vliv na dobrou kvalitu vajíček a plodnost.

Antioxidanty

Antioxidanty jsou v poslední době velmi skloňované a ne neprávem. Díky svým vlastnostem zpomalují stárnutí buněk a podporují jejich zdravé fungování. Antioxidanty například zlepšují funkci mitochondrií, které dodávají buňkám energii a jsou tedy velmi důležité pro kvalitu vajíček a reprodukční funkce. Pokud chcete doplnit antioxidanty z přírodních zdrojů, vyzkoušejte:

Zdravé tuky

Není tuk jako tuk, ale existují tuky, které jsou zdraví prospěšné a podporují kvalitu vajíček, plodnost, snižují riziko zánětů a srovnávají hladinu hormonů. Takzvané zdravé tuky najdete v potravinách s vysokým podílem tuku, jako jsou ryby, avokádo, ořechy, olivový olej apod. Důležité je vybírat si takové potraviny nebo suroviny, které nebyly ošetřeny chemickým postřikem nebo pesticidy. U živočišných produktů volte maso a vejce od zvířat, která vyrostla ve volném výběhu nebo na pastvě a do krmení jim nebyla přidávána žádná antibiotika nebo hormony. U ryb vybírejte takové, které byly uloveny na moři, protože u břehu hrozí kontaminace vody těžkými kovy a chemikáliemi z pevniny.

 

zivotosprava

 

Životní styl a životospráva

O zdravém životním stylu slýcháme ze všech stran, ale málokdo přesně definuje, o co se jedná, zvláště ve vztahu k plodnosti a kvalitě vajíček. Zdravý životní styl není jen o správném jídelníčku, cvičení a odpočinku. Jde především o vyváženost, protože všeho moc škodí, i kdyby se jednalo o tu nejzdravější věc na Zemi. Vyvážený životní styl znamená schopnost najít rovnováhu mezi prací a zábavou, rodinou či přáteli a osobním životem jedince, pohybem a odpočinkem apod. Velmi důležité je umění zpracovávat a zvládat stres. Dalším důležitým faktorem je spánek. Člověk by měl spát zhruba 8 hodin denně, protože během tohoto období se tělo zotavuje a regeneruje, což jde až na buněčnou úroveň a přímo to ovlivňuje také kvalitu vajíček a podporuje růst folikulů. Každý člověk je jiný, a proto u každého budou jazýčky vah vychýlené trochu jinak. Kvalitu vajíček naopak snižují nezdravé návyky, jako je kouření, konzumace alkoholu, stimulantů (káva, silné čaje, energy drinky apod.) nebo omamných látek. Všechny tyto věci zanášejí organismus toxiny, které nejen brání zdravému rozvoji buněk, ale přímo je poškozují.

Lékařské metody

Způsob, jakým žijete, jak se stravujete, jak se staráte o své tělo i duši a jak celkově přistupujete k životu, to vše jsou faktory, které mohou mít na kvalitu vajíček velmi podstatný vliv. Existují ale případy, kdy ani upravená a vyvážená životospráva a zdravý životní styl nedokážou kvalitu vajíček zvýšit natolik, aby byla žena schopná počít přirozenou cestou. Na vině může být genetika, prodělaná gynekologická onemocnění nebo také nedostatečný počet oplodnění schopných vajíček. Pak může být léčba neplodnosti v IVF centru nebo využití darovaných vajíček jedinou možností, jak si pořídit vlastní miminko. Lékaři mají dnes k dispozici řadu metod a postupů, jak stimulovat vaječníky ke zvýšené produkci vajíček a zlepšení jejich kvality.