Červen, 2020
blog

Hormonální antikoncepce: pomocník nebo strašák?

Hormonální antikoncepce (HA). Velmi aktuální a kontroverzní téma, o kterém by se mělo mluvit mnohem více než doposud. Jedna z nejznámějších forem HA - ve formě pilulek - je blíže představena v tomto článku. 

Co je HA?

Ve zkratce, jsou to přípravky, které obsahují velké množství hormonů a zabraňují otěhotnění. Existuje mnoho různých forem, od pilulek, až k hormonálním tělískům. 

Trápí vás akné? Tak tady máte prášky.

V dnešní době se rozmáhá to, že jsou dívkám předepsány pilulky ve velmi mladém věku - kolem 15 let - pouze proto, že mají akné (což je mimochodem logické vzhledem k jejich věku) a ne primárně pro to, aby zabránili v početí. Gynekologové se často ani neptají, s dívkami nekomunikují a nejsou schopni jim poskytnout informace a bezmyšlenkovitě pilulky předepíší. To může vést k velmi vážným zdravotním komplikacím. Nejen, že do sebe dívky dávaji velké množství hormonů a tím pádem jejich menstruace není “opravdová (Hormony z pilulek v těle roznesou informaci, že je žena nonstop těhotná. Cyklus je tedy uměle vytvořený), ale také to velmi zvyšuje riziko žilní trombózy (krevní sraženiny), kterou braní HA velmi podporuje. Mladé slečny si tedy nedostatkem informací a následném braní pilulek mohou nevědomě zadělat na pozdější trable. 

Je tedy velmi důležité, aby byly dívky informovány o možných nepříjemnostech, které se s braním HA pojí. Je velmi jednoduché každý den spolknout jednu pilulku, proto se k tomu mnoho dívek a žen uchyluje. Ale z dlouhodobého hlediska to může napáchat velké škody.

Hormonální antikoncepce

Vysazení antikoncepce 

Když dívka bere HA už nějaký ten rok, tělo se adaptuje. Dlouhodobě je do těla dostáváno vysoké množství hormonů a je logické, že takové fungování není pro ženské tělo přirozené. Jestliže se pak žena rozhodne, že by chtěla mít děti a HA vysadí, nemusí to přijít ihned. Tělu nějakou dobu trvá, než se zotaví z vysoké a umělé dávky hormonů, která přijímalo i několik let. Ženy se také mohou potýkat s velkými fyziologickými změnami, například s příbytkem či úbytkem váhy, objevení akné. Nastávají i emoční změny a změny chování, které jsou ale obecně brány pozitivně. Vrací se sexuální apetit, uvolněnost a lepší nálada. 

HA vysoce ovlivňuje celý ženský cyklus a vlastně celé ženské tělo, jak fyzicky, tak psychicky. Jestliže dívka uvažuje o braní HA, je vhodné zvážit všechna pro a proti, která to nabízí a dívat se na to i z dlouhodobého hlediska. V dnešní době existuje mnoho různých nehormonálních metod, díky kterým lze předejít otěhotnění. Jestliže si nejste jisté, jakou metodu ochrany zvolit a jaká by pro vás byla vhodná, nebojte se obrátit na svého gynekologa. Ptejte se a sbírejte kvalitní informace, jedná se o zdraví a vlastně i duševní pohodu, což je to nejdůležitější, co máme.