Červenec, 2023
blog

Jak poznat nedostatek železa v těhotenství a proč je důležité?

Nedostatek železa v těhotenství je poměrně častým problémem, který může mít negativní dopad na zdraví matky i plodu. Anémie z nedostatku železa je jednou z nejčastějších forem anémie a vyskytuje se u přibližně 15 - 25 % těhotných žen. Jak u sebe poznáte nedostatek železa a proč je důležité si hlídat jeho příjem?

 

Co zajišťuje železo?

Železo hraje klíčovou roli v tvorbě červených krvinek, které přenášejí kyslík z plic do ostatních částí těla. Během těhotenství se objem krve zvyšuje. To znamená, že tělo potřebuje více železa, aby zajistilo produkci dostatečného množství červených krvinek. Navíc se železo ukládá v játrech plodu. Tím se zajišťuje dostatek železa během prvních šesti měsíců života dítěte. Právě z tohoto důvodu je nejdůležitější ohlídat dostatečný přísun železa ve druhé polovině těhotenství.

 

Příznaky nedostatku železa

Pokud trpíte anémií, projeví se u vás s největší pravděpodobností únava, ospalost, bledá pokožka či chladnější končetiny. Časté jsou bolesti hlavy a nevolnost. Můžete také pociťovat zvýšenou srdeční činnost nebo se častěji zadýchávat. Nedostatek železa je také jednou z příčin snížené imunity.

Díky železu se tvoří protein hemoglobin, který přenáší kyslík z plic do ostatních částí těla.

Těhotné ženy s nedostatkem železa mají často také nízký hemoglobin. Nízká hladina hemoglobinu může vést k nedostatečnému zásobení plodu kyslíkem a zvýšenému riziku předčasného porodu nebo nízké porodní hmotnosti. Některé studie také prokázaly, že nedostatek železa může mít dokonce negativní vliv na neurokognitivní vývoj dítěte. 

 

 

Zdroje železa v potravinách

Těhotenství je pro tělo náročným obdobím, a proto je obecně důležité myslet na pestrý jídelníček. I když nedostatkem železa netrpíte, je důležité hlídat jeho dostatečný příjem. Skvělým zdrojem železa jsou mořské řasy, hovězí maso (doporučuje se především vývar), kuřecí maso, ryby, vejce, ale také luštěniny, listová zelenina a ořechy. Ideální je mít v jídelníčku různorodé zdroje, a to jak rostlinné, tak živočišné.

Pro správné vstřebávání železa se také doporučuje konzumovat potraviny bohaté na železo spolu se zdroji vitamínu C. Těmi jsou například citrusy, kiwi či paprika. Naopak taková káva nebo čaj mohou vstřebávání železa snižovat, proto je lepší je omezit (což se doporučuje i kvůli obsahu kofeinu). 

 

Jak rychle doplnit železo?

Pokud krevní testy prokáží nízkou hladinu železa, lékař vám předepíše speciální doplňky pro těhotné. Množství železa v krvi se v těhotenství kontroluje většinou už v 10. týdnu těhotenství. Další krevní testování se pak provádí ve 3. trimestru. Pokud na sobě ale pociťujete jakékoliv příznaky anémie, které jsme vyjmenovali výše, neváhejte o tom svého gynekologa informovat. 

Stejně tak se svým lékařem poraďte, pokud se rozhodnete užívat volně prodejné doplňky sama. Zkontroluje vhodné dávkování, příliš vysoká hladina železa může být škodlivá. Některé ženy navíc po užívání železa mohou trpět zácpou či nevolnostmi, proto není vhodné užívat je preventivně.

 

Zdroje: