Srpen, 2021
blog

Co je neplodnost a jak ji léčit

Neplodnost trápí téměř každý pátý pár v České republice. Neplodností trpí muži, stejně jako ženy a často jsou v páru neplodní oba. Pokud se muži a ženě nedaří otěhotnět ani po roce nechráněného pohlavního styku, je na čase se obrátit na specialisty. Díky metodám IVF a asistované reprodukce je možné pomoci většině lidí, kteří touží po vlastním potomkovi. Lékaři a gynekologové jsou schopni velmi přesně diagnostikovat, jaký je problém, a také určit nejlepší metody pro to, jak otěhotnět. Díky nejmodernějším metodám in vitro fertilizace, včetně léčby darovanými vajíčky, mohou lékaři pomoci většině párů ke splnění snu o vlastní rodině.

Co je neplodnost

Podle lékařské definice je neplodnost neschopnost počít dítě během jednoho roku nechráněného sexu. Neplodnost u mužů se projevuje sníženou kvalitou nebo absencí spermií. U žen pak nekvalitními vajíčky, poruchami v jejich tvorbě nebo tím, že žena po početí není schopná dítě donosit. Faktorů zapříčiňujících neplodnost je mnoho. Podle Světové zdravotnické organizace (World Health Organization, WHO) je neplodnost označena jako onemocnění. A stejně jako v případě řady jiných onemocnění zná lékařská věda způsoby, jak ji léčit. 

Léčba neplodnosti je často jediným způsobem, jak se s tímto zdravotním problémem vypořádat a pořídit si vlastního potomka. Mnoho příčin neplodnosti je podmíněno biologicky a díky moderní medicíně je možné je léčit. Zkušení odborníci v IVF klinikách používají při léčbě neplodnosti velmi účinné metody, v rámci nichž postupují od těch nejjednodušších po ty komplikovanější. Díky tomu je možné zaručit co největší efektivitu a šanci na překonání problémů s početím dítěte. 

Příčiny neplodnosti jsou různé a často se jedná o kombinaci nejrůznější faktorů. Moderní medicína ale dokáže vyřešit neplodnost páru téměř až v 90 % případů. Je ale nutné, aby vyšetření podstoupila jak žena, tak muž. Jedině tak je možné zajistit 100% diagnózu a následné efektivní řešení.

Faktory způsobující neplodnost u žen:

Faktory způsobující neplodnost u mužů:

Léčba neplodnosti

Léčba neplodnosti, asistovaná reprodukce nebo umělé oplodnění, to vše jsou termíny pro formu léčby, během níž dochází k manipulaci s vajíčky nebo spermiemi (tedy zárodečnými buňkami), aby došlo k jejich úspěšnému spojení a následnému uhnízdění vajíčka v děloze.

Všechny páry, které se rozhodnou pro léčbu na IVF klinice nejprve projdou komplexním vyšetřením, během kterého se zjistí jejich aktuální zdravotní stav, případná genetická zátěž a také rodinná a osobní anamnéza. Na základě těchto informací pak lékař navrhne nejvhodnější léčebný program. V rámci asistované reprodukce existuje řada léčebných metod:

Umělé oplodnění je možné provést za využití vlastních spermií a vajíčka, oplodnit darované vajíčko spermiemi partnera, oplodnit vlastní vajíčko spermiemi od dárce nebo využít možnost darovaného vajíčka i spermií od anonymních dárců. Ve chvíli, kdy lékař určí příčinu neplodnosti, navrhne také nejvhodnější postup léčby. Specialisté na umělé oplodnění i veškerý personál IVF kliniky jsou páru, který se snaží otěhotnět vždy k dispozici, aby poradili s veškerými dotazy souvisejícími s léčbou. 

Podmínky pro léčbu neplodnosti v České republice

 V České republice existuje řada renomovaných IVF klinik, které splňují zákonné limity a pravidla pro umělé oplodnění dané českou legislativou. U žen platí, že jejich věk v den asistované reprodukce nesmí přesáhnout 48 let. O asistovanou reprodukci mohou zažádat pouze páry ve složení muž a žena, nikoli tedy single ženy nebo lesbické páry. V rámci umělého oplodnění není možné vybírat pohlaví budoucího miminka. 

Kliniky asistované reprodukce si také pečlivě vybírají dárkyně vajíček. Do programu dárcovství se dostanou pouze dospělé ženy, které nepřesáhly věkovou hranici 33 let. Musejí být v dobré zdravotní a psychické kondici a mít minimálně středoškolské vzdělání. Potenciální dárkyně musí podstoupit vstupní pohovor, kdy s lékařem probere svoji osobní i rodinnou anamnézu, gynekologické vyšetření a rozbor krve a moči, které vyloučí rizika nejrůznější onemocnění. Pokud vše proběhne v pořádku, je možné přistoupit k hormonální stimulaci dárkyně a odběru vajíček. Kromě komplexního přehledu o svém zdraví získá dárkyně také finanční kompenzaci za darování vajíček. Darování vajíček je podle platných zákonů možné opakovat až 3x.