Květen, 2020
blog

IVF je obrovská výzva. Nebo ne?

IVF, neboli In Vitro Fertilization - umělé oplodnění, nezní na poprvé jako složitý proces - vejce jsou odebrána z těla (nebo od dárce), oplodněna v laboratoři a poté navráceny do dělohy k dokončení procesu ve většině případů. Co je na tom tak náročného? Počet hororových příběhů dostupných na online diskuzích vyděsil mnoho lidí a odradil od léčby tím, že bylo popsáno jako velmi vyčerpávající, zvlášť pro ženy. I když je pravda, že IVF je v jistém slova smyslu velká výzva, je třeba se na to podívat z několika úhlů a zjistit, co lze očekávat od tohoto hodně diskutovaného postupu.

Nezvyklé situace

IVF zahrnuje věci a situace, které lidé nemusí očekávat a na které nejsou zvyklí. Pravidelné injekce, nutné po dobu přibližně dvou týdnů, aby se tělo připravilo na odběr vajíček a samotný odběr probíhá v chirurgické místnosti, v anestezii nebo bez, podle výběru pacienta. Mnoho žen, které přispěly svým příspěvkem do online diskuze, hlásilo, že byly šokovány, když se dozvěděly, že tímto musí projít a překonat strach z jehel a operačního sálu, aby mohly absolvovat léčbu. Je dobře známo, že ne každý tyto věci dobře snáší, proto je IVF v tomto ohledu velmi lidštější, než byste očekávali. Se správnou přípravou a se zjištěním validních informací však můžete předem zjistit, co bude IVF zahrnovat a jak se s tím nejlépe popasovat.

IVF jako výzva pro lidské tělo

Nevěřte všemu, co se píše na internetu

Každá online diskuze hovoří o náročnostech IVF - od vedlejších účinků léků po dobu zotavení po anestezii - ale mnohé z nich jsou velmi překroucené. Klientka Constandina, která svůj názor sdílela na Telegrafu (online diskuze), mluví o radosti, kterou prožívala, když konečně počala a nakonec říká, že v důsledku léčby “je silnější, než si myslela, že je”. Další klientka Katie přispěla svým názorem na BeyondType1 (nezisková organizace) a hovoří o tom, jak je vděčná za otestování její síly a že její partnerský vztah je mnohem lepší a silnejší, protože celý proces společně úspěšně zvládli. Je proto hodně důlěžité najít důvěryhodný zdroj informací - buď přímo od kliniky, nebo od osob, které celý proces absolvovaly. 

Zdravotnická turistika jako trend dnešní doby

Existuje mnoho lidí, kteří kombinují léčebný cyklus současně s dovolenou a volným časem, což je díky zdravotnické turistice možné a velmi často využívané. IVF se velmi rozrostlo ve velkých městech, jako například u nás v Praze. Praha je velmi známá světovou zdravotnickou turistikou a špičkovými reprodukčními klinikami s přívětivými cenami. I když cestování mimo domov není pro každého, tak každý může bezpečně během procesu IVF cestovat a to by mohlo vést k uvolnění jistého tlaku, který pacient může zažívat. Společně vzpomínky se svými blízkými a těšení se na novou etapu života. Je třeba myslet pozitivně, protože to, jaký je náš svět, si tvoříme my sami v naší mysli. 

 

Zdroje:
http://www.healthtalk.org/peoples-experiences/pregnancy-children/infertility/difficult-parts-ivficsi-treatment
https://beyondtype1.org/first-cycle-what-i-never-imagined-about-ivf-treatment/
https://www.telegraph.co.uk/women/life/8-women-talk-honestly-about-the-gruelling-reality-of-ivf---and-t/