Leden, 2021
blog

Jak probíhá umělé oplodnění?

Neúspěšné pokusy o početí potomka už v současné době nemusejí znamenat život bez dětí. Moderní medicína je natolik vyspělá, že dokáže řadu problému, včetně neplodnosti, řešit. Nadějí pro páry, kterým se nedaří přirozenou cestou počít miminko, je asistovaná reprodukce a základní metoda mimotělního oplodnění neboli IVF. Na co se při procesu umělého oplodnění připravit? 

Hormony jsou základ

Pokud se vám nedaří s partnerem otěhotnět a zajímá vás, jak probíhá umělé oplodnění, vše začíná u hormonální přípravy. Ženě jsou injekčně aplikovány hormony, aby se stimulovaly vaječníky a dozrálo v nich hned více vajíček najednou. Díky tomu je možné při jednom odběru získat více vajíček a zvýšit tak šance na úspěšné početí. 

Hormonální léčba zároveň zabraňuje procesu ovulace, který by byl pro úspěšný odběr vajíček nežádoucí. Umělá hormonální příprava eliminuje produkci přirozených hormonů a celý menstruační cyklus je plně v rukou lékařů. Samotný proces trvá 1 až 3 týdny, během kterých gynekolog monitoruje vývoj a zrání folikul s vajíčky. 

Odběr vajíček a spermií

Odběr vajíček a spermií obvykle probíhá ve stejný den. U žen se jedná o zhruba 10minutový zákrok v celkové anestezii, kdy jsou vajíčka (oocyty) odebrána přímo přes pochvu. U mužů se získávají spermie obvykle masturbací a v ojedinělých případech odsátím z nadvarlat. 

V případě problémů u ženy je možné využít darování vajíček a u muže rozmrazením uchovaného vlastního či dárcovského ejakulátu. Plodnost muže je možné diagnostikovat pomocí spermiogramu, který určí počet, vzhled a míru pohyblivosti spermií.   

 

oplodnění

 

Mimotělní oplodnění

Po odběru vajíček a spermií jsou vybrána vhodná vajíčka, která jsou následně v laboratoři oplodněna metodou IVF. Oplodněná vajíčka (embrya) jsou na IVF klinice po několik dní kultivována a sledována. Během této doby je lékaři pravidelně kontrolují, aby bylo 100% jisté, že je vše v pořádku.

Dříve se do dělohy ženy vkládalo více embryí, aby se zvýšila šance na jejich uhnízdění. To však často vedlo k nežádoucímu mnohačetnému těhotenství. Proto se v dnešní době volí metoda, kdy se do dělohy ženy přenáší pouze jedno embryo a ostatní jsou zmražena pro další využití v případném následujícím cyklu.

 

mimotělní oplodnění

 

Embryotransfer a kryoemryotransfer

Embryotransfer je proces, při kterém dochází po úspěšné kultivaci embrya do dělohy. Obvykle probíhá zhruba po 2 až 3 dnech kultivace, v některých případech po 5 až 6 dnech. Ne vždy je ale uhnízdění vajíčka úspěšné, a proto se odebírá více vajíček a IVF má několik cyklů. Oplodněná vajíčka, která nejsou přenesena hned po odběru, jsou zmražena. V takovém případě se následně jedná o kryoembryotransfer (KET). 

Úspěšnost umělého oplodnění se ukáže zhruba po 10 dnech od embryotransferu nebo kryoembryotransferu. Těhotenství odhalí těhotenský test a následné ultrazvukové vyšetření. Ke zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění, bezproblémovému průběhu těhotenství a donošení zdravého miminka napomáhají další laboratorní metody, které ale obvykle nebývají placené ze zdravotního pojištění. 

Díky moderním metodám současné medicíny je proces in vitro fertilisation dostupný pro všechny, kdo touží po miminku, ale nedaří se jim počít přirozenou cestou. Asistovaná reprodukce je zároveň do velké míry hrazena zdravotními pojišťovnami. Umělé oplodnění je šancí pro neplodné páry, jak počít a prožít plnohodnotný a naplněný život s dítětem.