Říjen, 2021
blog

Jak podpořit plodnost ženy

Ozvaly se u vás biologické hodiny a začínáte uvažovat o miminku? Některým párům se to podaří téměř okamžitě, jiné musí chvíli počkat a u dalších se snažení o vlastního potomka protahuje natolik, že musejí vyhledat odbornou pomoc u odborníků z IVF klinik. Plodnost začíná být u současné populace stále větší problém a až 20 % párů dokáže počít jen díky metodám asistované reprodukce. Než ale dojde na léčbu a umělé oplodnění, vyplatí se vyzkoušet několik osvědčených triků, jak podpořit plodnost u žen. Stačí dodržovat pár jednoduchých zásad a nový přírůstek do rodiny si můžete domů z porodnice dřív, než byste sami čekali. Čím je tedy možné podpořit plodnost přirozenou cestou?

Vyšší šance, jak otěhotnět

Rad na to, jak otěhotnět, existuje celá řada. Od babských rad, přes vědecké studie prokazující blahodárný vliv některých látek na plodnost, až po léčbu na reprodukční klinice. Umělé oplodnění je ale až poslední variantou, kterou zvolit, když se snažíte o miminko a vysněné dvě čárky se na těhotenském testu stále neobjevují. Plodnost ženy lze podpořit i mnoha snazšími způsoby. Jaké to jsou?

 

Otěhotnění není boj

Mnoho žen, kterým se nedaří ani po několika měsících nechráněného pohlavního styku, se začíná stresovat, jestli je s nimi a jejich partnerem vše v pořádku. Ačkoli všichni dobře víme, že přemíra stresu je pro lidský organismus škodlivá a u snah o početí to platí dvojnásob. Kromě stresu, který je způsobený náročnými situacemi v každodenním životě, doléhá na ženy, které se snaží otěhotnět, i stres z toho, že se jim nedaří počít. Přitom stres může být jedním z faktorů, proč vytoužené miminko stále nepřichází. 

Pokud se vám nedaří otěhotnět, nechte věcem volný průběh. Užívejte si milování s partnerem kvůli společným intimním chvilkám a ne kvůli tomu, že máte ovulaci a plodné dny. Také platí, že u mužů trvá až dva měsíce, než spermie plně dozrají. Nezáleží tedy na tom, jak často budete mít s partnerem pohlavní styk, jde spíše o správné načasování. Nikdy by ale neměla být snaha o otěhotnění tlak. Mnoho fyzických komplikací je často podmíněno psychologicky. Zapomeňte na chvíli, že se snažíte o miminko a dopřejte si volnost. Vyrazte s partnerem do divadla, na koncert, výlet, dovolenou nebo prostě dělejte to, co vás oba baví. S čistou hlavou a bez stresu je šance na početí výrazně vyšší.

 

jak rychle otěhotnět

 

Myslete na sebe a své tělo

Duševní rovnováha a pozitivní naladění jsou velmi důležité. Je ale potřeba myslet také na fyzickou stránku. Zdravá žena se silnou imunitou má výrazně větší šanci na otěhotnění, než žena, jejíž organismus bojuje s přemírou toxinů a dalších škodlivých látek. Na správné životosprávě velmi záleží. Pokud se snažíte otěhotnět, určitě by měli oba dva partneři omezit kouření nebo s ním v ideálním případě úplně přestat. Také se vyplatí omezit konzumaci alkoholu, i když jedna sklenička vína u romantické večeře ve dvou spíše podpoří dobré psychické rozpoložení nebo náladu na milování, než uškodí.

Velmi důležitý je také pohyb, ale do zdravé míry. U velmi přepínaného těla se zvláště u žen šance na otěhotnění snižuje. Ukazují to například studie u profesionálních sportovkyní, u kterých dochází při silné zátěži i k vynechání menstruace. Spolu s přirozenou mírou pohybu jde ruku v ruce také úprava jídelníčku. V něm by mělo hrát dominantní roli čerstvé ovoce a zelenina, dostatek vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. Ženy, které se snaží otěhotnět, by měly konzumovat potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové a vitamínů B. Muži mohou podpořit šanci na početí dostatečným příjmem zinku, selenu a antioxidantů. K početí pomáhají také bylinky. Kontryhel má blahodárné účinky na ženské orgány, díky čemuž zvyšuje šanci na početí a naopak snižuje šance potratu. Pro pravidelný menstruační cyklus se doporučuje meduňka nebo heřmánek.

 

otehotnet

 

Početí neodkládejte

Podle odborných studií se věk prvorodiček stále zvyšuje. Zatímco v generaci našich babiček a maminek bylo naprosto běžné, že měly svého prvního potomka ještě před dvacítkou, dnes ženy rodí své první dítě velmi často až po třicátém roku věku. To potvrzují i statistiky IVF klinik, na které se obracejí neplodné páry stále ve vyšším věku. Svou roli v tom hraje mnoho faktorů a především změny, které přinesla moderní doba. Řada žen chce nejprve vystudovat, poznávat svět a cestovat, vybudovat si kariéru, zabezpečit se po finanční stránce a najít si partnera, se kterým by mohla strávit celý život a založit rodinu. To vše je naprosto v pořádku.

Podle lékařský studií se ale také ukazuje, že ženy jsou po stránce početí nejproduktivnější mezi 20 až 25 rokem věku. V tomto ohledu pak vzniká určitý paradox. Mladší ženy jsou sice plodnější a otěhotní snadněji, ale často nejsou zajištěné nebo psychicky připravené na mateřství. Naopak vyzrálejší ženy už mají zázemí, dosáhly toho, co chtěly, ale bohužel příroda je v tomto ohledu nemilosrdná a jejich plodnost se snižuje. Záleží na každé ženě, jaké má priority. V případě, že se rozhodne otěhotnět ve vyšším věku a nedaří se, je vždy k dispozici moderní medicína a asistovaná reprodukce, díky které si lze splnit sen o vlastní rodině.