Prosinec, 2023
blog

Cestování letadlem v těhotenství –⁠ představuje riziko?

Plánujete dovolenou, nebo vás čeká služební cesta a lámete si hlavu s tím, jestli je létání v těhotenství bezpečné? Jednoznačnou odpověď zřejmě nenajdete, ale můžeme vás uklidnit. Létání v těhotenství rozhodně není tabu a pokud vás někdo straší zvýšeným rizikem potratu, jde o nepodložená fakta. Lékařské studie se shodují v tom, že pokud netrpíte komplikacemi, není důvod se létání v těhotenství vyhýbat. 

 

Létání v prvním trimestru (1. – 12. týden)

První trimestr je nejcitlivějším obdobím těhotenství. Většina žen se setkává právě v prvních týdnech těhotenství s nevolnostmi. Pokud se ale cítíte dobře a těhotenství probíhá tak, jak má, můžete letět i v prvních týdnech od početí. Určitě se ale vždy poraďte se svým gynekologem, který nejlépe posoudí váš zdravotní stav. 

Nebezpečí může představovat příliš časté létání, jak upozorňuje Taťána Hanáková ve Velké české knize o matce a dítěti: „V prvních týdnech těhotenství hrozí častější výskyt potratů, pokud byste létala více než 74 hodin za měsíc.” 

 

Nejvhodnější doba = druhý trimestr (13. – 24. týden)

Druhý trimestr bývá označovaný jako nejpohodovější období celého těhotenství. Kromě toho, že se pravděpodobně cítíte dobře fyzicky i psychicky, hrozí také nejmenší riziko potratu nebo předčasného porodu. Jde tedy i o nejvhodnější dobu pro jakékoliv cestování v těhotenství.

I v tomto případě ale cestu letadlem raději konzultujte se svým lékařem a nezapomeňte si do letadla vzít těhotenskou průkazku. Při uzavírání cestovního pojištění se také informujte, jestli se vztahuje i na zdravotní komplikace související s těhotenstvím. 

 

Cestování letadlem v těhotenství

 

Třetí trimestr a riziko předčasného porodu (25. – 40. týden)

V pokročilém stádiu těhotenství většina leteckých společností požaduje písemné potvrzení od gynekologa s informací, jestli jste schopna letu. Ženy po 36. týdnu těhotenství nesmí cestovat letadlem vůbec (v případě vícečetného těhotenství to platí už pro 28. týden). Důvodem je nebezpečí předčasného porodu a vyšší riziko tvorby krevních sraženin. 

Kdy byste se měla letadlu dále vyhnout? Pokud máte rizikové těhotenství, nebo vás během prvních týdnů postihlo vaginální krvácení, je lepší let oželet. Ohroženější jste také pokud trpíte chudokrevností nebo zánětem žil. Stejně tak je zbytečné cestovat letadlem v období těhotenství, pokud máte z létání panický strach.

 

Tipy pro bezpečné a pohodlné cestování

Cestování letadlem je pro většinu těhotných bezpečné. Přesto jsou tu ale některá rizika, na které je třeba myslet. Jak je můžete minimalizovat? 

 

 

Zdroje: