Leden, 2021
blog

Co je to ovulační kalendář a jak zvýšit šanci na otěhotnění

Plodné dny, během kterých je nejsnadnější otěhotnět, nastávají během období ovulace. Díky ovulačnímu kalendáři je možné orientačně určit, kdy toto období nastane. Ženy tak mají možnost plodné dny předpovídat a plánovat těhotenství. Jak zjistit ovulaci pomocí ovulačního kalendáře a jaké jsou na ovulační kalendář aplikace?  

Co je to ovulace?

Ovulace je přirozený fyzický proces, při kterém dochází díky hormonálním změnám k uvolňování vajíčka. Menstruační cyklus má čtyři fáze a ovulace je třetí z nich. První je samotná menstruace. Druhá je fáze folikulární, během které ve vaječnících dozrávají vajíčka. Po ní následuje fáze ovulační, při níž je největší šance na otěhotnění. Poslední je fáze luteální a dochází při ní buď k uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze, nebo k procesu, který připraví podmínky pro další menstruaci.

Pokud je menstruační cyklus pravidelný, trvá 28 dní. V takovém případě k ovulaci dochází kolem 14 dne menstruace. Ne všechny ženy ale mají pravidelný menstruační cyklus, a proto bývá obtížné poznat, kdy se přesně ovulace dostaví. Ovulační kalendář slouží k tomu, jak zjistit ovulaci, naplánovat si sex a jak zvýšit šance na otěhotnění. 

 

ovulace příznaky

 

Jak zjistit ovulaci?

Některé ženy umí přicházející ovulaci samy rozpoznat na základě fyzických projevů a tělesných příznaků, jako je větší citlivost, hormonální změny nebo větší chuť na sex. Rozhodně to ale není běžná záležitost. V případě, že má žena nepravidelný menstruační cyklus, je ovulační kalendář jednou z metod, jak ovulaci poznat. Alternativou jsou také digitální ovulační testy, které umí určit dobu ovulace podle hladiny hormonů plodnosti v moči.

Jedním z nejvýraznějších indikátorů blížící se ovulace je změna bazální teploty, která se v tomto období zvýší až o 0,5 °C. Pokud si ji bude žena každý den zaznamenávat do ovulačního kalendáře a sledovat její výkyvy, bude se lépe orientovat ve fázích svého menstruačního cyklu. To ji umožní předvídat období, kdy ovuluje a má plodné dny. 

Komplikace spočívá v tom, že zvýšená teplota znamená konec ovulace. A právě zde přichází na pomoc ovulační kalendář. Díky zaznamenaným hodnotám je možné vytvořit graf, který umožňuje sledovat, jak se bazální teplota proměňuje. Z grafu lze pak snadno vyčíst, kdy se blíží ovulace. V dnešní době už není nutné data zaznamenávat na papír a následně z nich ručně vytvářet graf. Na internetu existují online kalkulačky ovulace a do mobilních telefonů lze stáhnout ovulační kalendář jako aplikaci. Vše pak je okamžitě a přehledně při ruce.

Ovulace a plodné dny

Ovulace je v podstatě jeden okamžik, při kterém se zralé vajíčko uvolní z vaječníku. Naopak doba, během níž může být vajíčko oplodněno je mnohem delší, a právě tomuto období se říká plodné dny. Samotné vajíčko má životnost zhruba 24 hodin, zatímco spermie až několik dní. Díky tomu je možné počít až několik dní před uvolněním vajíčka. Pár, který chce počít, tak má k dispozici zhruba 5–6 plodných dní. Největší šance na otěhotnění je v den ovulace, ale je to možné i pár dní před ní. Díky ovulačnímu kalendáři je možnost tyto takzvané dny vysoké plodnosti poměrně dobře určit.